S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Jemné krémové kari z regionu severní Indie: Lababdar panýr

08.04.2022

Jemné krémové kari z regionu severní Indie: Lababdar panýr

Základní rajčatové pyré

Potřebujete: 3 větší sladká rajčata (ideálně bez slupek) nebo plechovka krájených italských rajčat, lžíce kešu ořechů, malý kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (lehce podrcené), celé sušené chilli papričky - množství podle chuti a uvážení, máslo ghí.

1) Na lehce rozpáleném ghí opečte celé koření: Chilli, skořici a lehce podrcený hřebíček s kardamomem. Přidejte kešu, nechte lehce zezlátnout a rychle vmíchejte pokrájená rajčata. Teplotu snižte na minimum (stupeň 2-3) a duste s minimálním přidáním vody asi půl hodiny. Pokud není nutné vodu nepřidávejte.

2) Skořici a chilli vytáhněte a vše ostatní rozmixujte v kuchyňském robotu na hladkou pastu. Pokud je to pro mixování nutné, můžete přidat pár lžic vody. Skořici vyhoďte, ale chilli za chvilku budeme do omáčky vracet.

Lababdar kari omáčka

Potřebujete: máslo ghí, 1 bobkový list, 1 střední cibuli usekanou na jemno, 1 vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 1 vrchovatou lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mleté garam masaly, sůl, lžičku hnědého cukru, lžičku sušených listů pískavice, 1/4 kelímku tučné smetany, čerstvý koriandr. (Uvedené množství stačí na 2-3 porce kari).

1) Na novém ghí krátce opečte bobkový list. Přisypte pokrájenou cibuli, snižte teplotu na minimum a restujte dozlatova.

2) Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu, opečte a vlijte připravené rajčatové pyré. Do omáčky teď můžete vrátit celé chilli. Přidejte mletý koriandr a garam masalu. Osolte. Promíchejte a snižte teplotu na stupeň 3. Pokud to je nutné, zastříkněte malým množstvím vody. Přiklopené duste asi hodinu. Omáčku pravidelně kontrolujte a jen pokud je třeba, přidejte malé množství horké vody.

3) Jakmile z omáčky není cítit syrová chuť cibule nebo česneku a zázvoru, kari doslaďte hnědým cukrem, vlijte smetanu a přidejte podrcené listy pískavice. Duste ještě 15-30 minut a postupně začněte přidávat horkou vodu (celkem asi 1/2 - 1 hrnek). Na samotný závěr vmíchejte opečené kostky panýru a sypte čerstvým koriandrem.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

N2YzMjQ