Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Čočka červená, 500g

Čočka červená, TRS 500g
Obsahuje recept
Výrobce:TRS
Katalog. číslo:11310
Hmotnost položky:0.502 kg
Naše cena: 49 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

500 g, Červená čočka (Red lentils)

Složení: Červená čočka (Red lentils). Může obsahovat stopy lepku. Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Skladujte v suchu a chladu

Jemná sladká čočka, která se hodí do kari, polévek, kaší a zeleninových směsí. Je lehce stravitelná a proto vhodná i pro děti.

Čočka je přirozeným zdrojem velkého množství minerálů (železo, selen, fosfor, zinek) a vitamínu B6. Obsahuje vysoký podíl vlákniny.

 

Červená čočka pro děti (30.5.2017)

Luštěniny a indická kuchyně patří k sobě. Zajímalo mě ale, jak je to s luštěninami u malých dětí. V západním světě je doporučeno začít čočku podávat až kolem jednoho roku dítěte. Oproti tomu v Indii, dostávají batolata luštěniny hned s prvními příkrmy. Tedy kolem 4-6 měsíce. Díky tomu si prý tělo snáze „zvykne“ a dokáže luštěniny lépe strávit, aniž by způsobovala nadýmání. Jestli to tak skutečně je, to nevím, ale pravda je, že Indům luštěniny nijak velké potíže nepůsobí.

Kdy luštěniny zařadit do jídelníčku je tedy otázkou přístupu každé maminky. Určitě je ale vhodné začít po malých dávkách a až pokud dítěti čočka nepůsobí žádné potíže, může být plnohodnotnou součástí jídelníčku. Podle indických zvyklostí jsem je i já zaváděla velmi brzy, stejně tak koření a v malé míře i chilli.

Jednoznačně nejvhodnějším typem čočky pro děti je červená čočka Čočka červená, TRS 500g (nepleťte si ji s celou červenou čočkou „masoor whole“ Čočka červená celá, 500g, která naopak pro děti vhodná není). Červená čočka neobsahuje tolik vlákniny jako jiné druhy, není proto tak nadýmavá. Má jemnou nasládlou chuť, nemusíte ji před přípravou ani namáčet a uvařená je za třicet minut.
Konzistenci má lehkou, krémovou. Je proto ideální pro první příkrmy.


Pokud připravujete luštěniny pro (jakkoli staré) děti, vždy dodržujte tyto zásady:

  • Nepoužívejte konzervované již vařené luštěniny
  • Namočte je nadvakrát – nejdříve na hodinu až dvě. Vodu vylejte a dejte novou. Tuto vodu však před vařením opět vylejte a luštěniny vařte v čisté nesolené vodě.
  • Při vaření seberte mělkou naběračkou pěnu, která zůstává na hladině
  • Luštěniny vařte po-ma-lu na nízkou teplotu. Dlouhý var také snižuje nadýmavost. Nevařte je v tlakovém hrnci.

Červenou čočku jsem synovi začala dávat, ještě než se naučil kousat. Vše jsem tedy mixovala nebo rozmačkala na jemnou kaši. A tyto recepty se mi u něj osvědčily nejvíc:

Čočka s máslovou dýní a bramborem

Potřebujete: ¼ hrnku červené čočky (Čočka červená, TRS 500g), 1 střední bramboru a zhruba stejný kus oloupané máslové dýně, špetka mletého koriandru (Koriandr mletý 100g), 1 a ½ hrnku domácího vývaru.
Postup: Čočku propláchněte. Ve vývaru se špetkou koriandru vařte doměkka cca 25 minut spolu s oloupanou pokrájenou bramborou a dýní. Vše rozmixujte dohladka.



Čočka s jablkem a zeleninou

Potřebujete: ¼ hrnku červené čočky (Čočka červená, TRS 500g), 1 střední bramboru pokrájenou na kostky, stejný díl květáku (pouze růžičky), kousek bílé části pórku, oloupané pokrájené jablko, 1 hrnek vody nebo zeleninového vývaru.
Postup: Rozehřejte v pánvi trochu oleje a opečte pokrájený pórek. Přisypte propláchnutou čočku, vodu nebo vývar a vařte 5 minut. K čočce přidejte pokrájenou bramboru a vařte dalších 5 minut. Přidejte květák i jablko a vařte, dokud není vše měkké (cca 10 minut). Směs rozmixujte nebo rozmačkejte
.

Pokročilí strávníci už zvládnou i „dětský dhal“

Potřebujete: ½ hrnku červené čočky (Čočka červená, TRS 500g), olej, malou pokrájenou cibuli, ½ lžičky mletého česneku (Česnek mletý, 100g), 2 hrnky vody nebo vývaru, 1 bramboru, ½ lžičky mletého koriandru (Koriandr mletý 100g), ½ lžičky turmeriku (Kurkuma mletá, turmerik TRS 100g)
Postup: Na oleji opečte cibuli. Přidejte všechno koření a krátce opečte. K cibuli nasypte pokrájený brambor a čočku. Zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu a pomalu vařte 20 – 30 minut. Podle potřeby můžete přidat vodu. Před podáváním lehce rozmačkejte větší kousky brambor.

Pár osvědčených tipů závěrem:

  • Pokud máte domácí zeleninový nebo masový vývar, použijte ho k vaření luštěnin místo vody. Stačí pak přidat jen čerstvé bylinky a máte skvělou svačinu.
  • Rozmixovanou červenou čočkou můžete nastavit jakoukoli zeleninovou i ovocnou kaši. Začněte po malých dávkách. Je to ideální způsob jak čočku pomalu zařadit do jídelníčku.
  • Pro starší děti, které už zvládnou kousat, můžete vychlazenou čočku smíchat s lučinou, bylinkami a použít ji jako pomazánku na pečivo nebo suchary.

 

Pomazánka z červené čočky (moje "úplně nejvíc" nejoblíbenější"):

Potřebujete: ½ hrnku suché čočky (Čočka červená, 500g), olivový olej, 1 lžičku celého římského kmínu (Římský kmín celý 100g), ½ lžičky asafoetidy (Asafoetida 50g), 1 červenou cibuli, sůl, mix bylinek (třeba pažitku, libeček, nať jarní cibulky), sladkou chilli omáčku (Sladká chilli omáčka, 300g).

Postup: Čočku propláchněte a uvařte v nesolené vodě doměkka (cca 15 minut). Sceďte a dobře propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Na oleji opečte římský kmín, přidejte asafoetidu, promíchejte a přisypte cibuli. Jakmile cibulka zesklovatí, vmíchejte uvařenou čočku. Osolte a dochuťte bylinkami. Krátce opečte a pak vše rozmixujte tyčovým mixérem. Hotovou pomazánku ještě zakápněte sladkou chilli omáčkou a posypte posekanými bylinkami. Tuto pomazánku můžete podávat ještě teplou nebo vychlazenou.Všechny pomazánky jsou nejlepší až druhý den, kdy se všechny chutě smísí a rovnoměrně rozleží.

Pomazánky z fazolí a čočky neudělají ostudu ani na slavnostně prostřeném stole – stačí, když je k servírování vybavíte mini mističkami ze slaného pizza těsta.

Krémová polévka z červené čočky

Budete potřebovat: 150 gr červené loupané čočky, 6 větších rajčat, 1 menší mrkev 40gr zázvorového kořene, ½ střední cibule pokrájené najemno, 6 stroužků česneku, olej, zeleninový vývar, Koření Garam Masala mletá 100g, sůl, pepř.

1) Čočku namočte na hodinu do vody. Spařte rajčata, odstraňte slupku a nakrájejte na kostky. Pro rychlejší přípravu můžete použít i rajčata v nálevu: Krájená rajčata v tomatovém nálevu 400g. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Zázvor očistěte a nakrájejte na větší kousky.

2) Na oleji osmažte cibulku spolu s vrchovatou lžičkou mleté garam masaly. Přidejte rajčata a krátce poduste. Do směsi nasypte červenou čočku, mrkev, 6 prolisovaných stroužků česneku, pokrájený zázvor a čerstvě mletý černý pepř.

3) Zalijte zeleninovým vývarem a vařte doměkka (cca 15 minut). Z polévky vyndejte krájený zázvor, podle chuti osolte a opatrně rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Společně ještě povařte a případně dochuťte garam masalou. Na talíři můžete ozdobit kopečkem zakysané smetany a čerstvým koriandrem.

Salát z červené čočky

Moje letní večeře se od těch zimních liší tím, že jsou: plné minerálů a vlákniny, velmi zdravé, lehké – a mě to přitom vůbec nevadí! :-) Stejně jako tento salát z červené čočky, který je rychlý na přípravu a stejně dobrý za tepla i studený. Můžete ho doplnit čerstvými cherry rajčaty a plackami čapátí nebo celozrnným pečivem.

 

Potřebujete: 80g červené čočky, 2 menší mrkve nahrubo nastrouhané, 1 malá červená cibule pokrájená na malé kostičky, prolisovaný stroužek česneku, olivový olej, pár kapek citrónové šťávy, sůl, kurkuma (Kurkuma mletá, turmerik 100g), pepř.

1) Na olivovém oleji opečte cibulku. Snižte teplotu, přidejte česnek a mrkev. Promíchávejte, aby se česnek a mrkev nespálily. Přisypte propláchnutou a okapanou červenou čočku (čočku nemusíte před přípravou namáčet). Restujte asi 5 minut.

2) Vše zalijte 100 ml vařící vody nebo zeleninovým vývarem. Přidejte kurkumu a za občasného míchání pomalu duste asi 20 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Velkou lžící nebo vidličkou čočku lehce rozmačkejte. Dobře promíchejte. Podávejte s plackami čapátí (Chapattis) nebo celozrnným pečivem.

 



Zpět na předchozí stránku.

© 2017 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.