Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Desatero pro výborné kari

Tento seznam jsem vytvořila pro všechny z vás, kteří mi píšete nebo říkáte, že přes veškerou snahu a úsilí vaše kari pořád není tak nějak "dost indické". Prostě má všechno, co má mít, jenže to pořád není ono...
Na úvod si jen v krátkosti upřesníme, že domácí kari se od toho, co známe z restaurací velmi liší. Domácí kari je mnohem jednodušší, řidší a liší se i barvou. Kari v indických restauracích oproti tomu bývá bohatě krémové, nezřídka se do něj přidává smetana nebo kokosové mléko (v indické domácnosti prakticky vůbec), je krásně oranžové (pozor je možné, že to je jen trik! :-) Indičtí kuchaři do jídel často přidávají potravinářská barviva) a samozřejmě zasypané čerstvým koriandrem, strouhaným zázvorem a loužičkou ghí. Moje desatero lze uplatnit na kari domácí i to "restaurační", ale vychází z postupů tradičního - tedy spíše domácího typu kari.

1) Koření vždy na prvním místěKoření jednodruhové celé Pepř černý celý 100g

První (a velmi důležitý krok) při přípravě kari - ze všeho nejdříve opečte celé koření na lehce rozpáleném tuku. Než do rozpáleného tuku nasypete pokrájenou cibuli, česnek, lilek nebo cokoli jiného... Opečte na něm přibližně 2 lžičky celého koření. Často se v tomto kroku používá garam masala (Koření Garam Masala celá 100g), která se skládá z pěti různých druhů koření. Klidně vám ale postačí jen jeden druh - třeba římský kmín (Římský kmín celý 100g), koriandr (Koriandr celý 100g), černucha setá (Cibulové semínko, Černucha setá 100g) nebo řecké seno (Řecké seno, 100g)... V tomto prvním kroku používejte pouze celé koření! Nikdy neopékejte mleté, spálilo by se.

2) Nešetřete tukem

Já vím, v dnešní "ultralight" době to asi není zrovna populární tvrzení... Ale recepty, které začínají slovy "na lžíci oleje opečte..." ve mě vždycky vzbuzovaly lehkou nedůvěru. Myslím, že na jediné lžíci oleje nic moc neopečete. Určitě ne pokud vaříte indické kari. Můžete kombinovat máslo ghí (Máslo ghí (Ghee) 500g) a kvalitní rostlinný olej, který máte nejraději - důležité pouze je použít je v opravdu velkorysém množství.

3) Chilli nejlépe čerstvé nebo v pastě

Indické kari nemusí nutně pálit jako čert, ale mělo by vás trochu štípnout do tváří. Chilli je snáze stravitelné, pokud na začátku vaření spolu s celým kořením a cibulkou osmahnete čerstvé chilli papričky nebo pastu (Pasta Zelené chilli, 240ml Já už používám jenom pastu...) Oproti tomu sušené mleté chilli koření, které se používá až v průběhu vaření, je těžší a někomu může způsobit zažívací problémy. Pro děti není vhodné vůbec.

4) Ingredience přidávejte postupně a pomalu

Nikam nespěchejte! Kari se vaří pomalu a na nízkou teplotu. V mých receptech se neustále opakuje "přidejte a opékejte... přidejte a opékejte... přidejte a..." Má to svůj důvod. Především v té fázi, kdy připravujete základ kari, musíte každé nové ingredienci dopřát čas a několik minut opékat (dusit), než přidáte další. Ze začátku jsem občas naházela do hrnce všechno najednou a uvařila naráz. Doufala jsem, že tak ušetřím čas. Jenže na chuti to bylo opravdu hodně znát! Pokud se vám podaří základ kari rozvařit na kaši, gratuluji - to je přesně ono! :-)

5) Koření - pouze kvalitní indickéKoření jednodruhové celé Skořice celá 50g

A ještě jednou koření - pokud chcete uvařit skutečné indické kari, může se vám to podařit jen se skutečným indickým kořením! V supermarketech jsou k dostání různé směsi "kari". Pár jsem jich vyzkoušela a chuťově jsou samozřejmě úplně někde jinde, než koření, které je dovezené přímo z Indie a Pákistánu - to platí jak pro různé směsi tak pro jednodruhové koření. Možná kari koření z Tesca samo o sobě není špatné (nevím), ale na indické kari bych ho určitě nepoužila.

6) U luštěnin pozor na dostatečně dlouhou dobu varu

Trochu se opakuji, ale nespěchejte! Dobře uvařené luštěniny nemusíte prakticky kousat. Lehce je rozmáčknete lžící. Luštěniny vařte na co nejnižší teplotu a co nejdéle. Vždy je předem namáčejte a vodu několikrát vyměňte. Nedovařené luštěniny jsou pro tělo špatně stravitelné!

7) Rajčata - vždy bez slupek a bez zrníček

Většina kari se připravuje z rajčatového pyré. Dejte si tu práci a nejdříve rajčata spařte, abyste mohli odstranit slupky. Pak je rozkrojte a ještě vydlabejte zrníčka - ani jedno do indického kari nepatří.

8) Kari podávejte s kopečkem bílého jogurtu

Nemusíte připravovat přímo jogurtovou rajtu (i když samozřejmě můžete :-)), ale pokud servírujete kari, připravte si také zásobu bílého jogurtu. Vedle do mističky nebo přímo ke každé porci dejte dvě lžíce bílého jogurtu. Zjemňuje ostřejší chuť a pokrm osvěží.

9) Přebytečnou vodu nechte vyvařit

Šetřete vodou už během vaření. Přidávejte ji pouze v množství nezbytném k tomu, abyste jídlo mohli vůbec uvařit. Zalít hrnec po okraj vodou a nechat hodinu vařit není ideální postup... Většina domácích kari, která jsem jedla, měla právě ten problém, že byla hrozně vodová. Před koncem nechte případný přebytek tekutiny odpařit. Základ kari by měla tvořit hutnější "kašička".

10) Čerstvé bylinky na závěrKoření jednodruhové celé Kari listy 20g

Před podáváním posypte hotové kari čerstvým koriandrem, pískavicí nebo máte-li čerstvými kari listy. Pokud nemáte čerstvé, můžete použít i jejich sušenou verzi. Čerstvé bylinky celkovou chuť kari pozvednou a příjemně osvěží.

Úplně nejdůležitější bod na závěr - je vlastně celkem fuk, jestli je vaše kari dostatečně indické, tradiční, netradiční nebo bůhví jaké... Důležité je pouze a jen jedno - zda právě Vám chutná! A pokud ano, klidně hoďte za hlavu všechna doporučení a rady a vychutnejte si prostě to vaše jediné a vskutku "originální"! :-)

© 2017 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.