Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tipy na dárky vlastní výroby

Datle v čokoládě plněné praženými mandličkami

Minulý rok mě zaujaly dárkové soupravy na výrobu brownies v láhvi. Mouka, čokoládové pecičky, koření a soda - vše připraveno v jedné sklenici, kterou obdarovaný pouze vyklopí do misky, promíchá s mlékem a během chviličky si může pochutnat na čokoládových brownies. To byla inspirace pro tuto soupravu na datle v čokoládě. Datle v čokoládě patří v orientu k velmi oblíbeným a drahým dárkům. Datle jsou vždy čerstvé, plné sladké ovocné šťávy a tenká krustička, která je pokrývá, je obvykle z luxusní vybrané čokolády. 

Potřebujete: 12 čerstvých datlí (Datle čerstvé 550g), stejný počet mandlí ve slupce (Mandle neloupaná jádra, 400g přesný počet datlí i mandlí závisí na velikosti sklenice), 2 "řádky" tabulkové čokolády nalamáné na menší kostky. Velkou šroubovací sklenici.

1) Mandle i se slupkou opražte nasucho v troubě a nechte vychladit. Do sklenice nejdříve nasypte mandle, pak čerstvé datle a navrch přidejte nalámanou čokoládu. Datle se obalují pouze do tenké vrstvičky čokolády, proto podle tlušťky čokolády můžete množství ještě ubrat.

2) Nezapomeňte k dárku připojit i návod na přípravu:

Do každé datle vložte opraženou mandli a stiskem uzavřete. Lehce ji ponořte do rozehřáté čokolády. Konzumujte hned nebo až po zaschnutí čokoládové polevy. 

Pokud chcete přidat i zdobení na datle (stříbrné jedlé pecičky, nasekané pistácie apod.), nevhazujte jej do sklenice, ale nechte v samostatném sáčku nebo obálce a spolu s návodem přivažte stuhou k hrdlu sklenice.

Nakládané sýry v indické pikantní čalamádě

Na 1 dárek potřebujete: čistá zavírací sklenice o objemu 250ml, 120g plísňového sýru pokrájeného na kostky (může být Hermelín), 2-3 lžičky indické pikantní čalamády "pickles", hrnek olivového oleje. Na nakládané sýry nejčastěji používám tyto dvě čalamády: česnekovou (Naložený pikantní česnek, 300g), která je opravdu velmi výrazná, pikantní a silně vonící česnekem. Této čalamády stačí na jeden sýr jen dvě lžičky. A čalamádu míchanou, která je sladší, má lehce ovocnou příchuť a ostré koření je tu příjemně vyvážené s ovocem a zeleninou. (Naložená pikantní zelenina s ovocem, 300g) Této čalamády doporučuji 3 lžičky.

Postup je velmi jednoduchý: 1) Na dno skleničky dejte půlku množství čalamády, nařeďte lehce olivovým olejem. Vedle v misce promíchejte druhou půlku čalamády s nakrájeným sýrem. Sýr dobře obalte a přendejte do sklenice. Zalijte olivovým olejem.

2) Sklenicí lehce zatřeste, aby se uvolnil vzduch. Nakládané sýry nechte stát 3 dny v pokojové teplotě a pak přemístěte do lednice, kde je nechte další dva až tři týdny.

Pečený vánoční čaj s citrusy a kořením

Další tip na vlastnoručně vyrobený vánoční dárek! Pečený vánoční čaj plný vitamínu C a hřejivého koření nádherně provoní a proteplí chladné zimní dny. Pokud chcete někoho obdarovat opravdu výjimečným dárkem, pak je tento lahodný aromatický čaj správná volba.

Uvedené množství je na cca 10 sklenic čaje. Potřebujete celkem 2,8kg citrusů a to: 1x grep, 1x citron a zbytek mandarinky a pomeranče (v poměru půl na půl). Váha citrusů je po oloupání slupek. Dále potřebujete: 1 kg cukru (Třtinový cukr mletý, 1kg)l, 3 „palce“ zázvoru (palcem nemyslím anglickou míru „inch“, ale opravdu celý váš palec :-)), 5 kousků celé skořice (Skořice celá 50g), 15 hvězdiček badyánu (Badyán 50g), 2 lžičky hřebíčku (Hřebíček, 50g) a 1 dcl rumu.


Postup:

1) Citrusy dobře oloupejte (zbavte i bílé spodní slupky), nakrájejte na kostky a nasypte do velkého pekáče. Přidejte oloupaný zázvor nakrájený na malé kostičky, rum, všechno koření a směs zasypte cukrem. Netřeba přidávat vodu. Citrusy pustí šťávy dost.

2) Čaj pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 30 minut. V průběhu pečení alespoň jednou promíchejte.
Hotový pečený čaj ihned plňte do čistých sklenic, uzavřete a postavte dnem vzhůru. Takto je nechte do zchladnutí. Hotové pečené čaje můžete opatřit cedulkami s popisem ingrediencí a způsobem použití. Osvědčené dávkování je 2-3 lžíce pečeného čaje na 1 větší hrnek.

Skořicové ozdoby na stromeček

Vyrobte si skořicové ozdoby na stromeček. Stojí jen pár korun a Vaše Vánoce zahalí příjemnou skořicovou vůní. Ozdoby jsou velmi pevné, a pokud použijete kvalitní mletou skořici, vydrží vonět několik let. Můžete je zabalit do dárkové krabičky a potěšit touto netradiční dekorací své blízké. Nezapomeňte je však upozornit, že ačkoli skořicové aroma přímo láká k zakousnutí, tyhle ozdůbky rozhodně k jídlu nejsou! :-)

Potřebujete: 1 hrnek jablečného pyré (já sehnala v Tescu jablečné pyré s meruňkami od Hamé), 1 a ¾ (jeden a tři čtvrtě) hrnku mleté skořice (Skořice mletá 100g), brčko, pečící papír. Množství na cca 20 ozdob.

1) Mletou skořici a pyré smíchejte. Dobře zpracujte a vytvarujte těsto podobné konzistence jako plastelína. Přesný poměr skořice a pyré závisí na hustotě pyré a kvalitě skořice. Čím je pyré řidší, bude potřeba více skořice. Stejně tak pokud máte jemný skořicový prášek, bude ho potřeba více, aby se vytvořila jednolitá hmota. Ačkoli jsem začala na doporučeném množství, musela jsem těsto ředit pyré a dostala jsem se na poměr 1:1 (tedy stejný díl pyré i skořice). V závěru si práci ulehčíte tím, že si ruce potřete rostlinným olejem. Těsto půjde lépe zpracovat a nebude se lepit na prsty.


2) Hotové těsto rozválejte válečkem, který nejdříve také potřete olejem. Vykrajovátky na perníčky, vykrajujte jednotlivé ozdoby. V každé udělejte brčkem dírku na provázek.

Ozdoby přendejte na pečící papír a nechte volně sušit v pokojové teplotě cca 24 hodin. Alespoň třikrát je otočte, aby se neprohnuly. Avšak mnohem rychlejší je, když ozdoby šoupnete na dvě hodiny do trouby, kterou rozehřejte na 90°C. Nezapomeňte je také otočit! Když je hotovo, provlékněte provázek, háček nebo stužku. Narovnejte do dárkové krabičky nebo pověste na svůj stromeček… :-)

Vánoční masala čaj vlastní výroby

Darovat k Vánocům hrneček může být už trochu nuda, pokud ho však doplníte vlastnoručně namíchanou směsí masala čaje případně i návodem, jak si kořeněný indický čaj připravit, vznikne opravdu originální osobní dárek! Přidávat si koření do čaje je jedna z úžasných vychytávek, kterou jsem z indické kuchyně odkoukala. Nejde jen o to, že indické koření čaj dochutí, ale má i spoustu zdraví prospěšných účinků. Směs koření působí svou vůní i na psychiku. Zahřeje vás a povzbudí v chladných dnech. Napadá vás lepší dárek pro blízké přátele nebo kolegy? Přitom je to tak jednoduché a levné!


Jak směs masala čaje připravit: Jakýkoli čistý (kvalitní) sypký čaj (např: HYSON)  smíchejte s kořením dle vlastního výběru v poměru 1 díl čaje na 1 díl koření. Všechno koření je celé nikoli mleté! Moje oblíbená kombinace: hřebíček, badyán, zelený kardamom, skořice, fenykl a okvětní plátky divokých růží (Hřebíček, 50g, Badyán 50g, Kardamom zelený celý 50g, Skořice celá 50g, Fenyklové semínko 100g, Plátky růží sušené 25g).

Před tím než koření s čajem smícháte, rozprostřete koření na pečící papír a opražte nasucho v troubě (cca 5 minut). Počkejte až vychladne a pak teprve promíchejte s čajovými lístky. Směs koření můžete zvolit svoji vlastní. Tradičně se do masala čaje přidává: pepř (Pepř černý celý 100g), kardamom, fenykl, koriandr (Koriandr celý 100g), hřebíček, skořice, sušený zázvor (Sušený zázvor vcelku, 100g).

Jak dárek zabalit: Máte několik možností jak čaj zabalit: 1. Do dárkové plechovky, dózy nebo sklenice 2. V průhledném sáčku vloženém do darovaného hrnečku 3. Jednotlivé porce zabalené v čajových sáčcích (dají se sehnat na internetu). Hotový dárek můžete doplnit ještě čajítkem.

Návod k přípravě: Masala čaj lze připravit klasickým způsobem jako jiný čaj, ale pokud chcete být opravdu originální, připojte k dárku instrukce na přípravu pravého indického „masala chaie“: 1 hrnek vody, ½ hrnku tučného mléka, 1 lžíce směsi na masala čaj, cukr nebo med. Vodu přiveďte k varu a vmíchejte směs masala čaje. Nechte louhovat pět minut (nevařte). Přidejte mléko, promíchejte a společně prohřejte, aby byl čaj horký. Koření sceďte a podle chuti oslaďte. (Množství odpovídá jedné porci).

 

Novoroční čočka ve sklenici

Originální vtipný dárek za pár korun, který přiměje Vaše přátele, aby si na vás vzpomněli hned na Nový rok! Ke sklenici nezapomeňte připojit kartičku s návodem na přípravu, jinak dárek nebude kompletní. Recept jsem vyzkoušela, a i když ve mně zpočátku důvěru nebudil, moc jsem si ho oblíbila. Takže tuto „novoroční čočku" mám k večeři každý měsíc :-)

Potřebujete: (na 4 běžné porce): 250g červené čočky (Čočka červená, 500g), 250g žluté čočky mung dal (Čočka žlutá, 500g), 4 lžíce sušených cibulových lupínků (Cibule smažená, 400g), 1 1/4 sušeného česneku (Česnek mletý, 100g), 1/2 lžičky turmeriku (Kurkuma mletá, turmerik 100g), 1/2 lžičky chilli (Chilli extra pálivé mleté 100g pokud si ale nejste jisti, že obdarovávaný má rád pálivá jidla nebo čočku budou jíst i děti - chilli nedávejte. Přidejte obyčejnou mletou papriku.), 1/2 lžičky římského kmínu (Římský kmín mletý 100g), 1/2 lžičky soli. (K přípravě sklenice s novoroční čočkou jsou vhodné pouze výše uvedené druhy čočky. Nemusí se na rozdíl od ostatních před přípravou namáčet.)

Dále potřebujete: prázdnou čistou sklenici (od okurek, kafe, marmelády…), úzkou stuhu na převázání, kousek dekorativní látky a kartičku, na kterou napíšete nebo vytisknete postup. Viděla jsem i návod v komiksovém provedení, který mapoval případná úskalí přípravy – a bylo to velmi vtipné!!) Kartičku opatřete instrukcemi na přípravu (viz. níže).

Postup: Do mírně rozpáleného oleje přidejte dvě rajčata nakrájená na kostky. Krátce opečte. Přidejte obsah sklenice a dvě minuty promíchávejte. Podlijte třemi šálky vody. Zakryté duste asi 20 minut. Podávejte.

© 2017 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.