28ml, Vanilková esence
Složení: schválená ochucovadla, voda, propylenglykol, barvivo E150, neobsahuje alkohol.
Země původu Indie. Vyrobeno a baleno v Anglii. Skladujte v suchu a chladu.
Vanilková esence je vhodná k dochucení zejména sladkých pokrmů, kterým dodá vanilkovou chuť a vůni. Tuto esenci nyní dodáváme od výrobce Heera.
Doporučené dávkování vanilkové esence - do koláčů a dortů na 1kg těsta 2 lžičky esence. Do mléčných nápojů na 1L tekutiny 3 lžičky esence. Do krémů, zmrzliny, polevy apod. na 1kg 1 lžička vanilkové esence.
Dobrá rada: při prvním otevření lahvičky s esencí držte kovový uzávěr pouze za jeho horní část - nad spodním kovovým kroužkem, který se při prvním otevření odlomí a zůstane na hrdle. Případně použijte utěrku, přes kterou uzávěr držte.
Domácí kokosová zmrzlina bez laktózy
Tuhle kokosovou zmrzlinu si oblíbíte, protože:
Na výrobu zmrzliny potřebujete: dužinu z jednoho vanilkového lusku, 2 malé lžičky vanilkové esence, 100 gr mletého třtinového cukru nebo krystalu rozmixovaného na prášek), 1 plechovka Aroy-D kokosového mléka, 200g kokosové moučky, poslední ingredience má dvě možné varianty: použijte buď 200gr (1 kelímek) tučné smetany ke šlehání (nejlepší je Kunín) nebo - pro zmrzlinu bez laktózy - použijte dalších 200 ml kokosového mléka Aroy-D (cca půl plechovky).
Příprava kokosové zmrzliny je „hračka“. Bude bavit i vaše děti
Postup:
1) Lusk podélně rozřízněte a vydlabejte vnitřek. Vanilkovou dužinu promíchejte v míse s vanilkovou esencí. 2) Kelímek šlehačky (nebo 200ml kokosového mléka) vyšlehejte s kokosovou moučkou). 3) Mletý cukr smíchejte s celou plechovkou kokosového mléka. 4) Všechny tři hmoty spojte dohromady a vyšlehejte elektrickým šlehačem.
5) Nalijte do uzavíratelné nádoby a dejte na hodinu do mrazáku. Po hodině znova vyšlehejte a dejte znova mrazit. Opakujte třikrát - nebo dokud vás to nepřestane bavit… Čím více budete hmotu prošlehávat, tím více vzduchu se do zmrzliny dostane a ta pak bude sněhová a nadýchaná.
V nádobce s víkem si nechte část zmrzliny do kornoutků nebo pohárů a při posledním prošlehávání odeberte část hmoty na nanuky. Do nanuků můžete přidat další ingredience dle vlastní chutě a fantazie. Zde jsou tři, které jsem vyzkoušela:
Kokosová zmrzlina s čokoládou: v malém kastrůlku rozpusťte 3 kostičky čokolády na vaření s lžící čistého kokosového oleje. Čokoládu nalijte do plastové mističky, ze které půjde snadno vyklopit a dejte do mrazáku. Asi za dvě hodiny bude čokoláda dostatečně pevná. Rozsekejte ji nožem na malé kousíčky a opatrně vmíchejte ke zmrzlině. Nalijte do tvořítek na nanuky.
Zmrzlina s ovocem: jahody nebo jiné ovoce rozmačkejte a smíchejte s kokosovou zmrzlinou. Naplňte nanuková tvořítka a dejte zmrazit.
Limetková příchuť: Vymačkanou šťávu z limetky oslaďte agáve sirupem nebo moučkovým třtinovým cukrem. Spojte s kokosovou zmrzlinou a nalijte do formičky.
Pár postřehů navíc:
Příchuť čistě přírodní nebo tu z „lahvičky“? Volba je na vás. Někdo si esencí zmrzlinu „kazit“ nechce, já obě možnosti ráda kombinuji. Do zmrzliny jsem proto dala vydlabanou vanilkovou dužinu i vanilkovou esenci. V nabídce máme klasické i netradiční příchutě (kokos, mango, růže, šafrán apod.)
NEJPRODÁVANĚJŠÍ