Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Čočka černá 500g

Čočka černá TRS 500g
Obsahuje recept
Výrobce:TRS
Katalog. číslo:11709
Hmotnost položky:0.502 kg
Naše cena: 74 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

500g Čočka černá (Urid whole)

Složení: Čočka černá, vigna zlatá  (Urid whole). Může obsahovat stopy lepku. Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Skladujte v suchu a chladu.

Indická černá čočka urid whole rodu mungo (nejedná se o černou čočku Beluga ani o fazoli černou  ledvinu - viz. obrázek níže). Černá čočka urid whole má výraznou zemitou chuť a pevnou strukturu. Je vhodná jako náhražka masa do kořeněných hutných kari.

Čočka je přirozeným zdrojem velkého množství minerálů (železo, selen, fosfor, zinek) a vitamínu B6. Obsahuje vysoký podíl vlákniny.

Tipy pro přípravu černé čočky urid whole.

Černou čočku přes noc namočte a vařte v nesolené vodě v poměru 1 díl čočky, tři díly vody. Než čočku do hrnce nasypete, vymažte jeho dno přepuštěným máslem. Zabráníte tomu, aby se čočka ke dnu přilepila.

Černou čočku vařte přibližně dvě - tři hodiny na mírném plameni. Pokud je potřeba, dolejte vodu. Voda, kterou přidáváte, ale musí být horká! Jinak se zrnka, která nejsou otevřená zatáhnou a i po třech hodinách varu zůstanou tvrdá.

Dobře uvařená černá čočka je jemná a nemusí se téměř kousat. Snadno ji rozmáčknete mezi prsty. Pokud chcete zkrátit dobu varu, můžete černou čočku vařit i v tlakovém hrnci (přibližně hodinu). V takovém případě doporučuji namazat dno hrnce máslem.

Černá čočka získá po namočení tmavou khaki barvu. Po uvaření opět trochu ztmavne.

Černou čočku před vařením proberte. Stranou nechte malá tvrdá zrnka, která by po namočení i vaření zůstala tvrdá. Pro srovnání na obrázku namočená čočka – vpravo jsou vytříděná zrnka (po osmi hodinách máčení).

 

(10.6.2018) Salát s cizrnou, fazolkami a z(a)traceným vejcem

Potřebujete: natrhané salátové listy, vařenou cizrnu (Vařená cizrna v nálevu TRS 400g), vařenou čočku urid whole, čerstvé bylinky (dle aktuální úrody na balkonu), na másle opečené kostky dýně, navrch každé porce ještě 1 ztracené vejce. Dresing: bílý jogurt, sůl, pepř, citronová šťáva, trocha česneku, bylinky.

Postup: Saláty připravuji pokaždé stejně. Talíř nejdříve vystelu salátem (případně další čerstvou zeleninou) a ten promíchám s vydatnou dávkou dresingu. Na dresing smíchejte jogurt, sůl, pepř a citronovou šťávu. Další vrstvu tvoří vařené luštěniny – v tomto salátu ještě vylepšené opečenými kostkami sladké dýně. Navrch toho všeho posaďte ztracené vejce – umíte-li ho připravit… (Nevalný výsledek mé lopoty s rendlíkem rozvířené vroucí vody vidíte na fotce :-))

Černá čočka s hlívou ústřičnou a zeleninou

Budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky (za sucha), plnou hrst pokrájené hlívy ústřičné, hrnek pokrájené nebo nastrouhané mrkve a petržele, půlka najemno pokrájené červené cibule; koření: celé hořčičné semínko (Hořčičné semínko tmavé, 100g), cibulové semínko (Cibulové semínko, Nigella 100g), římský kmín celý i mletý (Římský kmín celý 100g, Římský kmín mletý 100g), koriandr mletý (Koriandr mletý 100g), turmerik mletý (Kurkuma mletá, turmerik 100g), sůl, zelená chilli pasta, čerstvý koriandr na posypání, lžíce másla ghí. Vhodná příloha jsou placky nebo basmati rýže.

Postup:

1. Čočku namočte nejlépe přes noc a pak ji uvařte v nesolené vodě téměř doměkka.

2. Na velké pánvi rozpusťte lžíci ghí a vsypte celé koření: hořčičné semínko, cibulové semínko a římský kmín. Krátce opečte. Přisypte cibulku a zelené chilli.

3. Až cibulka zesklovatí, přidejte hlívu, osolte a společně duste asi pět minut. Pak vmíchejte pokrájenou zeleninu, černou čočku a mleté koření (asi jednu lžičku od každého): turmerik, římský kmín, koriandr.

4. Zalijte trochou vody a vše duste na mírném plameni půl hodiny, nebo dokud čočka není měkká.

5. Zbytkovou vodu nechte odpařit. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem. Podávejte s celozrnnými plackami čapátí nebo basmati rýží.

Kuřecí supreme na teplém salátu z černé čočky

(pro 4 osoby) 4 ks kuřecí prsa supreme (můžeme použít i kuřecí stehna), 400g černé čočky Čočka černá 500g Urid whole, 1 svazek jarní cibulky, 2ks větších masitých rajčat, 1ks papriky, olivový olej, sůl, pepř.

1. Kuřecí supreme opečeme na másle a dáme do trouby péct cca na 15-20 minut při teplotě 180°C.

2. Černou čočku uvaříme. Rajčata spaříme a oloupeme. Zrníčka z rajčat vybereme a masitou část nakrájíme na kostičky. Papriku upečeme v troubě při vysoké teplotě cca 200° na 20 minut tak, aby slupka byla hodně opálená.

3. Upečenou a ještě horkou papriku vložíme do mikroténového sáčku a necháme zapařit. Po cca 10 minutách papriku vyjmeme a slupku stáhneme. Vyjmeme i jádřinec. Papriku nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na hrubší kolečka.

4. Na olivovém oleji prohřejeme čočku, přidáme rajčata a papriku spolu s jarní cibulkou a zlehka promícháme. Dochutíme solí a čerstvým mletým pepřem.

Autor receptu: šéfkuchař Peter Formánek z pivovaru Černý orel, Velké náměstí 24, Kroměříž. Tel: 573 332 765, http://www.cerny-orel.eu/

 

Knížka Mango, láska a kari

Padesát receptů indické kuchyně promíchané v pikantním sladko-kyselém příběhu... :-)

V knížce najdete nejen některé recepty z těchto stránek, ale i ty které jsem zde ještě neměla čas uveřejnit, například: Kuřecí balti kari s hráškem a panýrem, Hovězí Bombaj byriani, Kuře karahi v mátové omáčce, Jehněčí kari s cuketou a mnoho dalších...

Knižní antoace:

Všechny chutě Indie, okořeněné špetkou lásky! Co vás čeká, když se rozhodnete, navzdory skepsi vašeho okolí, otevřít si obchod s indickým kořením a proniknout do tajů této orientální kuchyně? A co když vám to celé ještě okoření láska? (Celá anotace a ukázka z knihy zde: Mango, láska a kari)

 



Zpět na předchozí stránku.

© 2018 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.