Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Vyhnankova
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Vyhnánková
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Koření kardamom zelený celý 50g

Kardamom zelený celý 50g
Výrobce:TRS
Katalog. číslo:12058
Hmotnost položky:0.053 kg
Naše cena: 85 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

50gr Kardamom zelený

Složení: jednodruhové koření Zelený kardamom. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.

Kardamomu se také přezdívá "královna koření". Jeho zelené lusky jsou plody volně žijících rostlin v deštném pralese. Používají se buď celé, nebo drcené. Kardamom zelený má výraznou vůni a citrónovo-květinovou chuť s lehkou příměsí kafru a eukalyptu.

Pravý zelený kardamom má silné nezaměnitelné aroma a chuť, které nelze nahradit jiným kořením. Kardamom se tradičně používá do sladkých indických dezertů, perníčků a koláčů. Je vynikající i do ovocných kompotů, marinád, vín a likérů.

Svěží chuť zeleného kardamomu ale výborně doplní i jemnější verze kari (například butter chicken). Zelený kardamom se též používá k dochucení černého čaje a kávy.

Pokud si doma připravujete drcený kardamom, nikdy nepoužívejte zelenou slupku, ale pouze vnitřek tobolky. Opatrně ji rozřízněte a vysypte tmavá zrníčka. Tato zrníčka pak rozemelte.

Máslové kuře (Butter chicken) - nejoblíbenější recept indické kuchyně

Někdo Butter chicken srovnává s kuřetem na paprice. Jinde jsem zase slyšela, že je to indická „kuřecí svíčková…“ Velmi krutá přirovnání! Máslové kuře je totiž opravdová lahůdka a vlastně i unikát - co indický šéfkuchař, to originální recept. V každé restauraci dostanete trochu jinou variantu. Recept, který vám představuji dnes je jeden z mých nejoblíbenějších – krémová sladko-kyselá omáčka otevírá svou chuť hořkým muškátem a osvěžujícím kardamomem. Hned na to vás lehce štípne do tváří zelené chilli a strouhaný zázvor, který v závěru vystřídá hřejivá kombinace sladkého medu a řeckého sena.

Potřebujete: 1 kuřecí řízek nakrájený na větší kostky, 6 velkých rajčat pokrájených na menší kostky (tentokrát můžete nechat slupku i semínka – před koncem budeme omáčku pasírovat), 6 tobolek zeleného kardamomu (Kardamom zelený celý 50g), 3 větší kousky muškátového květu(Muškátový květ celý 50g), hrst řeckého sena (Pískavice 100g, ), deggi mirch (Chilli koření na indické kari Deggi Mirch, 100g), špetka mletého kardamomu (Kardamom zelený mletý 28g), 1 lžíce medu, 100 ml tučné smetany, máslo ghí (Máslo ghí (Ghee) 500g), 3 zelené chilli papričky pokrájené na tenké nudličky (nejdříve podélně rozkrojte a odstraňte jadýrka), 1 cm čerstvého zázvoru pokrájeného na tenké špalíčky, lžička prolisovaného česneku.

(zleva - celý zelený kardamom, muškátový květ, řecké seno - pískavice)

1) Na másle opečte ze všech stran kuřecí maso. Přendejte na papírovou utěrku a nechte prozatím stranou. Do stejného tuku hoďte celý kardamom (nejdříve můžete lehce rozmáčknout) a muškátový květ. Koření promíchávejte a krátce opečte. Přidejte česnek a pak vmíchejte rajčata. Pokud je to nutné, můžete přidat trochu vody. Přikryté duste asi 25 minut. Rajčatovou směs rozmixujte (ne zcela najemno) ponorným mixérem nebo ve stolním mixéru.

2) Na jiné pánvi rozpalte nové ghí. Na něm krátce opečte pokrájený zázvor a chilli papričky (pokud nemáte celé chilli nahraďte je pastou Pasta Zelené chilli, 240ml). Přes jemné síto propasírujte ke směsi chilli a zázvoru umixované rajčatové pyré. Podle chuti dosolte, přidejte deggi mirch (nechcete-li kari moc pálivé, použijte místo deggi mirch obyčejnou mletou papriku), nařeďte troškou vody a promíchejte. Do omáčky přidejte opečené kuřecí maso. Duste 20 minut, nebo dokud maso není zcela měkké.Podle potřeby můžete dolít trochu vody, ale výsledné kari je hutné a budeme ještě přidávat smetanu, takže s vodou opatrně!


3) Jakmile je maso měkké, vmíchejte tučnou smetanu, trochu medu a špetku mletého kardamomu. Na samotný závěr přidáme ještě jednu kouzelnou ingredienci – kasoori methi leaves, neboli „řecké seno“, toto koření má zvláštní nahořklou chuť a voní jako… Voní jako seno v Řecku (velmi nápadité přirovnání – ano já vím). Do pokrmu ho neházejte celé, ale rozetřete v dlaních nad omáčkou. Tak se do omáčky dostanou jen lístky a tenké nitky stonků vám zůstanou v ruce. Vše ještě krátce prohřejte a vychutnejte si toto výtečné kari s plackami čapátí (Chapattis) nebo basmati rýží (Basmati rýže 1 kg). (Uvedený rozpis je na 2 porce)

Mohlo by vás také zajímat:

Nepečené kokosové kuličky: Kokosový olej 100%, 500ml

Arašídové sušenky: Arašídové máslo 350g, PindaKaas



Zpět na předchozí stránku.

© 2017 Vlasta Waliyah Vyhnankova Všechna práva vyhrazena.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.