Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Basmati rýže 5 kg

Basmati rýže Shalamar 5 kg
Obsahuje recept
Výrobce:Shalamar
Katalog. číslo:10702
Hmotnost položky:5.2 kg
Naše cena: 339 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

5kg Basmati rýže (Basmati rice)

Skladujte v suchu a chladu. Země původu Pákistán.

Basmati rýže Shalamar Foods je pěstována v Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Kvalita této basmati rýže je dána i způsobem sklizně. Minimálně rok a půl je uskladněna v suchu a temnu. Po tuto dobu basmati rýže vysychá a díky nízkému obsahu vody v zrnech má nejen lepší chuť, ale nelepí se, je sypká a rychlá pro přípravu.

Na trhu se často setkáte s basmati rýží, jejíž zrnka jsou po doporučené době varu nedovařená nebo rozvařená, zatímco ostatní zrnka rýže jsou v pořádku. Je to způsobeno tím, že mnoho výrobců podlehne tlaku na co nejnižší cenu a basmati rýži míchají s klasickou rýží. Každý typ rýže ale potřebuje jinou dobu varu a proto jsou zrnka uvařená nerovnoměrně. Basmati rýže Shalamar Foods pochází z rodinné firmy, která má možnost přímo v Pákistánu kontrolovat kvalitu dodávané rýže. Náš zákazník má proto jistotu, že rýže Shalamar Foods není míchána. 

Basmati rýže Shalamar Foods je dodávána v textilním balení se zipem a všitou nepropustnou vložkou. Po spotřebování rýže si praktická taštička najde své uplatnění v každé domácnosti - můžete v ní skladovat své oblíbené bylinky, koření, čaj, nebo do ní zabalíte svačinku na nedělní výlet...?

Základní recept na rýži basmati: Basmati rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, olivový olej a celý římský kmín (Římský kmín celý 100g). Případně nechte rýži čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete basmati rýži připravit na sporáku nebo v troubě.

S jakým kořením vařit basmati rýži:

Bobkový list 20g                        Hřebíček, 50g                          Kardamom černý 50g

Koření jednodruhové celé Bobkový list 20g        Koření jednodruhové celé Hřebíček, 50gKoření jednodruhové celé Kardamom černý 50g

 Muškátový květ celý 50g       Muškátový oříšek celý 100g         Kurkuma mletá, turmerik 100g

Koření jednodruhové celé Muškátový květ celý 50gKoření jednodruhové celé Muškátový oříšek celý 100gKoření jednodruhové mleté Kurkuma mletá, turmerik 100g

Indické směsi koření speciálně namíchané pro recepty s rýží basmati jako je pilau, biryani i rizoto:

Koření na rýži a pilaf, 50g    Koření na jehněčí pilaf, 65g    Koření na pilaf Biryani Masala 100g

Koření na pilaf, biryani a rizoto Koření na rýži a pilaf, 50g                  Koření na pilaf, biryani a rizoto Koření na jehněčí pilaf, 65g               Koření na pilaf, biryani a rizoto Koření na pilaf Biryani Masala 100g

Keema Biryani: Biryani z mletého masa se zeleným hráškem (8.4. 2017)

Birjání, pilaf, pilau… ale klidně tomu říkejte i "indické rizoto"... :-) Receptů a způsobů jak biryani připravit existuje nepočítaně. Jediná pevná ingredience je rýže. Přesněji - rýže nejdříve opečená na oleji, následně vařená v páře a skrz na skrz nasáklá a provoněná směsí aromatického indického koření. Na přípravu nenáročné, voňavé a tak dobré, že se nikdy neomrzí je i "Keema biryani" s mletým hovězím masem a zeleným hráškem. Vyzkoušejte ho, slibuji, že vám bude chutnat!



Co je třeba: 200gr basmati rýže (
Basmati rýže Shalamar 5 kg rýži opravdu jen basmati a 200gr je myšleno v suchém stavu), 300g mleté hovězí, 1 červená cibule nakrájená najemno, 1/2 hrnku mraženého hrášku, 1 vrchovatou lžičku pasty (Pasta česnek & zázvor, Top op 300g), ½ lžičky kurkumy (Kurkuma mletá, turmerik TRS 100g), 1 lžičku mleté garam masaly (Koření Garam Masala mletá 100g), ½ lžičky mletého římského kmínu (Římský kmín mletý TRS 100g), ½ plechovky italských rajčat (Krájená rajčata v tomatovém nálevu TRS 400g), sůl, chilli pasta (množství podle vlastních možností Pasta Zelené chilli, Schani 240ml), 1 kousek celé skořice (Skořice celá TRS 50g), 3 tobolky černého kardamomu (Kardamom černý 50g), 1 lžč hřebíčku (Hřebíček, TRS 50g), 2 bobkové listy (Bobkový list TRS 20g), 400ml vody na rýži a čerstvý koriandr na závěr.

Postup: 1) Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, zelenou chilli pastu a pastu česnek se zázvorem. Vše promíchejte a opékejte asi 5 minut. Přisypte garam masalu a římský kmín. Koření smíchejte s cibulkou a zlehka opečte (stačí jen půl minutky). Přidejte rajčata (i s tekutinou) a pokud to je třeba ještě trochu vody. Vše pomalu vařte na nízkou teplotu asi deset minut. Vmíchejte maso, hrášek a dochuťte solí. Vše promíchejte a duste 20 minut. Masovou směs přendejte do zapékacího pekáčku s poklicí. 

2) Rýži opláchněte v sítu pod tekoucí vodou a namočte alespoň na 30 minut. Vedle v pánvi rozehřejte olej. Přidejte všechno celé koření (skořice, hřebíček, kardamom a bobkový list) zlehka opečte. Ke koření nasypte slitou rýži, přidejte kurkumu a opečte. Olej nesmí být moc rozpálený, aby se rýže nepřipekla a nerozlámala. Rýži rozetřete na masovou směs, nepromíchávejte a zalijte vodou. Vody je vždy dvojnásobné množství než rýže. Přiklopte a pečte 25 minut v rozehřáté troubě na 200 °C. Nechte přiklopené ještě 20 minut stát.

Aby rýže nebyla vysušená a tvrdá, utěsněte víko zapékací misky tak, aby z ní neunikala žádná pára. Z vody polohrubé mouky a trochy oleje udělejte těsto. Vyválejte silnější váleček a ten nalepte kolem celého obvodu zapékací misky. Víko misky přilepte těstem k pekáči. Takto zůstane rýže krásně šťavnatá a nadýchaná.

Biryani můžete péct v jedné větší zapékací míse nebo malých miskách po jednotlivých porcích. Důležité ale je, aby měly pokličky. Biryani nepečte bez zakrytí ani pod alobalem. Rýže bude vysušená.

Když je spěch nebo nemáte vhodnou nádobu do trouby, dá se i takto: Rýži rozetřete přímo na maso v pánvi, zalijte množstvím vody, přiklopte a nechte rýži uvařit přímo na sporáku.

Jahodové firni

Basmati rýže a české jahody - jak jdou dohromady? Snadno a Sladce... Firni je klasický indický dezert, jehož základem je rýže. Ačkoli postup v tomto receptu uvádí, že namočenou rýži nejdříve umelete a pak teprve vaříte, můžete postup obrátit pokud Vám zbyla už vařená rýže od oběda (bez koření, samozřejmě :-)). K přípravě firni můžete použít i čerstvá jablka, banány, maliny nebo hutné marmelády. Část mléka můžete nahradit smetanou. Firni bude krémovější a sladší. K přípravě dezertu můžete použít jakoukoli rýži, ale basmati rýže vytvoří lepší konzistenci a plnější chuť. Firni se tradičně dochucuje i růžovou vodou (Pravá indická růžová voda 190ml), mletým zeleným kardamomem (Kardamom zelený mletý 28g) a směsí nahrubo sekaných oříšků (Pistácie loupaná jádra 100g, Mandle jádra 100g).

Na 4 porce potřebujete: 4 hrnky tučného mléka, 8 lžic rozmačkaných jahod, 4 lžíce rýže (Basmati rýže 2 kg ), 6 lžic vanilkového cukru (nebo třtinový cukr + vanilková esence). Cukru můžete dát více nebo méně podle vlastní chuti.

1.  Basmati rýži předem propláchněte a nechte stát ve vodě čtyři hodiny. Pak vodu slijte a přidejte trochu mléka - jen tolik, abyste rýži mohli umixovat nebo umlít na hrubou kaši. Omyté jahody rozmačkejte vidličkou a jednu lžičku rozmačkaných jahod dejte na dno každého pohárku.

2. Do silnostěnné pánve nalijte mléko a přiveďte k varu. Do vařícího mléka přidejte rozmačkanou basmati rýži a za stálého míchání vařte na nízkou teplotu 10 - 15 minut. Až bude mít firni konzistenci krupicové kaše (po vychladnutí ještě ztuhne), vmíchejte cukr a stáhněte z plamene. Pár minut nechte vychladnout a vmíchejte rozmačkané jahody. Podávejte chlazené.

 

Mohlo by vás také zajímat:

Knížka Mango, láska a kari

Padesát receptů indické kuchyně promíchané v pikantním sladko-kyselém příběhu... :-)

V knížce najdete nejen některé recepty z těchto stránek, ale i ty které jsem zde ještě neměla čas uveřejnit, například: Kuřecí balti kari s hráškem a panýrem, Hovězí Bombaj byriani, Kuře karahi v mátové omáčce, Jehněčí kari s cuketou a mnoho dalších...

Knižní antoace:

Všechny chutě Indie, okořeněné špetkou lásky! Co vás čeká, když se rozhodnete, navzdory skepsi vašeho okolí, otevřít si obchod s indickým kořením a proniknout do tajů této orientální kuchyně? A co když vám to celé ještě okoření láska? (Celá anotace a ukázka z knihy zde: Mango, láska a kari)



Zpět na předchozí stránku.

© 2017 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.