Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Ghí pravé přepuštěné máslo ghí 500g

Máslo ghí (Ghee) Heera 500g
Katalog. číslo:18150
Hmotnost položky:0.52 kg
Naše cena: 238 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

Máslo ghí (Ghee) 500g

Složení: přepuštěné máslo z kravského mléka, voda. Země původu Indie. Skladujte v suchu a chladu

Co je to ghí? Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené pozornosti a rostoucí poptávka uzkazuje, že si přepuštěné máslo opět našlo své místo v moderní kuchyni.

Pro indickou kuchyni je přepuštěné máslo odjakživa samozřejmostí. A je to právě obliba indické kuchyně, která dnes také napomáhá šířit povědomí o kvalitách přepuštěného másla. Odsud také název ghí (ghee), které pochází právě z Indie a označuje kvalitní čisté máslo.

Naše přepuštěné máslo dovážíme přímo z Indie, kde se těší velké oblibě a tvoří základ mnoha receptů. Ghí dodáváme od výrobců Khanum nebo KTC. Másla obou značek jsou v plechovém obalu s plastovým krytem. Před otevřením není nutné ghí skladovat v chladu. Proto je také bezpečný jeho "transport" poštovní přepravou a v e-shopu jej nabízíme i v letních měsících.

Jakmile plechovku s ghí jednou otevřete, doporučujeme skladovat jej v chladu. (Praktická rada z vlastní zkušenosti - odstraňte celý vrchní díl plechovky a ghí zavírejte pouze plastovou krytkou, která je součástí balení. Hrany vrchního dílu jsou dost ostré.)

Máslo ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Není tak jemné jako klasické máslo a nehodí se pro studenou kuchyni - pomazánka na chleba apod. Jeho kvality oceníte zejména při pečení a smažení. Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí. Cokoli v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.

Indické přepuštěné máslo ghí prochází dlouhou dobou varu a je tedy čistší - obsahuje nižší podíl vody a více čistého másla. Proto jsou česká "ghí" mnohem světlejší a nemají mnohdy tak výraznou máslovou vůni. 

Zajímavé je, že některá masážní a wellness studia používají máslo k ošetření pokožky a k masážím. Ceněná je zejména jeho schopnost promastit pokožku. Někteří naši zákazníci nazývají ghí "lékem na všechno" a pro zdravé trávení si jej přidávají i do kávy.

Ghí po otevření může mít tuhou (až krystalickou) strukturu nebo být z části tekuté. Není to na závadu a tekutou část ghí v žádném případě nevylévejte!

 

(8.12.2019) Krevety v máslové omáčce s medem a česnekem

Recept, který určitě stojí za vyzkoušení - jednoduchý tak, že nejde zkazit, ani kdybyste chtěli, hotový za 20 minut a chuťově naprosto dokonalý.

Na 2 porce potřebujete: oloupané očištěné krevety (cca 500gr), šťáva z půlky citronu (plus druhá půlka k servírování), 4 lžíce medu, 1 lžíce sojové omáčky (Černá sójová omáčka Amoy), 1 lžíce česneku prolisovaného na jemnou pastu, sůl, pepř, 4 kopcovité lžíce másla ghí (Máslo ghí (Ghee) Heera 500g) - toto je velmi důležitá ingredience a nenahrazujte ji olejem. Pokud nemáte ghí, použijte klasické máslo, ale to nejdříve na pánvi povařte cca 4 minuty do lehké zlatavé barvy.

Postup: 1) Ghí rozehřejte na střední stupeň (pokud nemáte ghí, povařte nejdříve na nízkou teplotu jen samotné máslo dozlatova) a postupně přidejte ostatní ingredience na omáčku: Med, citronovou štávu a sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte, ideální je metlička. Omáčka lehce zhoustne. Nakonec vmíchejte česnek. Stačí jen pár vteřin. Sundejte z ohně a máslovou omáčku přelijte vedle do kastrůlku.

2) Z vrchu slité omáčky seberte máslovou šťávu (cca 4 lžíce), vraťte ji zpět do pánve a na ní opečte krevety. Pokud je omáčka moc hustá, můžete do pánve přidat ještě trochu rostlinného oleje na zředění. Jakmile jsou krevety opečené z obou stran, přelijte všechnu máslovou omáčku z kastrůlku zpět do pánve. Osolte, opepřete a nechte vše ještě krátce projít varem. Posypte čerstvými bylinkami (většinou dávám směs koriandru s libečkem nebo petrželí) a podávejte nejlépe s dušenou rýží. Na talíři ještě vydatně zakapejte citrónovou šťávou.

Tento postup a máslová omáčka je perfektní i k lososovi, bílým rybám a prakticky ke všemu co lze vylovit z řeky, moře nebo rybníka... Omáčka sice není ostrá, ale je chuťově výrazná, proto doporučuji spíše "neutrální" typ přílohy - dušenou rýži, zeleninový salát (bez balsamica) apod.

(2.11. 2018) Dýňová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Dýňovou polévku vařím dost často v průběhu celého roku. V létě vynechávám smetanu a přidávám víc zeleniny - brambor, cuketu a do vývaru řapíkatý celer. V zimě mám naopak ráda "hřejivější" variantu s chilli a zázvorem. Tento recept je inspirován thajskou kuchyní. Ostré koření a zázvor perfektně vyvažuje kokosové mléko. Jestli máte dýňovou polévku rádi, určitě ji vyzkoušejte.

Potřebujete:

1 větší dýni hokaido (cca 1200gr), 1 plechovku kokosového mléka (Kokosové mléko TRS, 400ml), olej, 2 cibule nakrájené najemno, máslo ghí (Máslo ghí (Ghee) Heera 500g), kousek pokrájeného zázvoru (2 cm), 2-4 stroužky česneku, 1 sušenou chilli papričku (Chilli papričky červené celé TRS 100g případně vynechte), 1/2 lžičky mleté skořice (Skořice mletá TRS 100g), 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku (Muškátový oříšek celý 100g), 1 litr zeleninového vývaru, pepř, sůl.

Postup:

1) Dýni dobře omyjte, překrojte napůl, odstraňte semínka a každou polovinu ještě nakrájejte na čtyři plátky. Nakrájenou dýni rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a potřete olejem. Pečte doměkka na 220 °C cca 45 minut.

2) V hrnci rozehřejte máslo ghí a nechte na něm zvolna zesklovatět cibuli. Přidejte chilli papričku a zázvor. Opékejte další dvě minutky. Přidejte prolisovaný česnek, skořici a muškátový oříšek. Rychle promíchejte. Do hrnce přisypte upečenou měkkou dýni. Vidličkou nebo vařečkou ji můžete trochu rozmačkat. Přilijte trochu zeleninového vývaru a vše rozmixujte ponorným mixérem na pyré.

3) Vmíchejte zbytek vývaru a 1/2 plechovky kokosového mléka (zbylé mléko přidejte do polévky až těsně před podáváním). Promíchejte, podle chuti osolte a přiveďte k varu. Polévku zvolna vařte na nízký stupeň 15 minut. Podávejte s čerstvými bylinkami.

Zajímá vás víc?  Život s chutí kari - Kari s chutí života

...pak by se vám mohla líbit moje netradiční indická kuchařka s autobiografickým příběhem, mými nejlepšími recepty a podrobným doporučením jak uvařit skvělé kari: Život s chutí kari - Kari s chutí života 



Zpět na předchozí stránku.

© 2019 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.