Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Cizrnová mouka 1kg

Cizrnová mouka TRS, 1kg
Výrobce:TRS
Katalog. číslo:21182
Hmotnost položky:1.2 kg
Naše cena: 98 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

Cizrnová mouka 1kg

Složení: cizrnová mouka. Země původu Indie, Pákistán. Skladujte v suchu a chladu.

Cizrnová mouka, známá též pod názvem "besan" nebo "gram flour" je vyrobena z mleté hnědé cizrny. Hnědá cizrna je nejprve zbavena slupek, následně půlena a drcena. Cizrna není před přípravou mouky tepelně upravena. Strukturu má podobnou jako běžná hladká mouka. Barva cizrnové mouky je světle žlutá. Hodí se pro přípravu sladkých dezertů, obalované zeleniny, jíšek apod.

Cizrnová mouka se hodí i pro bezlepkovou dietu. Má vysoký podíl karbohydrátů, ale žádné glukeny. Cizrnová mouka smíchaná s vodou může ve veganské stravě nahradit vajíčka. Obsahuje důležité minerály jako je železo, draslík, hořčík, vápník a zinek. Chutí připomíná oříšek.

Z cizrnové mouky a másla ghí připravíte vynikající jíšku do základu zeleninových polévek a omáček.

Cizrnovou mouku dodáváme od výrobců TRS a Schani

PAKORY obalované v cizrnové mouce 

V indických restauracích pakory obvykle dostanete jako předkrm a podávají se s omáčkami a chutney. Vynikající je třeba tamarindová omáčka (Tamarindová omáčka, 1Lnebo sladko-kyselé mangové čatní: (Chutney mango sladké Patak’s 340g).
Pakory můžete připravit z paprik, červené cibule, cukety, květáku, brambor, hub (na obrázku hlíva ústřičná) nebo i sýru panýr. Zeleninu ani houby na přípravu pakor předem nevařte. Vše ale pokrájejte na tenké plátky. Pravda, u cukety nebo lilku to jde snáze, než třeba u květáku… Ale poradíte si i s ním. Stačí, když ho rozeberete na menší růžičky a ty pak podélně překrojíte. Pakory se obalují v těstíčku z cizrnové mouky. Dodá jim tu správnou barvu, chuť a křupavost. Servírovat je můžete i studené, ale chutnější jsou ještě teplé. 

1) Vše nejdříve nakrájejte: panýr na silnější čtyřhránky, papriku na proužky, růžičky květáku rozkrojte podélně, červenou cibuli nakrájejte na tlustší kolečka, hlívu na proužky.

2) Připravte těstíčko z cizrnové mouky (Cizrnová mouka 1kg): Do 6 lžic cizrnové mouky přidejte trochu soli, špetku zeleného chilli (můžete přidat víc nebo úplně vynechat Pasta Zelené chilli 240ml), kurkumu (Turmerik (kurkuma) mletý 100g), koriandr (Koriandr mletý 100g) a římský kmín (Římský kmín mletý 100g). K mouce a koření postupně přidávejte vodu a vyšlehejte vláčné těsto. Těsto na pakory je podobné palačinkovému těstu.

3) Zeleninu, cibuli a sýr obalte v hutném těstíčku a smažte na másle ghí (Máslo ghí (Ghee) 500g) (nebo 1/2 dílu ghí a 1/2 dílu oleje) přibližně čtyři minuty ze všech stran.

 

 

Dva (obzvláště vypečené) důvody, proč se v zimě neobejdu bez cizrnové mouky

Důvod č. 1: Teplé křupavé boondi, k jejichž přípravě nepotřebujete téměř nic jiného, než cizrnovou mouku, vodu a koření. Důvod č. 2: Dozlatova opečené bramborové pakory, k jejichž přípravě kromě výše uvedeného potřebujete navíc ještě tři syrové brambory. Obě tyto pochoutky spolu se sklenkou bílého vína tvoří dokonalou společnost pro dlouhé sychravé večery. Jsou rychle hotové a podle aktuální chuti si můžete pokaždé vyrobit jinou variantu.

Boondi: K jednomu hrnku cizrnové mouky (Cizrnová mouka 1kg) přidejte dvě lžíce olivového oleje a cca 1/3 hrnku vlažné vody. Metličkou promíchejte aby vzniklo hustší těstíčko (podobné palačinkovému). Osolte a přidejte koření: asafoetidu (Asafoetida 50g) a mleté chilli (Chilli extra pálivé mleté 100g) nebo vlastní kombinaci podle vaší chuti.

V pánvi rozpalte olej a vyzkoušejte, zda má těsto správnou hustotu – opačný konec čajové lžičky namočte do těsta, podržte nad pánví a nechte kapku sklouznout do horkého oleje. Pokud se těsto rozteče na placičku, je příliš řídké, pokud naopak ze lžičky samo nesklouzne, přidejte trochu vody a/nebo oleje.

  

Indové mají na boondi speciální „udělátko“, které vypadá podobně jako moje děrovaná obracečka, akorát že je stejně široké jako samotná pánev. Manipulace je tedy mnohem snazší a není třeba s obracečkou nad olejem cestovat. Protože já udělátko nemám, musím si vystačit s obracečkou.

Boondi pečte dozlatova (asi 20 vteřin) a po vyjmutí je přendejte na papírovou utěrku. Na závěr můžete (ale nemusíte – budou dobré i tak) na stejném oleji opéct ještě hrst drcených kešu ořechů (Kešu ořechy, zlomky 400g) a kari listy (Kari listy 20g). Promíchejte s boondi a servírujte ještě teplé s oblíbeným vínem.

Důvod č. 2: Bramborové pakory: Základ těsta je stejný, pouze do něj nepřidávejte olej, ale dejte víc vody, aby těsto bylo řidší než na boondi. Syrové brambory nakrájejte na tenká kolečka (necelý ½ cm). Těstíčko vyšlehejte metlou, přidejte sůl a koření (Kurkuma mletá, turmerik 100g, Cibulové semínko, Černucha setá 100g, Chilli extra pálivé mleté 100g). Plátky brambor namáčejte do těsta a smažte na oleji nebo másle ghí. Podávejte teplé.

 

Mohlo by vás také zajímat:

Knížka Mango, láska a kari

Padesát receptů indické kuchyně promíchané v pikantním sladko-kyselém příběhu... :-)

V knížce najdete nejen některé recepty z těchto stránek, ale i ty které jsem zde ještě neměla čas uveřejnit, například: Kuřecí balti kari s hráškem a panýrem, Hovězí Bombaj byriani, Kuře karahi v mátové omáčce, Jehněčí kari s cuketou a mnoho dalších...

Knižní antoace:

Všechny chutě Indie, okořeněné špetkou lásky! Co vás čeká, když se rozhodnete, navzdory skepsi vašeho okolí, otevřít si obchod s indickým kořením a proniknout do tajů této orientální kuchyně? A co když vám to celé ještě okoření láska? (Celá anotace a ukázka z knihy zde: Mango, láska a kari)



Zpět na předchozí stránku.

© 2019 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.