Potřebujete: 1 dýni hokaido, najemno pokrájenou větší cibuli, 3ks bylinkového bujonu, sladkou smetanu, celý koriandr, celý muškátový květ, mletou skořici, pepř, sůl, olej.
Postup:
1) Dýni omyjte a rozkrojte. Semínka a měkkou část odstraňte, dužinu nakrájejte na kostičky. (V některých receptech je uvedeno, že se má dýně zpracovat celá i se slupkou, já slupku vždy okrájím a vařím pouze dužinu).
2) Na oleji opečte celá semínka koriandru a muškátový květ, promíchejte, aby se koření nespálilo. Ztlumte teplotu a přisypte cibulku. Až cibulka zesklovatí, přidejte dýni a společně ještě opékejte několik minut. Vše zalijte vodou tak, aby dýně byla úplně ponořená. Přidejte rozlámané kostky bujonu, sůl, pepř a vařte 30 minut.
3) Ponorným mixérem vše rozmixujte do hladka. Přidejte smetanu (případně kousek másla) a krátce povařte. Podávejte s opečenými bagetkami.