Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Rashidová
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Rashidová
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Hrách žlutý

Hrách žlutý TRS 500g
Výrobce:TRS
Katalog. číslo:11153
Hmotnost položky:0.502 kg
Naše cena: 49 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

500g, Žlutý hrách (Chana Dal)

Složení: Žlutý hrách (Chana Dal). Může obsahovat stopy lepku. Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Skladujte v suchu a chladu.

Žlutý hrách je velmi oblíbenou luštěninou v indické kuchyni. Ze žlutého hrachu připravíte oblíbené kari "Tarka dal", což je vařený hrách s tučnou máslovou omáčkou. Žlutý hrách je také součástí luštěninových kari "mixed lentils", které obsahují čtyři nebo pět různých druhů luštěnin.

Žlutý hrách "chana dal" se získává úpravou hnědé cizrny. Hnědá cizrna je zbavena slupek a následně půlena. 

Žlutý hrách je nutné před přípravou namočit na několik hodin. Vodu po namáčení slijte a dejte vařit do čisté nesolené vody. Žlutý hrách vařte asi 1 1/2 hodiny dokud není zcela měkký. Během vaření občas promíchejte a seberte bílou pěnu, která se utvoří na hladině. Vařený žlutý hrách můžete smíchat s jednoduchou omáčkou tarka dal, nebo postupovat podle oblíbeného receptu.

Žlutý hrách chutná podobně jako vařená kukuřice, i když není tak sladký. Hrách žlutý Chana dal obsahuje vlákninu, rostlinné bílkoviny, vitamíny a množství minerálních látek.

Žlutý hrách Chana dal dodáváme nejčastěji od společnosti TRS a Schani. V obou případech pochází surovina z Indie a je čištěna a balena v Anglii (TRS) nebo Německu (Schani).

 Luštěninové kari Chana dal

Indická kuchyně si s luštěninami umí poradit jako žádná jiná. Vyzkoušejte kombinaci indického koření a křupavých placiček v jednom z nejoblíbenějších receptů na kari ze žlutého hrachu.

Potřebujete: 3⁄4 hrnku žlutého hrachu (Hrách žlutý TRS 500g), 1 velkou cibuli pokrájenou na jemno, 1 rajče pokrájené nadrobno, lžičku celého římského kmínu (Římský kmín celý TRS 100g), lžičku kurkumy (Kurkuma mletá, turmerik TRS 100g), lžičku mletého koriandru (Koriandr mletý 100g), špetku asafoetidy (Asafoetida 50g), chilli papričky (Chilli papričky červené celé TRS 100g), lžičku strouhaného zázvoru a 2 prolisované stroužky česneku (nebo použijte už hotovou česnekovo-zázvorovou pastu Pasta česnek & zázvor, Top op 300g), sůl, lžíci hnědého cukru, přepuštěné máslo ghí (Máslo ghí (Ghee) Heera 500g) nebo olej na smažení, čerstvé listy koriandru nebo hladkolisté petržele.



Postup: 1) Hrách na několik hodin namočte. Slijte, propláchněte pod tekoucí vodou a vařte v nesolené čisté vodě na co nejnižší teplotu dvě hodiny.

2) Na ghí nebo oleji krátce opečte celý římský kmín a chilli. Přisypte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání pomalu opékejte 10-15 minut.

3) Vmíchejte česnek se zázvorem. Orestujte a postupně přidejte všechno sypké koření – kurkumu, koriandr, asafoetidu a na závěr i sůl a cukr.

4) K cibuli a koření přidejte pokrájené rajče a zakápněte trochou vody. Přiklopené duste na nízký stupeň cca 1 hodinu. Vodu můžete v průběhu doplnit, ale před koncem ji nechte z většiny vyvařit.

5) Vařený slitý hrách vmíchejte do kořeněné rajčatové omáčky. Vše dobře promíchejte a prohřejte. Podle chuti dosolte, oslaďte a posypte čerstvým koriandrem.

Placičky ze žlutého hrachu

Kari chana dal podávám s dušenou basmati rýží a smaženými placičkami. Ne každému totiž vyhovuje kašovitá struktura vařených luštěnin a křupavé placky ze žlutého hrachu jsou dokonalým doplňkem "k zakousnutí". Jejich příprava je super jednoduchá a mohou samostatně posloužit i jako rychlá svačinka.



Potřebujete: 1/2 hrnku namočeného žlutého hrachu (nevařeného!), 1 cibuli rozsekanou na jemno, 2 lžíce cizrnové mouky, prolisovaný česnek, špetku mletého chilli, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl.

Postup:

1) Nevařený žlutý hrách rozsekejte v robotu. Všechny uvedené ingredience smíchejte. Do těstíčka můžete přidat i strouhané vařené brambory, květák apod. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte cizrnovou mouku.
2) Z těsta tvarujte placičky, které opékejte v dostatečném množství oleje (musí být alespoň z poloviny ponořené) přibližně dvě minuty z každé strany. Po vyjmutí z oleje přendejte na savý ubrousek.

K dokonalosti celého pokrmu chybí už jen drobnost: Jogurtová rajta! Napadlo vás už někdy kombinovat pálivé luštěninové kari s bílým jogurtem? Určitě to vyzkoušejte. Jogurt ještě můžete (ačkoli vůbec nemusíte) ochutit čerstvými bylinkami, špetkou soli a limetkovou šťávou.

Wrapy chana dal

Placky čapátí Chapattis (nebo tortily, arabský chléb apod.) namažte silnější vrstvou odleželého a vychladlého kari chana dal. Vrstvu kari poklaďte zelenými salátovými listy.  Zarolujte do wrapů.

Čapátí nebo tortily nejdříve opečte na pánvi z obou stran. Hned jak je sundáte z pánve, ještě teplé zarolujte (po vychladnutí by se při rolování lámaly).

K wrapům je skvělá jogurtová rajta (okurky, rajčata, bílý jogurt, bylinky, koření).

 

Zajímá vás víc?  Život s chutí kari - Kari s chutí života

...pak by se vám mohla líbit moje netradiční indická kuchařka s autobiografickým příběhem, mými nejlepšími recepty a podrobným doporučením jak uvařit skvělé kari: Život s chutí kari - Kari s chutí života 



Zpět na předchozí stránku.

© 2020 Vlasta Waliyah Rashidová Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.