Zázvorové kuře je další z tradičních receptů, které vařím velmi často a zavděčím se i těm, kdo kořeněnou kuchyni úplně nemusí. Pro správný výsledek je naprosto zásadní:
- celou dobu vařit prudkým varem (takže pozor, ať jídlo nespálíte!)
- na začátku použít více tuku a během vaření jen minimálně ředit vodou (opravdu pouze pokud je třeba)
Pak bude výsledek dokonalý. Samotný recept je úplně jednoduchý.
Potřebujete:
2 kuřecí řízky pokrájené na větší kostky, 2 na kostky pokrájená (sladká!) rajčata (pokud rajčata nejsou sladká, použiji italská rajčata z plechu), 1 větší pokrájenou cibuli, rostilnný olej nebo ghí (já nejčastěji používám kombinaci obojího), 2-3 lžíce bílého jogurtu, lžč prolisovaného česneku, 2 vrchovaté lžč strouhaného zázvoru, mleté chilli dle chuti (dávám 1 plnější lžč), 1 lžč kurkumy, sůl dle chuti. Na závěrečné dochucení: 3 lžíce čerstvého zázvoru pokrájeného na tenké nudličky, čerstvé jemně usekané chilli (nemusí být), usekané čerstvé lístky koriandru.
Postup:
1) Na větším množství tuku opečte pokrájenou cibuli téměř dozlatova. Přidejte česnek, zázvor a minutku orestujte. Přisypte kousky kuřecího masa a zprudka opečte ze všech stran. Vmíchejte mleté chilli, kurkumu a osolte dle chuti. Mleté koření orestujte jen krátce, aby se nespálilo. Vmíchejte rajčata a zprudka vyduste na tuk.
2) Zastříkněte malým množstvím vody a přikryté duste, dokud se základ kari trochu nerozvaří a nezahoustne (a zároveň maso je zcela křehké). Až teď můžete omáčku trochu naředit vodou nebo vývarem do požadované hustoty.
3) Nakonec přidejte bílý jogurt, čerstvý zázvor a čerstvé chilli (nemusí být). Už jen lehce prohřejte, nevařte. Sypte čerstvým koriandrem a podávejte s plackami čapátí.