S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Krevety v máslové omáčce s medem a česnekem

21.03.2022

Krevety v máslové omáčce s medem a česnekem

Recept, který určitě stojí za vyzkoušení - jednoduchý tak, že nejde zkazit, ani kdybyste chtěli, hotový za 20 minut a chuťově naprosto dokonalý.

Na 2 porce potřebujete: oloupané očištěné krevety (cca 500gr), šťáva z půlky citronu (plus druhá půlka k servírování), 4 lžíce medu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce česneku prolisovaného na jemnou pastu, sůl, pepř, 4 kopcovité lžíce másla ghí - toto je velmi důležitá ingredience a nenahrazujte ji olejem. Pokud nemáte ghí, použijte klasické máslo, ale to nejdříve na pánvi povařte cca 4 minuty do lehké zlatavé barvy.

Postup: 

1) Ghí rozehřejte na střední stupeň (pokud nemáte ghí, povařte nejdříve na nízkou teplotu jen samotné máslo dozlatova) a postupně přidejte ostatní ingredience na omáčku: Med, citronovou štávu a sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte, ideální je metlička. Omáčka lehce zhoustne. Nakonec vmíchejte česnek. Stačí jen pár vteřin. Sundejte z ohně a máslovou omáčku přelijte vedle do kastrůlku.

2) Z vrchu slité omáčky seberte máslovou šťávu (cca 4 lžíce), vraťte ji zpět do pánve a na ní opečte krevety. Pokud je omáčka moc hustá, můžete do pánve přidat ještě trochu rostlinného oleje na zředění. Jakmile jsou krevety opečené z obou stran, přelijte všechnu máslovou omáčku z kastrůlku zpět do pánve. Osolte, opepřete a nechte vše ještě krátce projít varem. Posypte čerstvými bylinkami (většinou dávám směs koriandru s libečkem nebo petrželí) a podávejte nejlépe s dušenou rýží. Na talíři ještě vydatně zakapejte citrónovou šťávou.

Tento postup a máslová omáčka je perfektní i k lososovi, bílým rybám a prakticky ke všemu co lze vylovit z řeky, moře nebo rybníka... Omáčka sice není ostrá, ale je chuťově výrazná, proto doporučuji spíše "neutrální" typ přílohy - dušenou rýži, zeleninový salát (bez balsamica) apod.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MmY5Zj