Tip na vánoční dárek vlastní výroby! Pečený vánoční čaj plný vitamínu C a hřejivého koření nádherně provoní a proteplí chladné zimní dny. Pokud chcete někoho obdarovat opravdu výjimečným dárkem, pak je tento vlastnoručně vyrobený lahodný čaj správná volba.
Uvedené množství je na cca 10 sklenic čaje. Potřebujete celkem 2,8kg citrusů a to: 1x grep, 1x citron a zbytek mandarinky a pomeranče (v poměru půl na půl). Váha citrusů je po oloupání slupek. Dále potřebujete: 1 kg cukru, 3 „palce“ zázvoru (palcem nemyslím anglickou míru „inch“, ale opravdu celý váš palec :-)), 5 kousků celé skořice, 15 hvězdiček badyánu, 2 lžičky hřebíčku a 1 dcl rumu.
Postup:
1) Citrusy dobře oloupejte (zbavte i bílé spodní slupky), nakrájejte na kostky a nasypte do velkého pekáče. Přidejte oloupaný zázvor nakrájený na malé kostičky, rum, všechno koření a směs zasypte cukrem. Netřeba přidávat vodu. Citrusy pustí šťávy dost.
2) Čaj pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 30 minut. V průběhu pečení alespoň jednou promíchejte.
Hotový pečený čaj ihned plňte do čistých sklenic, uzavřete a postavte dnem vzhůru. Takto je nechte do zchladnutí. Hotové pečené čaje můžete opatřit cedulkami s popisem ingrediencí a způsobem použití. Osvědčené dávkování je 2-3 lžíce pečeného čaje na 1 větší hrnek.