Darovat k Vánocům hrneček může být už trochu nuda, pokud ho však doplníte vlastnoručně namíchanou směsí masala čaje případně i návodem, jak si kořeněný indický čaj připravit, vznikne opravdu originální osobní dárek! Přidávat si koření do čaje je jedna z úžasných vychytávek, kterou jsem z indické kuchyně odkoukala. Nejde jen o to, že indické koření čaj dochutí, ale má i spoustu zdraví prospěšných účinků. Směs koření působí svou vůní i na psychiku. Zahřeje vás a povzbudí v chladných dnech. Napadá vás lepší dárek pro blízké přátele nebo kolegy? Přitom je to tak jednoduché a levné!
Jak směs masala čaje připravit: Jakýkoli čistý (kvalitní) sypký čaj smíchejte s kořením dle vlastního výběru v poměru 1 díl čaje na 1 díl koření. Použijte pouze celé koření, ne mleté. Moje oblíbená kombinace je: hřebíček, badyán, zelený kardamom, skořice, fenykl a okvětní plátky divokých růží.
Před tím než koření s čajem smícháte, rozprostřete koření na pečící papír a opražte nasucho v troubě (cca 5 minut). Počkejte až vychladne a pak teprve promíchejte s čajovými lístky. Směs koření můžete zvolit svoji vlastní. Tradičně se do masala čaje přidává: pepř, kardamom, fenykl, koriandr, ,hřebíček, skořice a sušený zázvor.
Jak dárek zabalit: Máte několik možností jak čaj zabalit: 1. Do dárkové plechovky, dózy nebo sklenice 2. V průhledném sáčku vloženém do darovaného hrnečku 3. Jednotlivé porce zabalené v čajových sáčcích (dají se sehnat na internetu). Hotový dárek můžete doplnit ještě čajítkem.