Úvod » Sušené plody, ořechy, tamarind » Bílý mák, 100g
100g, Bílý mák
Velmi stará odrůda bílého máku s ořechovou příchutí, často používána při pečení právě jako náhražka silného alergenu - ořechů. Oproti klasickému máku je lépe stravitelný. Rozemletý bílý mák je v Indii také používán pro zahuštění kari a omáček. Semínka bílého máku snižují horečku, ulevují při bolestech břicha, při stresu a stimulují trávení.
Složení: 100% bílý mák. Může obsahovat stopy ořechů, arašídů a sóji. Skladujte v suchu a chladu. Vyrobeno v Anglii.
Bílý mák je vynikající pro výrobu pečených sušenek, koláčů, pečiva, závinů, na palačinkové i waflové těsto. Semínka se přidávají i do vdolků, muffinů a nesmíme zapomenout na slavné Alu posto - Brambory v makové pastě.
Co je bílý mák? Bílý mák má krásné květy a je tzv. slepým druhem máku, kdy kapsle zůstávají zavřeny. Kromě výrazné chuti, kterou přidává pokrmům (aniž byste pak mezi zuby měly černá semínka) je vynikajícím zdrojem životně důležitých minerálů jako jsou hořčík, zinek, vápník, atd., které jsou nezbytné pro hladké fungování všech lidských orgánů. Maková semena obsahují kyseliny linolové a olejové kyseliny. Kyseliny linolové chrání srdce před mnoha onemocněními, zatímco kyselina olejová, jak známo, napomáhá v prevenci rakoviny prsu. Nízká kalorická hodnota máku potěší všechny, kdož drží redukční dietu.
Brambory s bílým mákem Aloo posto
Alu posto je bengálské tradiční jídlo, které se obvykle podává k rýži nebo kari. Vynikající je však i samotné nebo jako příloha k masu. Alu Posto je "suchý" pokrm, zbytková omáčka není žádoucí.
Recept: umelte 3 lžíce bílého máku (můžete nejdříve namočit přes noc, není to ale nutné). 4 střední brambory nakrájejte na menší kostky. V pánvi (nejlépe litinové) rozpalte máslo ghee a orestujte 1 lžičku koření cibulové semínko.
Přidejte brambory, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 1 drobně pokrájenou chilli papričku osolte a restujte opékejte pět minut. Vmíchejte mletý mák a 1/4 - 1 šálek vody (čím méně tím lépe). Brambory dovařte doměkka. Pokud před dovařením zbývá ještě hodně vody, zvyšte plamen a nechte ji odpařit. Maková pasta "posto" by se měla na brambory přichytit.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ