S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Úvod » Luštěniny » Čočka Mungo půlená, TRS 500g


        

Čočka Mungo půlená, TRS 500g

Moong dal chilka

skladem

 


0x
Číslo produktu: 645
Výrobce: TRS
naše cena:
78 Kč

do košíku:
   

500g, Čočka Mung půlená 

SloženíČočka Mung půlená (Moong Split Chilka). Může obsahovat stopy lepku. Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Skladujte v suchu a chladu.

Čočku mungo půlenou můžete znát pod názvy "moong split chilka" nebo "moong dal chilka". Tato luštěnina má tu výhodu, že ji není nutné před vařením namáčet. Je také velmi snadno stravitelná. Je vhodná k přípravě polévek, salátů a různých druhů luštěninových kari.

Pražená čočka mungo půlená se dále zpracovává na hladkou mouku, ze které se také připravují chutné a nutričně výživné dezerty.

Čočka je přirozeným zdrojem velkého množství minerálů (železo, selen, fosfor, zinek) a vitamínu B6. Obsahuje vysoký podíl vlákniny.

Čočku mungo půlenou nemusíte před vařením namáčet, ale doporučuji před přípravou ji alespoň probrat a vyčistit. Vařte cca 30 minut doměkka v zakryté nádobě na nízkou teplotu.

Chuťově je tato čočka velmi jemná a nejvíce připomíná dlouhé zelené fazolky.

Kari z více druhů čočky

Potřebujete: (na 2 porce) hrst žlutého hrachu chana dal, hrst čočky černé půlené, hrst čočky mung půlené, 1 menší mrkev nahrubo nastrouhaná, 1 větší rajče (spařené bez slupky a semínek), 1 plná lžička římského kmínu celého, 1 lžička turmeriku, 1 lžička mleté garam masaly, 1/2 lžičky asafoetidy, 1 menší lžička chilli pasty, sůl.

1) Všechny luštěniny smíchejte a namočte na několik hodin. Vodu během namáčení alepoň jednou slijte - čočku propláchněte v sítu pod tekoucí vodou a dejte znova čistou vodu. Po několika hodinách čočku opět propláchněte pod tekoucí vodou, dejte do čisté neosolené vody a vařte cca 1 hodinu na střední teplotu doměkka. Bílou pěnu, která se utvoří na hladině, seberte. Z půlené čočky se během namáčení a vaření sloupne slupka a vystoupí k hladině. Také ji seberte lžící a vyhoďte.

2) Mezitím si připravte základ kari: na přepuštěném másle ghí a trošce oleje opečte celý římský kmín. Přidejte asafoetidu a zelené chilli, promíchávejte, aby se asafoetida nepřipálila. Ke koření nasypte pokrájené rajče, mrkev a ještě pár minut na střední teplotu promíchejte.

3) Doplňte ½ šálku vody, osolte, přidejte koření (kurkumu, garam masalu, případně ještě trochu asafoetidy) a na nízkou teplotu pomalu vařte 30 minut. Ke konci varu nechte co nejvíc vody odpařit a vmíchejte vařené luštěniny. Podle chuti můžete dosolit a podávat s basmati rýží nebo plackami čapátí.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZDk3NzczMj