Indický puding "kheer mix" se sice řadí do kategorie dezertů, ale nenechte se zmást. Je přesně tím, co potřebujete, když:
- Chcete snídani, která vás zasytí a nakopne do náročného dne, aniž byste za hodinu měli chuť na něco sladkého.
- Při pozdním obědu chcete doplnit energii, ale víte, že vás čeká velká večeře se spoustou jídla.
- Chystáte svačinu na túru, která doplní energii, ale neuspí vás.
Na 4 porce potřebujete:
60gr basmati rýže (opravdu pouze basmati), pár lžic mléka na rozmixování rýže (mléko může být rostlinné), 150gr mrkve nastrouhané najemno, 1/2 litru mléka (může být rostlinné), tuk na orestování rýže (preferuji ghí), 3-4 lžíce medu, 1lžč mletého kardamomu, hrst kešu ořechů, špetku soli.
Postup:
1) Rýži propláchnu a namočím na několik hodin. Vodu sliji, přidám maličko mléka (jen tolik aby šlo umixovat) a nahrubo promixuji v malém kuchyňském roboru.
2) Očištěnou mrkev nastrouhám najemno a orestuji na pánvi v rozehřátém ghí. Mrkev restuji několik minut. Přidám rýži, med, kardamom, špetku soli a kešu ořechy. Vše zaliji mlékem a pomalu za čatého míchání přivedu k varu.
3) Puding vařím na nízkou teplotu cca 10 minut dokud nezačne houstnout a rozliji do misek nebo skleniček. Pozor, puding po vychladnutí ještě trochu zhoustne a jeho konzistence by měla zůstat lehce kašovitá. Rýžový puding můžete podávat teplý i studený. V lednici vydrží několik dní.