Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Desatero pro výborné kari

Tento seznam jsem vytvořila pro všechny z vás, kteří mi píšete nebo říkáte, že přes veškerou snahu a úsilí vaše kari pořád není tak nějak "dost indické". Prostě má všechno, co má mít, jenže to pořád není ono...
Na úvod si jen v krátkosti upřesníme, že domácí kari se od toho, co známe z restaurací velmi liší. Domácí kari je mnohem jednodušší, řidší a liší se i barvou. Kari v indických restauracích oproti tomu bývá bohatě krémové, nezřídka se do něj přidává smetana nebo kokosové mléko (v indické domácnosti prakticky vůbec), je krásně oranžové (pozor je možné, že to je jen trik! :-) Indičtí kuchaři do jídel často přidávají potravinářská barviva) a samozřejmě zasypané čerstvým koriandrem, strouhaným zázvorem a loužičkou ghí. Moje desatero lze uplatnit na kari domácí i to "restaurační", ale vychází z postupů tradičního - tedy spíše domácího typu kari.

1) Koření vždy na prvním místěKoření jednodruhové celé Pepř černý celý 100g

První (a velmi důležitý krok) při přípravě kari - ze všeho nejdříve opečte celé koření na lehce rozpáleném tuku. Než do tuku nasypete pokrájenou cibuli, česnek, zázvor nebo cokoli jiného... opečte na něm přibližně 2 lžičky celého koření. Často se v tomto kroku používá garam masala (Koření Garam Masala celá 100g), která se skládá z pěti různých druhů koření. Ale klidně vám postačí jen jeden druh - římský kmín (Římský kmín celý 100g). Římský kmín je základ bez kterého se příprava kari neobejde. Mletý nebo celý? Určitě celý a určitě ho do tuku hoďte jako první. Pokud to s "Indií" myslíte trochu vážněji, k římskému kmínu si pořiďte ještě kari listy (Kari listy 20g), koriandr (Koriandr celý TRS 100g), kardamom (Kardamom zelený celý 50g, Kardamom černý 50g), hřebíček a skořici (Hřebíček, TRS 50g, Skořice celá TRS 50g, které také doporučuji, už máte určitě doma...Důležité: V tomto prvním kroku používejte vždy pouze celé koření! Nikdy neopékejte mleté, spálilo by se.

2) Nešetřete tukem

Já vím, v dnešní "ultralight" době to asi není zrovna populární tvrzení... Ale recepty, které začínají slovy "na lžíci oleje opečte..." mě občas dokážou pobavit. Na jediné lžíci oleje toho moc neopečete. Určitě ne pokud vaříte indické kari. Můžete kombinovat máslo ghí (Máslo ghí (Ghee) 500g) a kvalitní rostlinný olej, který máte nejraději - důležité pouze je použít je v poněkud velkorysejším množství.

3) Chilli nejlépe celé čerstvé (sušené) nebo v pastě

Indické kari nemusí nutně pálit jako čert, ale mělo by vás trochu štípnout do tváří. Chilli je snáze stravitelné, pokud na začátku vaření spolu s celým kořením a cibulkou osmahnete chilli papričky nebo pastu (Pasta Zelené chilli, 240ml) Oproti tomu sušené mleté chilli koření, které se používá až v průběhu vaření, je těžší a někomu může způsobit zažívací problémy. "Čili - chilli" ideálně přidat HNED v úvodu vaření (viz krok jedna) a opéct ho na tuku spolu s dalším celým kořením. Použijte buď pastu nebo celé papričky a to buď čerstvé nebo sušené (Chilli papričky červené celé TRS 100g). Pokud dáváte celé chilli, nevyndavejte ho, nechte ho v pokrmu. Opečením a dlouhým varem se pálivost zjemní a "zkultivuje". Pokud byste přidávali mleté chilli až v průběhu vaření, pálivost koření zůstane značná a ne každý ho snese.

4) Ingredience přidávejte postupně a pomalu

Nikam nespěchejte! Kari se vaří pomalu a na nízkou teplotu. V mých receptech se neustále opakuje "přidejte a opékejte... přidejte a opékejte... přidejte a..." Má to svůj důvod. Především v té fázi, kdy připravujete základ kari, musíte každé nové ingredienci dopřát čas a několik minut opékat (dusit), než přidáte další. Ze začátku jsem občas naházela do hrnce všechno najednou a uvařila naráz. Doufala jsem, že tak ušetřím čas. Jenže na chuti to bylo opravdu hodně znát! Pokud se vám podaří základ kari rozvařit na kaši, gratuluji - to je přesně ono! :-)

5) Koření - pouze kvalitní indickéKoření jednodruhové celé Skořice celá 50g

A ještě jednou koření - pokud chcete uvařit skutečné indické kari, může se vám to podařit jen se skutečným indickým kořením! V supermarketech jsou k dostání různé směsi "kari". Pár jsem jich vyzkoušela a chuťově jsou samozřejmě úplně někde jinde, než koření, které je dovezené přímo z Indie a Pákistánu - to platí jak pro různé směsi tak pro jednodruhové koření. Možná kari koření z Tesca samo o sobě není špatné (nevím), ale na indické kari bych ho určitě nepoužila. Vtip je v tom, že sáčky s nápisem "Kari" případně "Indické kari", které vidíte všude v supermarketech, vašemu indickému kari tu správnou chuť prostě nedodají. Čím to je? Jednak kvalitou (chuť, vůně, intenzita) koření, ale především POMĚREM jednotlivých druhů koření v dané směsi. Moje doporučení - tyhle sáčky vůbec nekupujte, respektive klidně si je kupte a používejte, jak je libo... Ale až budete mít chuť uvařit si dobré indické kari, nepoužívejte směs ze supermarketu, ale mleté JEDNODRUHOVÉ indické koření. Základem je: Kurkuma (Kurkuma mletá, turmerik TRS 100g), koriandr (Koriandr mletý 100g), římský kmín (Římský kmín mletý TRS 100g). Za předpokladu, že jste neošidili bod č. 1 a máte už na tuku opečené základní celé koření, pak vám OPRAVDU postačí jen tato trojice koření - kurkuma, římský kmín, koriandr.

6) U luštěnin pozor na dostatečně dlouhou dobu varu

Trochu se opakuji, ale nespěchejte! Dobře uvařené luštěniny nemusíte prakticky kousat. Lehce je rozmáčknete lžící. Luštěniny vařte na co nejnižší teplotu a co nejdéle. Vždy je předem namáčejte a vodu několikrát vyměňte. Nedovařené luštěniny jsou pro tělo špatně stravitelné!

7) Rajčata - vždy bez slupek a bez zrníček

Většina kari se připravuje z rajčatového pyré. Dejte si tu práci a nejdříve rajčata spařte, abyste mohli odstranit slupky. Pak je rozkrojte a ještě vydlabejte zrníčka - ani jedno do indického kari nepatří. Problém trochu je, že mluvím o sladkých rajčatech - tedy těch, které seženete jen v sezóně ideálně na nějakém farmářském trhu. Sladká rajská jablíčka, která uzrála na slunci a která vypadají, voní a dokonce i chutnají jako rajská jablíčka! Bohužel to, co je k dostání po většinu roku - oranžovo-červený plod chutí velmi vzdáleně připomínající rajské jablíčko, na přípravu kari moc vhodný není. Pokud nejsou jiná k mání, kari doslaďte lžící třtinového cukru, abyste překryli kyselost rajčat. V ideálním případě ale raději použijte sladká rajčata v plechovce: Krájená rajčata v tomatovém nálevu TRS 400g.

8) Kari podávejte s kopečkem bílého jogurtu

Nemusíte připravovat přímo jogurtovou rajtu (i když samozřejmě můžete :-)), ale pokud servírujete kari, připravte si také zásobu bílého jogurtu. Vedle do mističky nebo přímo ke každé porci dejte dvě lžíce bílého jogurtu. Zjemňuje ostřejší chuť a pokrm osvěží.

9) Přebytečnou vodu nechte vyvařit

Šetřete vodou už během vaření. Přidávejte ji pouze v množství nezbytném k tomu, abyste jídlo mohli vůbec uvařit. Zalít hrnec po okraj vodou a nechat hodinu vařit není ideální postup... Většina domácích kari, která jsem jedla, měla právě ten problém, že byla hrozně vodová. Před koncem nechte případný přebytek tekutiny odpařit. Základ kari by měla tvořit hutnější "kašička".

10) Čerstvé bylinky na závěrKoření jednodruhové celé Kari listy 20g

Před podáváním posypte hotové kari čerstvým koriandrem, pískavicí nebo máte-li čerstvými kari listy. Pokud nemáte čerstvé, můžete použít i jejich sušenou verzi. Čerstvé bylinky celkovou chuť kari pozvednou a příjemně osvěží.

Úplně nejdůležitější bod na závěr - je vlastně celkem fuk, jestli je vaše kari dostatečně indické, tradiční, netradiční nebo bůhví jaké... Důležité je pouze a jen jedno - zda právě Vám chutná! A pokud ano, klidně hoďte za hlavu všechna doporučení a rady a vychutnejte si prostě to vaše jediné a vskutku "originální"! :-)

© 2018 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.