S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Úvod » Koření jednodruhové » Kardamom zelený celý, 50g


        

Kardamom zelený celý, 50g

Green whole cardamom

skladem

 

top produkt


0x
Číslo produktu: 21030
Výrobce: TRS
naše cena:
149 Kč

do košíku:
   

50g, Koření kardamom zelený celý (Elaichi, Green Cardamom)

Kardamomu se také přezdívá "královna koření". Jeho zelené lusky jsou plody volně žijících rostlin v deštném pralese. Tobolky kardamomu se používají buď celé, nebo drcené. Kardamom má výraznou vůni a citrónovo-květinovou chuť s lehkou příměsí kafru a eukalyptu.

Složení: jednodruhové koření Zelený kardamom. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.

Pravý zelený kardamom má silné nezaměnitelné aroma a chuť, které nelze nahradit jiným kořením. Kardamom se tradičně používá do sladkých indických dezertů, perníčků a koláčů. Je vynikající i do ovocných kompotů, marinád, vín a likérů.

Svěží chuť zeleného kardamomu ale výborně doplní i jemnější verze kari (například butter chicken). Zelený kardamom se též používá k dochucení černého čaje a kávy.

Pokud si doma připravujete drcený kardamom, nikdy nepoužívejte zelenou slupku, ale pouze vnitřek tobolky. Opatrně ji rozřízněte a vysypte tmavá zrníčka. Tato zrníčka pak rozemelte.

Máslové kuře (Butter chicken)

Potřebujete: 1 kuřecí řízek nakrájený na větší kostky, 6 velkých rajčat pokrájených na menší kostky (tentokrát můžete nechat slupku i semínka – před koncem budeme omáčku pasírovat), 6 tobolek zeleného kardamomu, 3 větší kousky muškátového květu, hrst řeckého sena, deggi mirch, špetka mletého kardamomu, 1 lžíce medu, 100 ml tučné smetany, máslo ghí, 3 zelené chilli papričky pokrájené na tenké nudličky (nejdříve podélně rozkrojte a odstraňte jadýrka), 1 cm čerstvého zázvoru pokrájeného na tenké špalíčky, lžička prolisovaného česneku.

(zleva - celý zelený kardamom, muškátový květ, řecké seno - pískavice)

1) Na másle opečte ze všech stran kuřecí maso. Přendejte na papírovou utěrku a nechte prozatím stranou. Do stejného tuku hoďte celý kardamom (nejdříve můžete lehce rozmáčknout) a muškátový květ. Koření promíchávejte a krátce opečte. Přidejte česnek a pak vmíchejte rajčata. Pokud je to nutné, můžete přidat trochu vody. Přikryté duste asi 25 minut. Rajčatovou směs rozmixujte (ne zcela najemno) ponorným mixérem nebo ve stolním mixéru.

2) Na jiné pánvi rozpalte nové ghí. Na něm krátce opečte pokrájený zázvor a chilli papričky (pokud nemáte celé chilli nahraďte je pastou. Přes jemné síto propasírujte ke směsi chilli a zázvoru umixované rajčatové pyré. Podle chuti dosolte, přidejte deggi mirch (nechcete-li kari moc pálivé, použijte místo deggi mirch obyčejnou mletou papriku), nařeďte troškou vody a promíchejte. Do omáčky přidejte opečené kuřecí maso. Duste 20 minut, nebo dokud maso není zcela měkké.Podle potřeby můžete dolít trochu vody, ale výsledné kari je hutné a budeme ještě přidávat smetanu, takže s vodou opatrně!

3) Jakmile je maso měkké, vmíchejte tučnou smetanu, trochu medu a špetku mletého kardamomu. Na samotný závěr přidáme ještě jednu kouzelnou ingredienci – kasoori methi leaves, neboli „řecké seno“, toto koření má zvláštní nahořklou chuť a voní jako… Voní jako seno v Řecku (velmi nápadité přirovnání – ano já vím). Do pokrmu ho neházejte celé, ale rozetřete v dlaních nad omáčkou. Tak se do omáčky dostanou jen lístky a tenké nitky stonků vám zůstanou v ruce. Vše ještě krátce prohřejte a vychutnejte si toto výtečné kari s plackami čapátí nebo basmati rýží. (Uvedený rozpis je na 2 porce)



 


 
 

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZTZmOGQ4M