Úvod » Koření jednodruhové » Hořčičné semínko černé Heera, 100g
100g, Hořčičné semínko černé (Black mustard seeds)
Složení: Indické koření hořčičné semínko černé celé.
Může obsahovat topy arašídeů, ořechů, ezamu, soji, glutenu, laktozy. Čištěno a baleno v Anglii.
Hořčičné semínko je jedno z důležitých čato používaných koření v indické kuchyni. Najdete ho i ve většině kořenících směsích určených pro přípravu kari. Chuť černého hořčičného semínka je mnohem výraznější a ostřejší než semínko žluté a hnědé barvy.
Po otevření nasypte koření do uzavíratelné nádobky a skladujte na suchém chladném místě mimo dosah výrazných pachů.
Masala rice - kořeněná basmati rýže s kešu a paprikou
Na 2-3 porce potřebujete: 180g basmati rýže (množství uvádím v suchém stavu), 1/2 bílé cibule pokrájené na proužky, 1 rajče usekané na pastu, 1/2 čerstvé papriky pokrájené na proužky, 1 lžíci kešu ořechů (nemusí být), 1 vrchovatou lžičku směsi prolisovaného česneku a strouhaného zázvoru, 2 sušené nebo čerstvé chilli papričky, 1 lžičku celé černé hořčice, 1 lžč celého římského kmínu, 1/2 lžičky fenyklových semínek, špetku asafoetidy, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté garam masaly, sůl dle chuti, čerstvé lístky koriandru, olej nebo máslo ghí.
Postup:
1) Pokud už máte uvařenou rýži, stačí jen připravit masalu (krok č. 2) a obě přísady smíchat. V opačném případě suchou rýži několikrát důkladně propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Nasypte do hrnce, přidejte 2x větší díl vody, lžičku soli, trochu rostlinného oleje a vařte obvyklým způsobem doměkka.
2) Vedle v pánvi rozehřejte větší množství oleje nebo ghí (můžete použít i kombinaci obojího). Krátce orestujte asafoetidu a všechno celé koření (chilli papričky, fenykl, hořčici a římský kmín). Přisypte cibuli, nechte zesklovatět a vmíchejte česnek se zázvorem. Jakmile je cibule zlato-hnědá, přidejte kešu ořechy a všechno sypké koření (koriandr, kurkumu, garam masalu). Krátce orestujte, vmíchejte rajče, papriku a zprudka vyduste na tuk.
3) Podle chuti osolte, zastříkněte trochou horké vody a nechte pomalu na nízký stupeň dusit, dokud nevymizí syrové vůně cibule a česneku. Masala musí vonět po koření a sladké cibulce, čehož dosáhnete právě pomalým dlouhým dušením. Ke konci dušení nařeďte masalu trochou vody a vmíchejte usekaný čerstvý koriandr nebo jiné bylinky (hladkolistá petržel, libeček).
4) Hotovou masalu a uvařenou rýži opatrně promíchejte. Tento pokrm se často podává s jogurtovou rajtou, která ho příjemně zjemní a utlumí pálivost chilli. Úplně ale postačí jen obyčejný bílý jogurt, který dáte na kraj talíře.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ