Potřebujete: 1 hrnek míchaných luštěnin (tedy 1/2 hrnku černé půlené čočky a 1/2 hrnku půlené mungo čočky), 2 lžíce másla ghí, trochu rostlinného oleje, 1 velkou bílou cibuli, 1 lžíci česnekovo-zázvorové pasty, sůl, pepř, 1 lžičku od každého koření: koriandr, kurkuma, zelený mletý kardamom, římský kmín mletý, mletá garam masala, celou plechovku kokosového mléka, 1 velkou mrkev pokrájenou na drobné kostky, 1/2 litr zeleninového vývaru, voda.
Postup: 1) Luštěniny namočete přes noc. Před přípravou je slijte a několikrát v sítu pod tekoucí vodou propláchněte. Slupky, které se oddělí, vyhoďte. Cibuli rozmixujte na pastu (tyčovým mixérem nebo v robotu s noži).
2) Na pánvi smíchejte ghí a olej a na mírně rozpáleném tuku osmahněte cibulovou pastu. Přidejte pastu česnek & závzor, mrkev a vše sypké koření. Pomalu opékejte. Mleté koření má tendenci se spálit, proto vše stále promícháveje. Přidejte vývar, namočenou čočku a podle potřeby i vodu. Všechny luštěniny musí být ponořené. Přiveďte k varu. Vařte na velmi nízkou teplotu, aby polévka jen lehce probublávala cca dvě hodiny.
3) Někdy v polovině vmíchete kokosové mléko a vařte luštěniny doměkka. Čočka musí být tak měkká, že jí není třeba kousat. V průběhu vaření můžete dolít vodu, ale před koncem ji nechcte vyvařit. Hotová polévka je hodně hutná.
Když polévka vychladne, ještě trochu zahoustne. Až ji budete znova ohřívat, naředtě trochou vody. Polévka je nejlepší na druhý den, kdy se všechny chutě a koření krásně rozleží.
Obměna – tato polévka je super i z cizrny nebo žlutého hrachu.