S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Handi kebab - mleté kuřecí maso v jogurtovo-smetanové omáčce

27.03.2022

Handi kebab - mleté kuřecí maso v jogurtovo-smetanové omáčce

Dnes mám pro vás velmi jednoduchý recept - omáčka z "jednoho hrnce", kam postupně doslova všechno naházíte a zamícháte. Zvlášť si připravíte kuřecí kebaby, které pak do lahodné omáčky ponoříte, aby se pořádně nasákly šťávou a všemi jejími chutěmi.

Na kari omáčku potřebujete (2-3 porce): 2 menší cibule pokrájené na velmi jemno, 1 větší sladké rajče rozsekané najemno (nebo sladké italské rajče z plechovky), 1 kelímek smetany na vaření, 150gr hutného bílého jogurtu, 1 lžíce kešu ořechů, 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru, 6 prolisovaných stroužků česneku. Koření: 2-3 sušené nebo čerstvé chilli papričky (použila jsem 3 sušené chilli papričky pro jemnou pálivost), 1 vrchovatá lžíce sušených listů pískavice, (úsporná lžička mletého chilli - nedávala jsem), 1⁄2 lžičky kurkumy, 1⁄2 lžičky mleté garam masaly, lžička mletého koriandru, větší lžička mletého římského kmínu, 2-3 tobolky zeleného kardamomu, lžička soli, pár snítek čerstvého koriandru.

Zvlášť si připravte kuřecí kebaby

Na kebaby potřebujete: 1/2 kg mletého kuřecího masa, 1 celé vejce, 2 plátky nahrubo posekaného toastového chleba, 1 najemno usekanou chilli papričku (nemusí být), 1 menší lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 menší lžičku prolisovaného česneku, pár snítek usekaného čerstvého koriandru, pár snítek usekané čerstvé máty, sůl, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mleté garam masaly, 1 lžičku mletého římského kmínu. Dále pečící papír a olej na potírání.

Postup přípravy kebabů: Všechny uvedené ingredience jednoduše promíchejte. Z masové směsi tvarujte menší ploché kebaby (neboli karbanátky). Přendejte na pečící papír a horní stranu potřete olejem. Pečte v předehřáté troubě na 220°C. Po 15 minutách otočte, opět potřete trochou oleje a opečte i z druhé strany. Uchovejte stranou. Kebaby pak vmíchejte přímo do kari omáčky, aby se nasákly a zkřehly.

Postup přípravy kari omáčky: 1) Cibuli opečte na oleji do zlato-hněda. Trochu snižte teplotu a přilijte cca 1⁄2 sklenky horké vody. Promíchejte.Teplotu opět zvyšte (na stupeň 8) a vmíchejte chilli papričky, česnek a zázvor. Zprudka vyduste na tuk. Trvá to cca 10 minut. Teď už byste měli začít cítit nasládlou vůni opečené cibulky.

2) Přidejte všechno koření kromě listů pískavice. Tobolky kardamomu nejprve lehce rozmáčkněte. Koření zprudka orestujte a hned přidejte rajčata. Přisypte i kešu ořechy. Při vysoké teplotě opět vyduste na tuk. Zastříkněte trochou horké vody, osolte dle chuti (cca menší lžička soli) a zprudka duste na stupeň 6-7, dokud zcela nevymizí všechny syrové vůně (na množství cibule v tomto receptu to bude trvat cca 20 - 30 minut). Kontrolujte množství vody a vždy podle potřeby trochu doplňte.

3) Přidejte smetanu a listy pískavice. Nechte zlehka projít varem. Na závěr opatrně po lžících vmíchejte jogurt. Nechte ještě jednou krátce projít varem. Bílý jogurt se v omáčkách dost často sráží. Vyhnete se tomu tak, že do jogurtu nejdříve zašleháte lžičku kukuřičného škrobu. Místo škrobu můžete použít i cizrnovou mouku. Obě tyto přísady zabrání sražení jogurtu, i když jej budete dále vařit.

4) Do kari omáčky přidejte hotové kebaby a promíchejte. Kebaby můžete lehce "nalomit", aby dobře nasákly omáčku. Prohřejte a servírujte posypané čerstvým koriandrem. Podávejte s plackami čapátí, kterými přímo z talíře nabíráte kousky křehkého masa a omáčky.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MTUwM2I1