Potřebujete: listy salátu, čerstvou mrkev strouhanou na tenké dlouhé proužky, citronová šťáva. Dresing: bílý jogurt, sůl, pepř, citronová šťáva, trocha česneku, bylinky.
Na falafel potřebujete: 120g syrové cizrny předem namočené na několik hodin (nejlépe přes noc), 80g vařené cizrny, 1 najemno pokrájenou cibulku, 1 lžičku utřeného česneku, 1 lžičku mletého římského kmínu, ½ lžičky mletého koriandru, kousek strouhaného zázvoru, špetku mletého chilli, sůl a hrst čerstvého koriandru, olej na smažení.
Postup: Čerstvý salát promíchejte s jemně strouhanou mrkví, jogurtovým dresingem, zakápněte trochou citronové šťávy a podávejte s horkými kuličkami falafel.
Příprava falafel: Všechny suroviny rozmixujte na hladkou kaši v kuchyňském robotu. Ruce potřete olejem a tvarujte pravidelné menší kuličky. Kuličky opékejte ze všech stran na mírně(!) rozpáleném oleji. Falafel musí být alespoň z poloviny ponořené v oleji, aby se propekly i uvnitř. Ještě horké falafel přidejte k salátu, posypte bylinkami a podle chuti přidejte jogurtový dresing.