Kadai panýr je perfektní jídlo do chladných dnů s vůní čerstvého zázvoru a koriandru. Domácí indický sýr "panýr" má vysoký podíl bílkovin (vyšší než maso), takže ať už si hlídáte váhu nebo zpevňujete svaly, panýr je vaše jasná volba. Návod, jak si domácí panýr snadno vyrobit jsem pro vás sepsala zde.
Potřebujete:
Panýr (připravený z litru a půl mléka tj. zhruba 250 gr), 2 nahrubo usekaná sladká rajčata (mimo sezonu doporučuji nahradit italskými rajčaty v plechovce), 1 střední nadrobno pokrájenou cibuli, 1/2 čerstvé papriky pokrájené na tenké proužky, 1 lžč prolisovaného česneku, 1 lžč strouhaného zázvoru, 1 lžč celého koriandru, 2 sušené chilli papričky, 1 lžč mleté garam masaly, sůl.
Na závěrečné ochucení: 1 lžč čerstvého strouhaného zázvoru, lžíci sušených listů pískavice, usekaný čerstvý koriandr.
Postup:
1) Panýr nakrájejte na větší stejně velké kostky. Koriandr podrťte nahrubo v hmoždíři a chilli papričky nalámejte na menší kousky.
2) V pánvi zkombinujte rostlinný olej a lžíci indického ghí. Tuk rozehřejte a opečte na něm cibuli dozlatova. Přisypte podrcený koriandr a nalámané chilli. Krátce orestujte. Přidejte prolisovaný česnek, strouhaný zázvor a orestujte. Přisypte rajčata a zprudka vyduste na tuk. Podlijte a znova prudce vyduste.
3) Přidejte čerstvou pokrájenou papriku, orestujte a zastříkněte trochou vody. Duste na střední stupeň cca 15 minut. Vmíchejte a krátce orestujte garam masalu. Dle chuti osolte. Opět přidejte maličko vody. Pro závěrečné ochucení přidejte ještě čerstvý zázvor, listy pískavice a čerstvý koriandr. Nakonec vmíchejte kostky panýru a společně prohřejte. Servírujte s plackami čapátí.