Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Máslo ghí (Ghee) 1KG

Máslo ghí (Ghee) Heera 1KG
Výrobce:KTC Ltd.
Katalog. číslo:18152
Hmotnost položky:1.3 kg
Naše cena: 429 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

Máslo ghí (Ghee) 1KG

Složení: přepuštěné máslo z kravského mléka, voda. Země původu Indie. Skladujte v suchu a chladu.

Co je to ghí? Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené pozornosti a rostoucí poptávka uzkazuje, že si přepuštěné máslo opět našlo své místo v moderní kuchyni.

Pro indickou kuchyni je přepuštěné máslo odjakživa samozřejmostí. A je to právě obliba indické kuchyně, která dnes také napomáhá šířit povědomí o kvalitách přepuštěného másla. Odsud také název ghí (ghee), které pochází právě z Indie a označuje kvalitní čisté máslo.

Naše přepuštěné máslo dovážíme přímo z Indie, kde se těší velké oblibě a tvoří základ mnoha receptů. Ghí dodáváme od výrobců Khanum nebo KTC. Másla obou značek jsou v plechovém obalu s plastovým krytem. Před otevřením není nutné ghí skladovat v chladu. Proto je také bezpečný jeho "transport" poštovní přepravou a v e-shopu jej nabízíme i v letních měsících.

Jakmile plechovku s ghí jednou otevřete, doporučujeme skladovat jej v chladu. (Praktická rada z vlastní zkušenosti - odstraňte celý vrchní díl plechovky a ghí zavírejte pouze plastovou krytkou, která je součástí balení. Hrany vrchního dílu jsou fakt dost ostré... :o))

Máslo ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Není tak jemné jako klasické máslo a nehodí se pro studenou kuchyni - pomazánka na chleba apod. Jeho kvality oceníte zejména při pečení a smažení. Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí. Cokoli v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.

Zajímavé je, že některá masážní a wellness studia používají máslo k ošetření pokožky a k masážím. Ceněná je zejména jeho schopnost promastit pokožku. Někteří naši zákazníci nazývají ghí "lékem na všechno" a pro zdravé trávení si jej přidávají i do kávy.

Ghí po otevření může mít tuhou (až krystalickou) strukturu nebo být z části tekuté. Není to na závadu a tekutou část ghí nevylévejte!  

(9.1. 2019) Indické kuřecí kari s kari listy a kardamomem

Indie je prý kořenkou světa a kdybych já z té kořenky měla vybrat to "nej", určitě by to bylo koření, z tohoto receptu: kari listy, skořice, zelený kardamom, kurkuma a hřebíček. Zajímavá kombinace koření s pomalu vařeným kuřecím masem dodává tomuto hutnému sladko-kyselému kari jedinečnou vůni a delikátní chuť.

Na marinádu potřebujete: menší kelímek bílého jogurtu, trochu citronové šťávy (2x zmáčknout přepůlený citron), 1 lžička česnekovo-zázvorové pasty (Pasta česnek & zázvor, Top op 300g), 1 lžíce tamarindového koncentrátu (Tamarind koncentrát 200g).

Dále potřebujete: 800gr kuřecích stehen (nejlépe i s kostí), máslo ghí (Máslo ghí (Ghee) Heera 500g), 1 plechovku krájených rajčat (Krájená rajčata v tomatovém nálevu TRS 400g), 2 střední najemno pokrájené cibule, 1 lžíci česnekovo-zázvorové pasty (Pasta česnek & zázvor, Top op 300g), 2 lžíce hnědého cukru, sůl dle chuti. Koření v pořadí v jakém ho budete potřebovat: 1) celý římský kmín (Římský kmín celý TRS 100g), celý koriandr (Koriandr celý TRS 100g) a celé hořčičné semínko (Hořčičné semínko hnědé, 100g) - od každého jednu hubenou lžičku; 2) malý kousek celé skořice (Skořice celá TRS 50g), 1 bobkový list (Bobkový list TRS 20g), sušené chilli papričky (množství dle vlastní chuti Chilli papričky červené celé TRS 100g); 3) 1/2 lžičky kurkumy (Kurkuma mletá, turmerik TRS 100g), 5 kari lístků (Kari listy 30g), 2 hřebíčky (Hřebíček, TRS 50g), 3 tobolky zeleného kardamomu (Kardamom zelený celý 50g). Na samotný závěr čerstvý koriandr.

Postup:

1) Smíchejte všechny přísady na marinádu (jogurt, citrónovou šťávu, česnekovo-zázvorovou pastu a tamarind). Maso marinádou dobře obalte a nechte odpočívat přes noc v chladu.

2) Na suché pánvi nejprve opražte celé koření - římský kmín, koriandr a hořčičné semínko. Opečené koření nahrubo nadrťte v hmoždíři nebo mlýnku (bezvadný je na to mini chopper - malý robot na oříšky). Podrcené koření prozatím nechte stranou. Do pánve dejte ghí a ze všech stran opečte naložené maso, aby se zatáhlo (cca 3 minuty).

3) Vedle na pánvi nebo v silnostěnném hrnci opečte na 2 lžících rozpáleného ghí skořici, bobkový list a chilli papričky. Přidejte cibuli, snižte teplotu a nechte cca 5 minut. Občas promíchejte. Přidejte lžíci česnekovo-zázvorové pasty, plechovku rajčat, turmerik a cukr. 30 minut duste na nízkou teplotu. Přidejte jen minimální množství vody.

4) Do omáčky vložte maso, přidejte kari listy, hřebíček, zelený kardamom, podrcenou a opraženou směs koření viz. krok 2) dle chuti osolte. Nařeďte trochou vody a vařte na nízkou teplotu dokud maso není zcela měkké a tuk se nezačne oddělovat od omáčky. Omáčka by měla být hutnější, nechte případný přebytek tekutiny odpařit. Na závěr posypte čerstvým koriandrem a podávejte s basmati rýží (Basmati rýže Shalamar 1 kg) a indickými plackami.

Mohlo by vás také zajímat:

Knížka Mango, láska a kari

Padesát receptů indické kuchyně promíchané v pikantním sladko-kyselém příběhu... :-)

V knížce najdete nejen některé recepty z těchto stránek, ale i ty které jsem zde ještě neměla čas uveřejnit, například: Kuřecí balti kari s hráškem a panýrem, Hovězí Bombaj byriani, Kuře karahi v mátové omáčce, Jehněčí kari s cuketou a mnoho dalších...

Knižní antoace:

Všechny chutě Indie, okořeněné špetkou lásky! Co vás čeká, když se rozhodnete, navzdory skepsi vašeho okolí, otevřít si obchod s indickým kořením a proniknout do tajů této orientální kuchyně? A co když vám to celé ještě okoření láska? (Celá anotace a ukázka z knihy zde: Mango, láska a kari)



Zpět na předchozí stránku.

© 2019 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.