Úvod » Koření jednodruhové » Badyán celý TRS, 50g
50g, Badyán (Star Anice)
Složení: jednodruhové koření badyán. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.
Koření badyán je plodem jehličnatého stromu z rodu magnólií původem z Číny ve tvaru osmicípé hvězdy. Badyán má příchuť anýzu a lékořice a ve své domovině jej hojně používán ke kuřecímu a vepřové masu a k rybám. Badyán má sladkou štiplavou vůni, která je vynikající i do směsí ovoce a džemů.
V indické kuchyni se badyán často používá do aromatických pokrmů z rýže - s masem, brambory nebo jen kořeněnou masalou. Často se kombinuje s hřebíčkem, skořicí a kardamomem, se kterými vytváří velmi intenzivní unikátní vůni a chuť.
Badyán je také vhodný do sladkých jídel nebo cukroví a přidává se i do vonných směsí k ochucení čaje.
Pečený vánoční čaj s citrusy a kořením
Tip na vánoční dárek vlastní výroby. Pečený vánoční čaj plný vitamínu C a hřejivého koření nádherně provoní a proteplí chladné zimní dny. Pokud chcete někoho obdarovat opravdu výjimečným dárkem, pak je tento vlastnoručně vyrobený lahodný čaj správná volba.
Uvedené množství je na cca 10 sklenic čaje. Potřebujete celkem 2,8kg citrusů a to: 1x grep, 1x citron a zbytek mandarinky a pomeranče (v poměru půl na půl). Váha citrusů je po oloupání slupek. Dále potřebujete: 1 kg cukru, 3 „palce“ zázvoru (palcem nemyslím anglickou míru „inch“, ale opravdu celý váš palec :-)), 5 kousků celé skořice, 15 hvězdiček badyánu, 2 lžičky hřebíčku a 1 dcl rumu.
Postup:
1) Citrusy dobře oloupejte (zbavte i bílé spodní slupky), nakrájejte na kostky a nasypte do velkého pekáče. Přidejte oloupaný zázvor nakrájený na malé kostičky, rum, všechno koření a směs zasypte cukrem. Netřeba přidávat vodu. Citrusy pustí šťávy dost.
2) Čaj pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 30 minut. V průběhu pečení alespoň jednou promíchejte.
Hotový pečený čaj ihned plňte do čistých sklenic, uzavřete a postavte dnem vzhůru. Takto je nechte do zchladnutí. Hotové pečené čaje můžete opatřit cedulkami s popisem ingrediencí a způsobem použití. Osvědčené dávkování je 2-3 lžíce pečeného čaje na 1 větší hrnek.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ