Křupavé luštěninové ne-karbanátky Dahi vada se zeleninovou rajtou jsou ideální jídlo do horkého počasí. Proč? Bílá čočka urid dal, bílý jogurt i čerstvá okurka se řadí mezi tzv. ochlazující potraviny - tedy ochlazují organismus zevnitř. Ochlazující potraviny pomáhají tělu překonat vysoké letní teploty. Naopak nejsou doporučovány v zimě, protože je to pro imunitu zatěžující.
Dahi vada je sice luštěninový pokrm, ale odpadá vaření luštěniny. Příprava je tedy velmi rychlá. Dahi vada je skvělý oběd nebo svačina na výlet, k vodě nebo do práce.
Potřebujete:
150g namočené a zcezené čočky urid dal, menší najemno pokrájenou červenou cibuli, mletý římský kmín, mletou kurkumu, hrst čerstvého pokrájeného koriandru, chilli podle chuti, špetku jedlé sody nebo prášku do pečiva, sůl, čerstvé bylinky, na zahuštění těsta cizrnovou mouku.
Na rajtu potřebujete: bílý jogurt, na kostičky pokrájená rajčata a salátová okurka (zeleninu bez jadérek), plátek citronu, čerstvě mletý pepř, špetku černé ajurvédské soli.
1) Namočený a zcezený urid dal rozmixujte ve stolním mixéru na hladkou bílou kaši. Během mixování není žádoucí přidávat vodu. Přidejte ji pouze pokud je to nutné. Vmíchejte nadrobno pokrájenou cibuli, usekané bylinky, sůl a koření. Podle potřeby zahustěte těsto cizrnovou moukou. Nechte hodinu odležet.
2) Mezitím si připravte jogurtovou rajtu: bílý jogurt ochuťte černou himalájskou solí, pepřem, čerstvými usekanými bylinkami a vmíchejte rajčata a okurku. Zakápněte citrńovou šťávou a kousky dužiny z citronu také vmíchejte do rajty. Dejte vychladit.
3) V hluboké pánvi rozpalte větší množství oleje. Vada musí být alespoň z půlky ponořené, jinak se mohou rozpadat. Ruce si potřete olejem a tvarujte z těstíčka malé placky. Opékejte z obou stran dozlatova. Pokud je těsto příliš řídké, vmíchejte ještě cizrnovou mouku.
4) Hotové vadas podávejte s jogurtovou rajtou. Můžete je jen přelít nebo naskládat přímo do rajty. Vhodnou přílohou je čerstvý salátek a černé olivy.