Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Rashidová
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Rashidová
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Máslo ghí (Ghee) 1KG

Máslo ghí (Ghee) Khanum 1KG
Výrobce:Khanum
Katalog. číslo:18152
Hmotnost položky:1.3 kg
Naše cena: 429 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

Máslo ghí (Ghee) 1KG

Složení: přepuštěné máslo z kravského mléka, voda. Země původu Indie. Skladujte v suchu a chladu.

Co je to ghí? Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené pozornosti a rostoucí poptávka uzkazuje, že si přepuštěné máslo opět našlo své místo v moderní kuchyni.

Pro indickou kuchyni je přepuštěné máslo odjakživa samozřejmostí. A je to právě obliba indické kuchyně, která dnes také napomáhá šířit povědomí o kvalitách přepuštěného másla. Odsud také název ghí (ghee), které pochází právě z Indie a označuje kvalitní čisté máslo.

Naše přepuštěné máslo dovážíme přímo z Indie, kde se těší velké oblibě a tvoří základ mnoha receptů. Ghí dodáváme od výrobců Khanum nebo KTC. Másla obou značek jsou v plechovém obalu s plastovým krytem. Před otevřením není nutné ghí skladovat v chladu. Proto je také bezpečný jeho "transport" poštovní přepravou a v e-shopu jej nabízíme i v letních měsících.

Jakmile plechovku s ghí jednou otevřete, doporučujeme skladovat jej v chladu. (Praktická rada z vlastní zkušenosti - odstraňte celý vrchní díl plechovky a ghí zavírejte pouze plastovou krytkou, která je součástí balení. Hrany vrchního dílu jsou fakt dost ostré... :o))

Máslo ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Není tak jemné jako klasické máslo a nehodí se pro studenou kuchyni - pomazánka na chleba apod. Jeho kvality oceníte zejména při pečení a smažení. Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí. Cokoli v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.

Zajímavé je, že některá masážní a wellness studia používají máslo ghí k ošetření pokožky a k masážím. Ceněná je zejména jeho schopnost promastit pokožku. Někteří naši zákazníci nazývají ghí "lékem na všechno" a pro zdravé trávení si jej přidávají i do kávy.

Ghí po otevření může mít tuhou (až krystalickou) strukturu nebo být z části tekuté. Není to na závadu a tekutou část ghí nevylévejte! 

Zeleninové „Sabzi“

Na 2 porce potřebujete: 1/2 květáku, 1 velkou (až obří) bramboru, 2 hrnky čerstvých špenátových listů, 1 velké nebo dvě malá rajčata, 1 cm čerstvého najemno strouhaného zázvoru, 1-2 chilli papričky, 1 lžč celého římského kmínu, 1 lžč mleté kurkumy, 1 a 1/2 lžč mleté garam masaly, sůl, máslo ghí, nebo olej.

Postup:

1) Všechnu zeleninu důkladně omyji, špenát usekám nahrubo a brambory pokrájím na menší kostky. Květák rozeberu na menší růžičky a košťály odkrojím. Rajče rozsekám v malém kuchyňském robotu na pastu.

2) Na pánvi rozehřeji ghí a špenát jen krátce orestuji tak, aby listy zavadly, ale neztratily čerstvou zelenou barvu. Vyjmu z pánve a nechám prozatím stranou. Do stejné pánve dám nové ghí a za stálého míchání krátce orestuji římský kmín, zázvor a celé chilli.

3) Přidám rajčatovou pastu a zprudka vydusím na tuk. Do pánve nasypu brambory a květák, na nižší teplotu restuji 1 - 2 minuty. Přidám garam masalu a kurkumu. Vše dobře promíchám, aby se zelenina dobře obalila kořením. Osolím dle chuti. Zastříknu trochou vody nebo vývaru, a přiklopené dusím zhruba 20 minut nebo dokud zelenina není zcela měkká. Vody nedávejte mnoho, před koncem varu je třeba nechat ji odpařit. Stačí pouze tak, aby zelenina byla jen z poloviny ponořená (jako na obrázku).

4) Před koncem nechám většinu tekutiny odpařit. Na závěr vmíchám orestované listy špenátu a společně krátce prohřeji.

Kuřecí kari s kari listy a kardamomem


Na marinádu potřebujete: menší kelímek bílého jogurtu, trochu citronové šťávy (2x zmáčknout přepůlený citron), 1 lžička česnekovo-zázvorové pasty, 1 lžíce tamarindového koncentrátu.

Dále potřebujete: 800gr kuřecích stehen (nejlépe i s kostí), máslo ghí, 1 plechovku krájených rajčat, 2 střední najemno pokrájené cibule, 1 lžíci česnekovo-zázvorové pasty, 2 lžíce hnědého cukru, sůl dle chuti. Koření v pořadí v jakém ho budete potřebovat: celý římský kmín, celý koriandr a celé hořčičné semínko - od každého jednu hubenou lžičku. Malý kousek celé skořice, 1 bobkový list, sušené chilli papričky. 1/2 lžičky kurkumy, 5 kari lístků, 2 hřebíčky, 3 tobolky zeleného kardamomu. Na závěr čerstvý koriandr.

Postup:

1) Smíchejte všechny přísady na marinádu (jogurt, citrónovou šťávu, česnekovo-zázvorovou pastu a tamarind). Maso marinádou dobře obalte a nechte odpočívat přes noc v chladu.

2) Na suché pánvi nejprve opražte celé koření - římský kmín, koriandr a hořčičné semínko. Opečené koření nahrubo nadrťte v hmoždíři nebo mlýnku (bezvadný je na to mini chopper - malý robot na oříšky). Podrcené koření prozatím nechte stranou. Do pánve dejte ghí a ze všech stran opečte naložené maso, aby se zatáhlo (cca 3 minuty).

3) Vedle na pánvi nebo v silnostěnném hrnci opečte na 2 lžících rozpáleného ghí skořici, bobkový list a chilli papričky. Přidejte cibuli, snižte teplotu a nechte cca 5 minut. Občas promíchejte. Přidejte lžíci česnekovo-zázvorové pasty, plechovku rajčat, turmerik a cukr. 30 minut duste na nízkou teplotu. Přidejte jen minimální množství vody.

4) Do omáčky vložte maso, přidejte kari listy, hřebíček, zelený kardamom, podrcenou a opraženou směs koření viz. krok 2) dle chuti osolte. Nařeďte trochou vody a vařte na nízkou teplotu dokud maso není zcela měkké a tuk se nezačne oddělovat od omáčky. Omáčka by měla být hutnější, nechte případný přebytek tekutiny odpařit. Na závěr posypte čerstvým koriandrem a podávejte s basmati rýží a indickými plackami.

Zajímá vás víc?  Život s chutí kari - Kari s chutí života

...pak by se vám mohla líbit moje netradiční indická kuchařka s autobiografickým příběhem, mými nejlepšími recepty a podrobným doporučením jak uvařit skvělé kari: Život s chutí kari - Kari s chutí života 



Zpět na předchozí stránku.

© 2021 Vlasta Waliyah Rashidová Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.