Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Štědronská
---
----- ---

IČO: 04243277
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Štědronská
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 13.7.2015




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Tapioka perly 500g

Tapioka perly 500g
Obsahuje recept
Výrobce:TRS
Katalog. číslo:11601
Hmotnost položky:0.502 kg
Naše cena: 59 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

Tapioka perly 500g 

Složení: tapiokový škrob ve formě kuliček. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.

Tapioka je škrob získaný z kořene esculenta rostlinných druhů Manihot. Tuto prastarou surovinu údajně používali už Mayové. K dostání je ve formě moučky nebo různě velkých slisovaných kuliček. Tapiokové perly jsou zdravým zdrojem karbohydrátů s nízkým obsahem cholesterolu a bez "nezdravých" tuků. Tapioka obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety.

Z tapiokových perel připravíte výborný přírodní pudink, kaši pro děti, bubble tea, ale můžete ji použít i jako zahušťovadlo do polévek (na způsob krupek nebo kapané zavářky), nebo krém do ovocných koláčů. Tapioku můžete též použít místo rýže. Tapioka má velmi příznivé účinky při potížích s trávením.  

Tapiokové perly obsahují vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je také dobrým zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B.

Tapioka je poměrně kalorická a velmi rychle a nadlouho vás zasytí. 

100g tapioky obsahuje přibližně 350 kalorií. Stejné množství dále obsahuje 88g sacharidů, 0,19g bílkovin, 0,02g tuku, 1mg hořčíku, 1,58mg železa a 0,1mg manganu. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Tato velikost tapiokových kuliček je vhodná zejména na přípravu pudinku, zavářky, kaše nebo k zahuštění jídel. Pokud hledáte tapioku do bubble tea, doporučuji vám tyto velikosti medium: Tapioka perly, medium 300g

Tradiční tapiokový pudink (4 porce) 

½ hrnku perel tapioky (Tapioka perly 500g), 2 vejce, 2 a 1/2 hrnku plnotučného mléka (nebo 1 hrnek smetany a zbytek polotučného mléka), ¼ lžičky soli, ½ hrnku třtinového cukru, ½ lžičky extraktu vanilky (případně nahraďte půlku třtinového cukru vanilinovým cukrem), konzervované mango (Mango plátky 850g

1) Stejně jako luštěniny tapioku před vařením namočte. Vodu slijte, tapioku zalijte mlékem, přidejte sůl a za stálého míchání přiveďte k varu. Pět minut vařte na co nejnižší teplotu a postupně přidávejte cukr. Stáhněte z plamene a  vedle v misce vyšlehejte vajíčka

2) K vajíčkům přidejte pár lžic horké tapioky tak, aby se teplota obou směsí vyrovnala. (Vajíčka by se neměla srazit, jako když je zaváříte třeba do polévky.) Směs vajíček pak vmíchejte k tapioce. Na mírném plameni tapiokový pudink znova přiveďte k varu, dokud nezačne houstnout. Vařte ještě dalších přibližně 10 minut a v závěru přidejte vanilkový extrakt. Podávejte teplé nebo vychlazené, posypané nasekanými pistáciemi a mandlemi (Pistácie loupaná jádra 100g, Mandle jádra 100g).

Pár tipů pro přípravu tapiokového pudinku:

Po vychladnutí tapiokový pudink ještě zhoustne. Nevařte jej tedy příliš do tuha. Jednotlivé vrstvy tapiokového pudinku můžete prokládat sezónním ovocem (ananas, borůvky, mango atd).

Mléko můžete nahradit kokosovým mlékem (Kokosové mléko 400ml). Do pudinku můžete nejdříve přidat jen samotné žloutky a bílky vyšlehat do pěny. Až pudink zhoustne, přidejte vyšlehané bílky a krátce povařte na velmi nízké teplotě). Pudink pak bude mít lehčí strukturu a zůstane nadýchaný.

Dezert z tapioky a kokosového mléka s ovocným přelivem

Tapioku jsem už vyzkoušela na mnoho způsobů a tentokrát jsem si „pohrála“ s formou servírování. Pokud hledáte inspiraci pro efektní zdravý dezert, zkuste tyhle tapiokové bábovičky…

Na pět bábovek potřebujete: 4 lžíce předem namočené tapioky (Tapioka perly 500g), 1 rozšlehané vejce, ½ hrnku kokosového mléka (Kokosové mléko 400ml) a ½ hrnku tučné smetany, špetka soli, ¼ hrnku třtinového cukru a 1 vanilkový cukr.

1) Smetanu smíchejte s kokosovým mlékem a přisypte namočenou tapioku. Za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte asi pět minut a přidejte oba cukry. Stáhněte z plamene a opatrně zašlehejte vajíčko. Dejte pozor, aby se nesrazilo do hrudek. Znova přiveďte k varu a na (velmi) mírném plamenu povařte do zhoustnutí.

 

2) Silikonové formičky naplňte horkou tapiokovou kaší. Nechte vychladnout a ztuhnout. Nožem pak uvolněte horní okraj tapiokového pudinku od formičky – jako na obrázku. Protože je tapioka škrob, k silikonovému povrchu přilne celkem pevna nepůjde vyklopit. Tapiokovou bábovku vysvobodíte z formičky tak, že silikon obrátíte naruby a tapioku z ní „vyloupnete“ (viz. obrázek). Je to podstatně jednodušší, než to vypadá! Tapiokový dezert podávejte s jahodami rozmačkanými s trochou moučkového cukru (případně doplňte kopečkem citrónové zmrzliny.)  

 

JAHODOVÉ KOŠÍČKY

Tyto malé dezertky s jahodovou náplní jsou ideální sladkou tečkou v horkých dnech. Jsou velmi lehké a v horku se nekazí, ani když je necháte déle na stole. Jahodovou náplň můžete použít také na ovocný koláč místo klasického želé nebo si připravit zdravou odpolední svačinu - želé smíchejte s bílým jogurtem nebo rýžovým pudingem firni.

Nejdříve si připravte korpus. Podle toho kolik máte času (a nálady...), můžete upéct buď malé košíčky nebo jeden velký koláčový korpus nebo koupit hotový korpus v obchodě. Na malé košíčky připravte těsto z 210g hladké mouky, 30g přírodního cukru (Palmový cukr mletý, 1kg ), 100g změklého másla a 2 žloutků. Vše dobře promíchejte a zpracujte nelepivé těsto. Těsto nechte hodinu uležet a pak vtlačujte do formiček. Pečte cca 15 minut na 200 °C.

Jahodová náplň: 1/2 hrnku tapioky namočte do vody na 2 hodiny. Po 2 hodinách přendejte do hrnce a nechte pouze tolik vody, aby bylo možné kuličky rozmixovat. Rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte dvě hrstě česrtvých omytých jahod a 2-3 lžíce přírodního cukru (Palmový cukr mletý, 1kg ). Vše znova umixujte dohladka. Jahodovou směs pomalu přiveďte k varu. Jakmile krém začne vařit, snižtě teplotu a vařte cca 15 minut v nezakryté nádobě, aby se odpařilo co nejvíc vody. Promíchávejte odspodu, protože tapioka ihned želíruje. Jakmile krém zhoustne, stáhněte ze sporáku, nechte pár minut vychladnout, naplňte korpusy a ozdobte čerstvým ovocem.

FIRNI S JAHODOVÝM ŽELÉ

Pokud jako já nemáte rádi sladké rýžové nákypy, může ve vás firni budit nedůvěru. Firni je sice také z rýže, ale umixované zcela dohladka, takže nejvíc připomíná klasickou krupicovou kaši. Když jsem firni vyzkoušela poprvé, byla jsem mile překvapena. Firni se podává chlazené a je to výborná odpolední svačina do kanceláře nebo do školy. 

Jahodové želé připravte podle postupu uvedeného výše. Želé vlijte do sklenic nebo mističek a doplňte rýžovým firni.

Postup přípravy rýžového firni: Na 8-10 porcí  firni potřebujete 12 lžic basmati rýže (Basmati rýže 2 kg), 1L tučného mléka (ideální je mléko z farmy), 1 lžička vanilkové esence (Vanilková esence 28ml) a přírodní cukr podle chuti (Palmový cukr mletý, 1kg ).

1) Basmati rýži namočte na 4 hodiny. Vodu slijte a v troše mléka rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem na jemnou kaši.

2) V hrnci přiveďte k varu tučné mléko. Přidejte vanilkovou esenci a cukr. Jakmile začne mléko vařit, přidejte rozmixovanou rýži a na mítnou teplotu vařte do zhoustnutí (asi 10 - 15 minut).

3) Hotové firni přelijte do skleniček nebo misek. Podávejte chlazené.

 

Vpravo - tapioka namočená přes noc ve vodě, vlevo suchá tapioka. Namočená tapioka zvětší objem cca 1x. Půl hrnku tapioky v suchém stavu odpovídá cca 120gr a připravíte z něj čtyři porce pudinku.

 

 

 

 

...a takhle vypadá ten moment, kdy tapiokový pudink přestaňte vařit a nalijte do mističek.

Mohlo by Vás také zajímat:

Knížka Mango, láska a kari

Padesát receptů indické kuchyně promíchané v pikantním sladko-kyselém příběhu... :-)

V knížce najdete nejen některé recepty z těchto stránek, ale i ty které jsem zde ještě neměla čas uveřejnit, například: Kuřecí balti kari s hráškem a panýrem, Hovězí Bombaj byriani, Kuře karahi v mátové omáčce, Jehněčí kari s cuketou a mnoho dalších...

Knižní antoace:

Všechny chutě Indie, okořeněné špetkou lásky! Co vás čeká, když se rozhodnete, navzdory skepsi vašeho okolí, otevřít si obchod s indickým kořením a proniknout do tajů této orientální kuchyně? A co když vám to celé ještě okoření láska? (Celá anotace a ukázka z knihy zde: Mango, láska a kari)



Zpět na předchozí stránku.

© 2016 Vlasta Štědronská Všechna práva vyhrazena.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.