Potěšte své přátele a rodinu vlastnoručně vyrobenými "jedlými" dárky. Málokterý dárek vzbudí takovou zvědavost jako ten, který lze ochutnat. A pokud jej navíc vyrobíte sami, je to skutečný originál, který každý ocení. Můžete se držet klasiky nebo popustit uzdu fantazii a přesto bude váš dárek něčím zvláštní a jedinečný. Třeba jako tyto nakládané sýry. Jistě - nakládané sýry sami o sobě nejsou nic originálního. Seženete je přece v každém obchodě. Ale sýry, které připravíte sami - s vlastní směsí vybraného koření, bylinek nebo dokonce s indickými čalamádami - ty opravdu nikde koupit nelze. A bude jen na vás, jestli obdarovanému prozradíte svůj tajný recept nebo ho necháte mlsně čekat až do dalších Vánoc...
Nakládané sýry v indické pikantní čalamádě
Potřebujete: čistá zavírací sklenice o objemu 250ml, 120g plísňového sýru pokrájeného na kostky (může být Hermelín), 2-3 lžičky indické pikantní čalamády "pickles", hrnek olivového oleje. Na nakládané sýry nejčastěji používám tyto dvě čalamády: česnekovou, která je opravdu velmi výrazná, pikantní a silně vonící česnekem. Této čalamády stačí na jeden sýr jen dvě lžičky. A čalamádu míchanou, která je sladší, má lehce ovocnou příchuť a ostré koření je tu příjemně vyvážené s ovocem a zeleninou.Této čalamády doporučuji 3 lžičky.
1) Na dno skleničky dejte půlku množství čalamády, nařeďte lehce olivovým olejem. Vedle v misce promíchejte druhou půlku čalamády s nakrájeným sýrem. Sýr dobře obalte a přendejte do sklenice. Zalijte olivovým olejem.
2) Sklenicí lehce zatřeste, aby se uvolnil vzduch. Nakládané sýry nechte stát 3 dny v pokojové teplotě a pak přemístěte do lednice, kde je nechte další dva až tři týdny.