Úvod » Sušené plody, ořechy, tamarind » Mandle neloupaná jádra 400g
Mandle neloupaná jádra, 400g
Mandle mají v indické kuchyni široké využití. Kromě sladkých pokrmů se mandle spolu s trochou vody rozmixují na jemnou pastu, která dochutí kari omáčky (například kokokosové korma kari).
Mandlovou pastu do kari připravte z loupaných mandlí. Můžete je nechat přes noc nasáknout ve vodě. Přesypte do mixéru a s trochou vody rozmixujte dohladka.
Alergeny: Mandle jsou alergen. Může obsahovat stopy ořechů, a pistácií.
Mandlové sušenky Amaretti
Variant domácích mandlových sušenek jsem vyzkoušela několik, abych se znova vrátila k první verzi, která je nejen snadná na přípravu, ale co do chuti nemá konkurenci... Recept na křupavé sušenky Amaretti je původně italský a podle legendy jej v sedmnáctém století proslavil milánský biskup, který cestoval do města Saronno a místní lidé jej přivítali právě touto pochoutkou. Od té doby jsou prý mandlové sušenky populární v celé Itálii. U nás se dají koupit v některých pekárnách a cukrárnách, ale s minimem ingrediencí a času si je snadno připravíte i doma.
Potřebujete: 2 hrnky spařených a oloupaných mandlí, 1 hrnek cukru krystal, 2 lžíce moučkového cukru, 2 bílky, 1 lžička mandlové esene, 1 lžička vanilkové esence, špetka soli.
Postup: 1) Mandle spolu s krystalovým cukrem rozmixujte v robotu na jemnou pastu. Vedle ušlehejte bílky se špetkou soli. Do bílků opatrně vmíchejte dvě lžíce moučkového cukru a obě esence. Mandlovou pastu a ušlehané bílky spojte. Vznikne vláčné (ale dost lepivé) těsto.
2) Ruku si namáčejte ve studené vodě, aby se hmota tolik nelepila a tvarujte malé kuličky, které vyskládejte na pečící plech. Sušenky trochu nabydou, proto je nedávejte blízko sebe. Každou kuličku lehce rozmáčkněte a do středu můžete dát ještě půlku mandle. Pečte v předehřáté troubě na 200°C přibližně deset minut dozlatova.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ