S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Korma korma s kokosovým mlékem a kešu pastou

10.05.2022

Korma korma s kokosovým mlékem a kešu pastou

Kokosové korma kari řadím do skupiny "britsko-indickych" jídel. Jsou to jídla, která sice vymysleli indičtí kuchaři, ale zcela je přizpůsobili britskému a evropskému trhu. Tato kari jsou velmi populární v restauracích, ale v tradiční domácí kuchyni na ně prakticky nenarazíte. Chuťově jsou sladká (přesto ne - ani do nich se cukr nedává!), jen mírně pálivá a jsou v nich namíchané ty nejlepší ingredience z indické kuchyně. Oproti domácímu kari jsou krémová a hutná, přidává se do nich smetana nebo kokosové mléko. 

Potřebujete: 1 větší kuřecí prso nakrájené na větší kousky, 1 velká bílá cibule pokrájená na velmi jemno, 1 střední rajče bez slupky posekané na pastu, hrst kešu (nebo mandlí), 1/2 plechovky kokosového mléka, 1 větší lžč česnekovo-zázvorové pasty, 1-2 chilli papričky, 1 bobkový list, 3 tobolky zeleného kardamomu, 3 hřebíčky, 1cm celé skořice, 1/2 lžč chilli koření deggi mirch, cca 1 lžč mletého koření od každého: římský kmín, kurkuma, garam masala, sůl, olej nebo ghee. 


Postup:

1) Maso a omáčku připravuji většinou zvlášť. Maso tedy vmíchám až na samotný závěr a společně prohřeji. Kousky kuřecích prsou můžete opéct na pánvi, v troubě na grilu, ale i uvařit ve vodě s kostí. Já většinou vařené maso oberu do omáčky a vývar použiji na polévku. 

2) Kešu nebo mandle dám do robotu a přidám jen tolik vody, abych mohla umixovat hladkou pastu. Ořechy rozmixuji zcela na jemnou pastu (bez "krupičky").

3) Na větším množství tuku krátce opeču bobkový list, hřebíčky, zelený kardamom a skořici. Přidám drobně pokrájenou cibuli a nechám zesklovatět. Přihodím naříznuté celé chilli a česnekovo-zázvorovou pastu. Cibuli dál restuji, dokud není zlatohnědá. Přisypu všechno mleté koření a promíchám. Nechám jen krátce rozvonět a rajče. Zprudka vydusím na tuk. Zastřínu trochou vody a opět nechám vydusit na tuk. Postup opakuji několikrát, dokud se základ nezredukuje a zcela vymizí všechny ostré kyselé chutě.

4) Vmíchám kešu pastu a osolím dle chuti. Krátce orestuji, podliji trochou vody a základ dusím, dokud se tuk nezačne oddělovat. Vmíchám kokosové mléko. Na tři porce použiji cca půl plechovky - množství ale záleží na tom, jak jemné a sladké chcete kari mít. Do již hotové omáčky vmíchám kousky masa.

Poznámka: Místo masa můžete použít směs zeleniny pro vegetariánskou verzi (mám oblíbenou směs brambor, hrášku, květáku a zelených fazolek). Další variantou je vařené vajíčko (na jednu porci - 1 vajíčko) nebo kostky panýru. 

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MmRkMjR