S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

NOVINKY

arr31. 4. 2022 - Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!Máte rádi indickou kuchyni a chcete se naučit techniky tradičního vaření poctivé domácí kuchyně?...

Úvod » Luštěniny » Čočka bílá, urid dal 500g


        

Čočka bílá, urid dal 500g

Urid dal

skladem

 


0x
Číslo produktu: 615
Výrobce: Heera
naše cena:
84 Kč

do košíku:
   

500g, Čočka bílá Urid Dal

Složení: čočká bílá (urid dal). Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Fabrika zpracovává i lepek. Skladujte v suchu a chladu.

Drobná čočka bílé barvy bohatá na vlákninu, minerály a zejména bílkoviny. Kvůli vysokému podílu bílkovin je velmi vhodná pro vegetariány. Doba varu bílé čočky urid dal je cca 1,5 hodiny. Před vařením je nutné ji namočit na několik hodin. Hodí se pro přípravu kari i smažených "vadas" (viz. recept v detailu produktu).

 

Jak vařit urid dal: čočku namočte do vody na několik hodin (můžete nechat přes noc). Je vhodné vodu několikrát vyměnit a čočku zároveň v sítu propláchnout pod tekoucí vodou. Urid dal slijte, propláchněte a vařte v nesolené vodě na velmi nízkou teplotu do měkka. Během vaření seberte bílou pěnu, která se vytvoří na povrchu. Celková doba varu je cca 1,5 hodiny. Vyzkoušejte, zda je čočka měkká. Pokud ano slijte a opět propláchněte pod tekoucí vodou. Dál upravujte podle konkrétního receptu.

Haleem kari (směs luštěnin a trhaného kuřecího masa)

Recept na toto chuťově rozmanité jídlo není nijak složitý, ale příprava zaměstná tři hrnce a tři plotýnky najednou. Celý trik pikantní a zároveň sametově jemné dokonale propojené chuti spočívá v délce pomalého dušení (přibližně 3 hodiny). Uvedené množství v rozpisu je na 6 porcí (tedy velký oběd s nášupem a ještě něco do mrazáku :-)

Na luštěninové pyré: od každého druhu 80gr - mung dal, červená loupaná čočka (masoor dal), žlutý hrách, bílá čočka urid dal, 40gr rýže basmati, 40gr bulguru, 1 lžíce kurkumy, 1 lžička soli.

Na vařené kuřecí maso: 500gr kuřecích stehen nebo řízků (i s kostí), 1 lžíce celé garam masaly, 1 lžička  soli, 1/2 lžičky kurkumy.

Na kari omáčku: 3 cibule pokrájené najemno, 1 hrnek oleje, 2 lžičky prolisovaného česneku, 2 lžičky stouhaného zázvoru, 3-4 pokrájené chilli papričky, cca 1 lžička od každého: lehce podrcený celý koriandr, kurkuma, mletá garam masala, mletý římský kmín, sůl, pepř. 3 velká sladká rajčata rozsekaná na pastu, čerstvá šťáva z jednoho velkého citronu. K podávání: sušené listy pískavice, směs koření chaat masala, čerstvý koriandr.

1) Smíchejte všechny druhy luštěnin, zalijte vodou a nechte stát přes noc. Odděleně namočte i rýži a bulgur. Druhý den slijte. Luštěniny, rýži i bulgur nasypte do jednoho hrnce, přidejte kurkumu, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte doměkka (ideálně v papiňáku). Jakmile jsou luštěniny měkké vše částečně slijte, přidejte lžičku soli a rozmačkejte na pastu (hustota pasty je podobná krémové polévce).

2) Ke kuřecímu masu přisypte garam masalu, kurkumu a sůl a ve 2-3 sklenkách vody uvařte doměkka. Maso oddělte od kosti a natrhejte na tenké drobné kousky. (Vývar ani kosti v tomto receptu dále potřebovat nebudeme).

3) Cibuli opečte do zlato-hněda na větším množství oleje (cca 1 hrnek oleje). Přidejte česnek, zázvor, chilli papričky a za stálého míchání krátce opečte. Přidejte koření (nechte krátce opéct na tuku) a dle chuti osolte. Vmíchejte rajčatové pyré, zakryjte a vyduste na tuk. Zastříkněte trochou horké vody a vše duste....a duste....a duste.... Na nízký stupeň cca tři hodiny. Vždy po 20 minutách zkontrolujte, zda se omáčka odspodu nepřichytává, promíchněte a podle potřeby přidejte malé množství vody.

4) Omáčka je hotová jakmile necítíte ostrou chuť cibule, česneku ani zázvoru. Všechny chutě jsou jemné a dokonale propojené. Zároveň se odděluje tuk. Vmíchejte trhané kuřecí maso a luštěninové pyré. Vše dobře promíchejte a přidejte citronovou šťávu. Před podáváním kari posypte sušenou piskavicí, čerstvým koriandrem, poprašte směsí koření chaat masala a ještě zakápněte citrónem.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

OTg2Mz