Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Hrách žlutý

Hrách žlutý TRS 500g
Výrobce:TRS
Katalog. číslo:11153
Hmotnost položky:0.502 kg
Naše cena: 49 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

500g, Žlutý hrách (Chana Dal)

Složení: Žlutý hrách (Chana Dal). Může obsahovat stopy lepku. Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Skladujte v suchu a chladu.

Žlutý hrách je velmi oblíbenou luštěninou v indické kuchyni. Ze žlutého hrachu připravíte oblíbené kari "Tarka dal", což je vařený hrách s tučnou máslovou omáčkou. Žlutý hrách je také součástí luštěninových kari "mixed lentils", které obsahují čtyři nebo pět různých druhů luštěnin.

Žlutý hrách "chana dal" se získává úpravou hnědé cizrny. Hnědá cizrna je zbavena slupek a následně půlena. 

Žlutý hrách je nutné před přípravou namočit na několik hodin. Vodu po namáčení slijte a dejte vařit do čisté nesolené vody. Žlutý hrách vařte asi 1 1/2 hodiny dokud není zcela měkký. Během vaření občas promíchejte a seberte bílou pěnu, která se utvoří na hladině. Vařený žlutý hrách můžete smíchat s jednoduchou omáčkou tarka dal, nebo postupovat podle oblíbeného receptu.

Žlutý hrách chutná podobně jako vařená kukuřice, i když není tak sladký. Hrách žlutý Chana dal obsahuje vlákninu, rostlinné bílkoviny, vitamíny a množství minerálních látek.

Žlutý hrách Chana dal dodáváme nejčastěji od společnosti TRS a Schani. V obou případech pochází surovina z Indie a je čištěna a balena v Anglii (TRS) nebo Německu (Schani).

 

(1.7. 2017) Začátek a konec školního roku měl u nás na vsi jednu jistotu – ve školní jídelně podávali specialitku určenou pouze pro tyto významné dny: čočku s párkem a vajíčkem. Moje chuťové smysly si tuto tradici dokonale osvojily, protože na tuhle „specialitu“ mívám chuť maximálně dvakrát do roka. Bylo jasné, že pokud chci luštěniny zařadit do jídelníčku častěji, musím se za inspirací vydat trochu dál (ideálně na východ). Indická kuchyně s „lentils“ rozhodně nešetří a variant nabízí tolik co pohádek tisíce a jedné noci. Některé recepty jsou poměrně složité zatímco jiné super snadné a přesto velmi chutné. Do té druhé skupiny patří i chana dal nebo-li kari ze žlutého hrachu.

Žlutý hrách má jemnou nasládlou chuť s lehkým dotekem oříšku a kari má tu úžasnou vlastnost, že chutná za tepla i za studena, kdy se v něm krásně rozleží všechno koření. Vychladlé kari navíc lehce zhoustne, takže ho jednoduše namáznete na opečenou bagetku nebo zarolujete do placek na způsob wrapu. Wrapy jsou ideální pochoutkou na letní piknik v trávě nebo jako vydatná svačina do ruky na horskou túru.

Chana dal (rozpis na 2 dospělé a jednu dětskou porcičku)

Potřebujete: ¾ hrnku žlutého hrachu chana dal (Hrách žlutý TRS 500g). Na noc dejte hrách namočit do vody. Ráno slijte, propláchněte přes síto a vařte v nesolené čisté vodě na co nejnižší teplotu dvě hodiny. Hrách musí být úplně měkký, klidně i lehce rozvařený. Nedovařené luštěniny jsou totiž velmi těžké na trávení.
Dále potřebujete: 1 střední červenou cibuli, lžičku celého římského kmínu (Římský kmín celý TRS 100g), lžičku kurkumy (Kurkuma mletá, turmerik TRS 100g), lžičku mletého koriandru (Koriandr mletý 100g), špetku asafoetidy (Asafoetida 50g), lžičku sušeného zázvoru (Zázvor mletý, 100g) a stejné množství sušeného česneku (Česnek mletý, 100g), 2 střední rajčata pokrájená na malé kostičky, sůl, lžíci hnědého cukru. Příloha – dušená basmati rýže (Basmati rýže Shalamar 5 kg)

Jak na to: 1) Na oleji opečte celý římský kmín, přidejte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání pomalu opékejte cca 10 minut. Postupně přidejte všechno sypké koření – začněte česnekem a zázvorem, pak asafoetidu a na závěr vše ostatní. Koření nikdy neházejte do hrnce najednou, ale přidávejte každý druh zvlášť. Nechte lehce rozvonět, opéct, promíchejte a pak přidejte další.

2) Vše poduste, přisypte rajčata a zalijte trochou vody. Přiklopené vařte na nízký stupeň cca 1 hodinu. Někdy v polovině varu přidejte lžíci hnědého cukru a lehce dosolte. Vodu nechte z většiny vyvařit. Na závěr vmíchejte vařený hrách.

  • Cukr nemusíte vůbec dávat, případně doslaďte až před koncem, pokud je kari málo sladké. Já mám ráda kari sladší, proto přidávám.
  • Chilli do tohoto receptu patří, ale nedávala jsem kvůli synovi. Díky výrazné chuti žlutého hrachu a ostatnímu koření je chana dal skvělé i bez chilli.
  • Sušený česnek a zázvor samozřejmě můžete nahradit čerstvými, ale pro snazší trávení (zejména pokud vaříte pro děti nebo máte trávicí potíže), doporučuji použít sušené. Nejsou tak dráždivé jako čerstvé plody.
  • Luštěniny můžete vařit i v tlakovém hrnci, ale pomalý dlouhý var, během kterého sbíráte pěnu z hladiny, výrazně zlepšuje stravitelnost hrachu.
  • Chana dal si přímo říká o čerstvé bylinky. Kromě lístků koriandru dobře ladí i s libečkem nebo pažitkou. Nejlepší je mix několika druhů bylinek.

Placky čapátí Chapattis (nebo tortily, arabský chléb apod.) namažte silnější vrstvou odleželého a vychladlého kari chana dal. Vrstvu kari poklaďte zelenými salátovými listy.  Zarolujte do wrapů.

Čapátí nebo tortily nejdříve opečte na pánvi z obou stran. Hned jak je sundáte z pánve, ještě teplé zarolujte (po vychladnutí by se při rolování lámaly).

K wrapům je skvělá jogurtová rajta (okurky, rajčata, bílý jogurt, bylinky, koření).

 

MASALA VADA dokřupava opečené s mátovou omáčkou

Párkrát jsem Vada (neboli hrachové karbanátky - jak tomu říkám hezky česky) zkusila a pokaždé jsem byla zklamaná – karbanátek se během smažení v oleji rozpadal a chřadnul, až z něj zbyla jen malinká hrudka. Nechápala jsem, co na tom každý má a proč jsou Vada tak populární, když na jednu mrňavou mističku spotřebuji celý pytel hrachu. Jenže pak mi nějaká laskavá duše dala zásadní radu – vada, karbanátky (jakkoli chcete) je nutné dělat ze syrové luštěniny nikoli vařené. A skutečně! Těstíčko ze syrového hrachu drží při smažení tvar a vůbec se nerozpadá. Konečně jsem tedy i já propadla kouzlu dokřupava opečených voňavých vadas. Zejména za chladných temných večerů zahřejí na duši i na těle. Doporučuji podávat s mističkou čatní a sklenkou vína.

Potřebujete: 1 hrnek žlutého hrachu (Hrách žlutý 500g), 1 velká najemno pokrájená cibule, 1 lžíce rýžové mouky (Rýžová mouka 500g), 3-4 lžíce posekaného čerstvého koriandru, olej na smažení, sůl, 1 plná lžička fenyklu (Fenyklové semínko 100g), 1 plná lžička chilli pasty (Pasta Zelené chilli, 240ml), 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 cm strouhaného čerstvého zázvoru.

Postup: Žlutý hrách opláchněte a namočte na 3 hodiny (nejlépe přes noc). Hrách rozmixujte na hrubou pastu, přidejte cibuli, chilli pastu, koriandr, zázvor s česnekem, trochu soli, fenykl, sůl a pomocí rýžové mouky zpracujte těstíčko. Vada smažte na větším množství oleje z obou stran dozlatova. Nechte odkapat na papírovém ubrousku. Podávejte s mátovým čatní, které připravíte z koncentrátu, smetany a špetky cukru (Chutney mátové, 240ml).

Zajímá vás víc?  Život s chutí kari - Kari s chutí života

...pak by se vám mohla líbit moje netradiční indická kuchařka s autobiografickým příběhem, mými nejlepšími recepty a podrobným doporučením jak uvařit skvělé kari: Život s chutí kari - Kari s chutí života 



Zpět na předchozí stránku.

© 2020 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.