Termín: listopad 2023
Přesný termín nyní ladíme s kuchaři a vypíšeme během pár dnů.
(Místo konání kurzu: Restaurace Namaste India, Palackého 15, Praha 1)

Čím je náš kurz indické kuchyně jedinečný?
- Vaříme přímo v kuchyni indické restauraci s českou lektorkou a indickým šéfkuchařem. Opravdu není obvyklé, aby vás šéfkuchař pozval do své kuchyně a odtajnil vám své postupy a ingredience. Navíc proniknout do zdejší indicko-pákistánské komunity je zvenčí prakticky nemožné. Proto je tento kurz opravdu výjimečnou příležitostí nahlédnout kuchaři přímo pod "indickou pokličku"!

- Vaříte z autentických surovin dle tradičních receptur, zároveň s přihlédnutím k běžným možnostem klasické české domácnosti.
- Kapacita pouze 4 kurzisté. Důležitý je pro nás individuální přístup a vytvoření přátelské atmosféry.


- Po domluvě lze upravit menu - zařadit recept, který si chcete vyzkoušet, vegetariánská alternativa atd. Pokaždé tedy vaříme něco jiného!
- Poradíme, kde sehnat ty správné suroviny a jak s nimi pracovat. Stolovat budeme v tradičním stylu v příjemném prostředí restaurace. Nebude chybět ani královská disciplína: Jezení bez příboru za pomocí placky čapátí. Lektoři vám ji v případě zájmu ukáží a ty odvážnější i naučí.
- Samozřejmostí je profesionální vybavení a zázemí - včetně pece tandúr!
- Kurz vaření pro vás bude jedinečným zážitkem. Na tomto kurzu se dozvíte a naučíte víc, než mohou nabídnout běžné kurzy kuchyňských studiích.


MENU aneb co se naučíte a na čem si pochutnáte?
Uvedené menu je vzorové, po domluvě lze některý z pokrmů nahradit nebo doplnit Vaším oblíbeným jídlem, které si chcete vyzkoušet. Přizpůsobíme se požadavkům vegetariánů i veganů. Menu lze měnit a uzpůsobit Vašim potřebám.
Předkrmy:
Pakory z domácího indického sýru panýr a zeleninové pakory smažené v křupavém cizrnovém těstíčku. Podáváme s rajtami.
Hlavní chody:
Kuřecí kari dle výběru (nejčastěji vaříme Máslové kuře nebo kuřecí Korma kari)
Krémové kari s panýrem, kešu ořechy a čerstvou paprikou (Shahi panýr masala)
Tradiční domácí kari dle výběru (nejčastěji vaříme Aloo ghobi (květák s bramborem) nebo Cizrnové kari)
Přílohy:
Dušená basmati rýže
Placky čapátí
Ješte než se rozloučíme:
Osvěžující mango lassí nebo hřejivý chai latté
Práce našich kurzistů:
Co se na kurzu dozvíte a naučíte?
- Poznáte rozdíl mezi domácím a restauračním typem kari včetně rozdílnosti příprav.
- Vysvětlíme si nejčastější chyby při vaření kari a jak jim předejít aneb: "Jak z kari neudělat kořeněný český guláš".
- Naučíte se základní techniky vaření kari, co je třeba si ohlídat a nesmí se ošidit (a kde už to naopak vyžaduje dávku indického klidu... :-))
- Jak upravit dobu a styl vaření s ohledem na Vaše domácí podmínky.
- Které ingredience jsou nezbytné pro přípravu kari a bez kterých se naopak můžete obejít.
- Naučíte se přípravit těsto na indické placky čapátí a dozvíte se, proč není vhodné nahradit klasickou moukou attu běžnou celozrnnou moukou.
...a mimo jiné se dozvíte, že uvařit kari je velmi jednoduché - jen když Vám někdo ukáže jak na to :-)


Cílem našeho kurzu je Vás "bavit", užít si společně strávený čas a zároveň Vám ukázat a předat techniky poctivé domácí i restaurační kuchyně. Je to kombinace, kterou běžné kurzy nenabízejí.
Hodnocení našich báječných kurzistů:

Chcete se nás na něco zeptat? Rádi Vám dotazy zodpovíme: gurmankoreni@email.cz


foto: Zdeňka Hanáková
