Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Rashidová
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Rashidová
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Hořký meloun, karela 400g

Hořký meloun, karela 400g
Výrobce:SWAD
Katalog. číslo:19069
Hmotnost položky:0.402 kg
Naše cena: 54 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

400g, Hořký meloun

Hořký meloun (karela) ve slaném nálevu. Složení: hořký meloun (karela) 55%, voda, sůl, kyselina citrónová (E 330). Jedna plechovka = 1 porce.

Země původu Indie.  Skladujte v suchu a chladu.

Další názvy hořkého melounu jsou karela, hořká okurka, goya nebo karavella. Hořký meloun pochází z Indie, ale je rozšířený i v Africe a téměř celé Asii. V Asii je karela hojně využívána pro stabilizaci organismu - posilení imunity, čištění játer, snížení a regulaci hladiny cukru v krvi. Karela také obsahuje železo, vitamín B a C a má proti plísňové a antibakteriální účinky. 

Konzervovaná karela má tu výhodu, že již není tak hořká jako čerstvý plod. Chutná podobně jako nakládané okurky s jemně nahořklým podtónem. Můžete ji tedy okapanou rovnou přidat do hotového kari.

Čerstvá karela je velmi hořká. V syrovém stavu téměř nepoživatelná. Pokud si chcete připravit čerstvou hořkou okurku, vyvstane boj, kterak ji nejprve zbavit hořkosti. Je hned několik možností. Nejméně pravděpodobný způsob (nemám však vyzkoušený) je namočit hořký meloun do podmáslí na 10 minut. Pak uvařit ve vodě a přidat do kari. Někdo zase odstraňuje velká bílá semínka, což je myslím škoda, protože je můžete nasucho opražit a přidat do jídla (viz. recept níže). Jsou chutná a křupavá. Další postup doporučuje karelu nakrájet, pořádně osolit a pak vyždímat hořkou šťávu (toto jsem zkoušela, ale vůbec nevedlo k odstranění hořkosti). Další možností je očistit hrbolky, ve kterých je prý hořké šťávy nejvíce. Rozhodně nejúčinnější způsob jak hořký meloun zbavit typické hořké chuti je opéct pokrájené plátky na pánvi v oleji.


Já si vše pojistila hned nadvakrát a z karely jsem nejdříve očistila hrbolky a pak ještě nakrájené plátky opekla na oleji.Takto připravená karela je velmi chutná, i když lehký nahořklý podtón v její chuti stále zůstává.

Karela v tamarindové omáčce 

 

Tento recept jsem sice připravovala z čerstvé karely, ale můžete ji nahradit nakládanou karelou. V tom případě není nutné ji opékat na oleji, jak uvádí recept. Konzervovaná karela již není tak hořká jako čerstvý plod. Takže pouze na konci vaření přidejte okapanou karelu do hotové omáčky.

Další tip na oběmu receptu: kari připravte dvojnásobné množství a kromě plechovky karely přidejte do kari čerstvý na kousky pokrájený lilek. Přidejte ho v tom bodě, kde byste přidávali ke kari listům čerstvou karelu. Dále je postup stejný.

(Množství cca na 1 velkou porci). Na cibulovou pastu potřebujete: 1 velkou cibuli pokrájenou na hrubé větší kostky, 2 stroužky česneku rozkrojené na tři špalíčky, 1 střední rajče pokrájené na větší kostky, cca 2 a 1/2 lžíce kokosové moučky (Kokosová moučka 300g), 1 plná  lžička mleté garam masaly (Koření Garam Masala mletá 100g), olej.

Na kari potřebujete: 1 karelu omytou a osušenou (ostrouhané hrbolky) nakrájenou na tenká kolečka, velká semínka dejte stranou. Olej, půl lžičky celého hořčičného semínka (Hořčičné semínko tmavé, 100g), ½ lžičky celého římského kmínu (Římský kmín celý 100g), 1 lžíce kari listů (Kari listy 20g), 1/4 šálku tamarindové šťávy (ve ¼ šálku horké vody rozpusťte necelou lžičku tamarindového koncentrátu (Tamarind koncentrát 200g)), 1 lžičku turmeriku (Kurkuma mletá, turmerik 100g), sůl.

1) Nejdříve si připravte cibulovou pastu (nejlépe ve woku nebo hluboké pánvi). Do malého množství mírně rozpáleného oleje vhoďe pokrájená rajčata, česnek a cibuli. Dobře promíchejte a zvolna opékejte asi 10 minut. Přidejte kokosovou moučku a garam masalu. Promíchejte a krátce opečte. Ponorným mixérem umixujte jemnou hladkou pastu (přidejte pouze tolik vody, aby bylo možné pastu umixovat).

2) Do rozpáleného oleje vhoďte hořičičné semínko a římský kmín. Jakmile začnou semínka praskat, přidejte kari listy, krátce opečte a přidejte na kolečka pokrájenou karelu. Dobře promíchejte. Přidejte kurkumu a sůl. Na střední teplotu opékejte asi sedm minut dozlatova.

3) Ke karele vmíchetje tamarindovou šťávu, duste asi jednu minutu, přidejte cibulovou pastu a dolijte trochu vody (případně můžete i dosolit). Promíchejte a vařte na mírnou teplotu 10 – 15 minut dokud kari nezhoustne. Semínka z vnitřku karely můžete opéct vedle na oleji a před servírováním jimi kari posypat.

Mohlo by vás také zajímat:

Okra v tomatové omáčce: Nakládaná Okra 400g

 



Zpět na předchozí stránku.

© 2020 Vlasta Waliyah Rashidová Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.