500g, Fazole černé oko, Black eye beans
Složení: Fazole černé oko (Black eye beans). Může obsahovat stopy lepku. Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Skladujte v suchu a chladu.
Fazole černé oko, nebo-li "černooká" fazole původně pochází z Afriky. V některých částech USA připravují fazole černé oko na nový rok, aby zajistily přísun peněz po celý rok (podobně jako naše novoroční čočka.) Fazole černé oko má oproti červeným fazolím jemnější máslovější chuť. Vaří se v nesolené vodě cca 45 minut.
Fazole černé oko vařte v nesolené vodě cca 45 minut (pokud jste je předem namáčeli.) Z povrchu hladiny seberte lžící pěnu. Vyvařenou vodu z fazolí nepoužívejte k další přípravě kari nebo omáčky, použijte vodu čerstvou. Vařené fazole můžete vmíchat do kari, různých již hotových omáček nebo podávat s kečupem.
Fazole mají vysoký podíl rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují mnoho minerálních látek a díky nízkému obsahu sodíku jsou vhodné i při potížích s vysokým krevním tlakem.
V kombinaci s obilninami dodávají tělu vysoce kvalitní proteiny, které představují zdravou alternativu k masu nebo jiným živočišným proteinům.
Kari z fazole černé oko
Potřebujete: 4 hrsti fazolí (1 hrst = 1 porce) namočených ve vodě, máslo ghí, 2 větší cibule nakrájené na malé kostičky, 3 rajčata bez slupky a semínek, 2 lžičky čerstvých najemno posekaných chilli papriček bez jadýrek nebo 2 lžičky hotové pasty, lžička celého římského kmínu, 2 lžičky směsi ze strouhaného zázvoru a utřeného česneku nebo hotové pasty, lžička kurkumy, lžička mleté garam masaly, 1 ½ lžičky mletého koriandru, sůl, pepř a listy koriandru.
Můžete použít suché fazole nebo již hotové z konzervy (Vařené fazole černé oko, 400g). K tomuto kari také doporučuji tuto směs koření speciálně namíchou pro luštěninové kari: Koření Rajmah Masala 100g
1) Luštěniny uvařte v nesolené vodě doměkka (asi 45 minut). Mezitím na rozpáleném ghí krátce opečte celý římský kmín. Přidejte pokrájenou cibuli a chilli a pár minut společně opékejte. K cibuli vmíchejte zázvor s česnekem (pokud používáte zvlášť – nejdříve pouze zázvor, pak teprve česnek). Na sucho opékejte za stálého míchání asi 5 minut.
2) Spařená oloupaná rajčata rozkrájejte na „kaši“ a přidejte k cibuli. Vmíchejte všechno koření kromě listů koriandru (tedy: kurkumu, garam masalu a koriandr mletý). Vše dobře promíchejte. Pár minut opékejte. Přidejte trochu vody, sůl a pepř podle chuti a přikryté duste na nízkou teplotu asi 45 minut. Podle potřeby doplňte vodu, ale před koncem ji nechte vyvařit, aby omáčka zhoustla. Před koncem varu vmíchejte vařené fazole a vše prohřejte. Posypte koriandrem a podávejte s plackami čapátí.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ