S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Úvod » Másla, ghí, oleje » Máslo ghí (Ghee) Khanum 1KG


        

Máslo ghí (Ghee) Khanum 1KG

skladem

 


0x
Číslo produktu: 4102
Výrobce: Khanum
naše cena:
429 Kč

do košíku:
   

1kg Pravé indické máslo ghí "

Složení: přepuštěné máslo z buvolího mléka, voda. Země původu Indie. Skladujte v suchu a chladu.

Co je to ghí? Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené pozornosti a rostoucí poptávka uzkazuje, že si přepuštěné máslo opět našlo své místo v moderní kuchyni.

Pro indickou kuchyni je přepuštěné máslo odjakživa samozřejmostí. Naše přepuštěné máslo dovážíme přímo z Indie, kde se těší velké oblibě a tvoří základ mnoha receptů. Ghí dodáváme od výrobců Khanum. Heera nebo KTC. Másla jsou v plechovém obalu s plastovým krytem. Ghí není nutné skladovat v chladu podobně jako třeba rostlinný olej. Jde totiž o téměř čistý tuk.

V čem se liší české přepuštěné máslo od indického ghí?

Indické ghí se vyrábí z buvolího mléka, protože kráva je posvátná a Indové její mléko ke konzumaci vůbec nepoužívají. Indické ghí se také vaří na nižší teplotu a mnohem delší dobu než česká přepuštěná másla, proto je jeho chuť i barva sytější, výraznější. Je to dáno tím, že se během dlouhého varu vypaří téměř všechna tekutina.

Máslo ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Kdo indické ghí nezná, může se po otevření plechovky leknout, že je máslo "žluklé". Ghí ale zežluknout nemůže, protože neobsahuje vodu a bílkoviny, které žluknutí způsobují. 

Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí. Cokoli v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.

Zajímavé je, že některá masážní a wellness studia používají máslo ghí k ošetření pokožky a k masážím. Ceněná je zejména jeho schopnost promastit pokožku. Někteří naši zákazníci nazývají ghí "lékem na všechno" a pro zdravé trávení si jej přidávají i do kávy.

Ghí po otevření může mít tuhou (až krystalickou) strukturu nebo být zcelatekuté

 

Zeleninové „Sabzi“

Na 2 porce potřebujete: 1/2 květáku, 1 velkou (až obří) bramboru, 2 hrnky čerstvých špenátových listů, 1 velké nebo dvě malá rajčata, 1 cm čerstvého najemno strouhaného zázvoru, 1-2 chilli papričky, 1 lžč celého římského kmínu, 1 lžč mleté kurkumy, 1 a 1/2 lžč mleté garam masaly, sůl, máslo ghí, nebo olej.

Postup:

1) Všechnu zeleninu důkladně omyji, špenát usekám nahrubo a brambory pokrájím na menší kostky. Květák rozeberu na menší růžičky a košťály odkrojím. Rajče rozsekám v malém kuchyňském robotu na pastu.

2) Na pánvi rozehřeji ghí a špenát jen krátce orestuji tak, aby listy zavadly, ale neztratily čerstvou zelenou barvu. Vyjmu z pánve a nechám prozatím stranou. Do stejné pánve dám nové ghí a za stálého míchání krátce orestuji římský kmín, zázvor a celé chilli.

3) Přidám rajčatovou pastu a zprudka vydusím na tuk. Do pánve nasypu brambory a květák, na nižší teplotu restuji 1 - 2 minuty. Přidám garam masalu a kurkumu. Vše dobře promíchám, aby se zelenina dobře obalila kořením. Osolím dle chuti. Zastříknu trochou vody nebo vývaru, a přiklopené dusím zhruba 20 minut nebo dokud zelenina není zcela měkká. Vody nedávejte mnoho, před koncem varu je třeba nechat ji odpařit. Stačí pouze tak, aby zelenina byla jen z poloviny ponořená (jako na obrázku).

4) Před koncem nechám většinu tekutiny odpařit. Na závěr vmíchám orestované listy špenátu a společně krátce prohřeji.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MTBiOWY