S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Úvod » Koření jednodruhové » Španělský šafrán, 1g


        

Španělský šafrán, 1g

Saffron 1g

skladem

 


0x
Číslo produktu: 25994
Výrobce: P&B Foods
naše cena:
149 Kč

do košíku:
   

1g, Španělský šafrán, celé snítky (Finest Spanish Saffron)

Celé snítky kvalitního španělského šafránu v plastové krabičce.

Složení: jednodruhové koření šafrán celý. Země původu Španělsko. Vyrobeno v Anglii pro společnost P&B Foods.
Skladujte v suchu a chladu.

Šafrán roste zejména ve Španělsku a odkud také pochází ten nejkvalitnější. Šafrán je nejdražší koření na světě a vlastně i nejdražší jídlo - podle hmotnosti. Šafrán má zlatočervenou barvu a sennou, lehce kovovou vůni. Má vysoký obsah vitamínu B. 

Koření se získává ze sušené červené blizny Šafránu. Na výrobu jednoho kila koření je potřeba 120 tisíc květů šafránu, které jsou samozřejmě sbírány ručně. 

Ve Španělsku se jedná o klíčovou ingredienci rybích a rýžových pokrmů, francouzi ho nejčastěji používají  taktéž k rybám, italové do rizot a v Británii jej nejraději přidávají do sladkých koláčů a likérů. Mnoho indických kuchařů přidává snítku šafránu i do směsi koření, kterým ochucují basmati rýži. 

Náš šafrán dodáváme v plastové dárkové krabičce. Může tak být, spolu s receptem, luxusním dárkem, který ocení každý gurmán.

Poznámka: Vzhledem k množství šafránu (1g) je rozměr plastové dárkové krabičky cca 2,5 x 5 cm.

Když se řekne šafrán...

vybavíte si zřejmě jen gurmánskou přísadu v podobě tenkých červených nitek. Víte ale, že šafrán má i mnoho léčebných účinků a pro své blahodárné účinky je dokonce využíván i v kosmetice?

Léčebné účinky šafránu:

Učení tradiční indické medicíny "Ájurvéda" tvrdí, že šafrán zlepšuje trávení a poskytuje úlevu od překyselení žaludku. Pomáhá při bolestech hlavy, kašli a nachlazení. Špetka šafránu s mlékem před spaním prý pomáhá při nespavosti. Také prý udržuje tělesnou teplotu a tím zamezuje prochladnutí zejména u dětí. Čistí krev a zvyšuje obsah kyslíku v krvi. Smetana smíchaná s šafránem je vynikající na ošetření a zjemnění pleti. Šafrán má protizánětlivé vlastnosti a výplachy snižují bolest a zánět v ústech. Je prý také užitečný při léčbě zdravotních problémů, jako je astma a ateroskleróza.

Šafrán je jedno z nejnákladnějších koření na světě, které se získává ze sušených květin šafránu. Je také znám jako Kesar nebo Kumkumapoo. Jako lék se používá už od starověku, a pro svůj přínos pro zdraví je také znám jako „Zlaté koření“.

Jak nakupovat šafrán? Šafrán je velmi drahé koření a měli byste jej kupovat vždy od spolehlivých známých značek. Originální šafrán má výraznou štiplavou vůni a když jej povaříte dává silné aroma, chuť i barvu. Před nákupem šafránové niti, je třeba zkontrolovat, zda má červenou barvu a oranžové tipy, jinak by totiž mohla být barvená. Kvalitní šafrán můžete skladovat 2-3 roky, méně kvalitní ztrácí své vlastnosti podstatně rychleji.

Šafránové Sandesh

Potřebujete: 1L tučného mléka (min. podílu tuku v mléce 3,5%), 2 lžíce šťávy z citrónu nebo octa, 6 snítek šafránu, 2 lžíce horkého mléka pro namočení šafránu, 3 lžíce sušeného mléka, ½ hrnku cukru moučka, ½ lžičky mletého kardamomu, lžíce přepuštěného másla ghí, silikonové formičky na led nebo čokoládu (nemusí být).

Postup:

1) Do dvou lžic horkého mléka hoďte snítky šafránu a nechte alespoň 10 minut stát. Z 1 litru tučného mléka a citrónové šťávy (nebo octa) připravte panýr. Podrobný návod na přípravu panýru najdete v horní liště pod záložkou „Recepty – návody“. Panýr po zcezení a propláchnutí nenechávejte zatuhnout, ale ihned dál zpracujte.

2) K propláchnutému panýru přidejte 1 lžíci mléka s namočeným šafránem, sušené mléko, mletý kardamom, cukr a vytvarujte pevné nelepivé těsto. Silikonové formičky lehce vymažte rozpuštěným máslem ghí. Panýrové těsto natlačte do formiček nebo z těsta tvarujte malé kuličky (velikost jako Rafaelo). Vršek každé kuličky ještě namočte ve zbytku šafránového mléka. Hotové kuličky nebo naplněné formičky nechte vychladit a zatuhnout několik hodin. Hotové sandesh opatrně vyjměte z formiček a položte do papírového košíčku.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NjAzNG