Často mi od zákazníků chodí dotazy, na co vše (kromě placek čapati) lze jemně mletou mouku attu použít.
Atta má tu skvělou vlastnost, že díky technologii mletí dochází k většímu štěpení lepku i škrobu. Těsto z atty je proto lepivé, dobře drží a netrhá se. Díky štěpení škrobu je také mnohem sladší než klasické celozrnky. Kromě tradičních indických placek čapátí ji můžete využít zejména pro přípravu válených těst - třeba těchto povidlových mrkvánků.
Potřebujete:
150g rozměklého másla, špetku soli, 250g najemno strouhané mrkve, 300g celozrnné mouky atty, povidla.
Postup:
1) Rukou zpracujte máslo, sůl a strouhanou mrkev. Vznikne lepivá hmota, do které postupně přidávejte mouku. Jakmile je těsto vláčné a nelepí, přetáhněte fólií a nechte půl hodiny odležet v lednici.
2) Těsto rozválejte na tloušťku necelého 0.5 cm. Rádýlkem vykrajujte malé čtverečky (cca 3x3cm). Přes střed každého čtverečku dejte vrchovatou lžičku povidel. Dva protilehlé okraje přehněte přes sebe a jemně stlačte, aby vznikl tvar šátečku.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 cca 20 minut.