S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Úvod » Specialitky v konzervě » Hořký meloun Heera, 400g


        

Hořký meloun Heera, 400g

Karela canned, Heera

skladem

 


0x
Číslo produktu: 970
Výrobce: SWAD
naše cena:
54 Kč

do košíku:
   

400g, Hořký meloun

Složení: hořký meloun (karela) 55%, voda, sůl, kyselina citrónová (E 330). Jedna plechovka = 1 porce.

Země původu Indie.  Skladujte v suchu a chladu.

Výrobce: Heera

Další názvy hořkého melounu jsou karela, hořká okurka, goya nebo karavella. Hořký meloun pochází z Indie, ale je rozšířený i v Africe a téměř celé Asii. V Asii je karela hojně využívána pro stabilizaci organismu - posilení imunity, čištění játer, snížení a regulaci hladiny cukru v krvi. Karela také obsahuje železo, vitamín B a C a má proti plísňové a antibakteriální účinky. 

Ale jak již napovídá název, karela je velice hořká. V syrovém stavu pro svou hořkost téměř nepoživatelná. Konzervovaná karela má tu výhodu, že již není tak hořká jako čerstvý plod. Chutná podobně jako nakládané okurky s jemně nahořklým podtónem. Můžete ji rovnou přidat do hotového kari.

Čerstvá karela je velmi hořká. V syrovém stavu téměř nepoživatelná. Pokud si chcete připravit čerstvou hořkou okurku, vyvstane boj, kterak ji nejprve zbavit hořkosti. Je hned několik možností. Nejméně pravděpodobný způsob (nemám však vyzkoušený) je namočit hořký meloun do podmáslí na 10 minut. Pak uvařit ve vodě a přidat do kari. Někdo zase odstraňuje velká bílá semínka, což je myslím škoda, protože je můžete nasucho opražit a přidat do jídla (viz. recept níže). Jsou chutná a křupavá. Další postup doporučuje karelu nakrájet, pořádně osolit a pak vyždímat hořkou šťávu (toto jsem zkoušela, ale vůbec nevedlo k odstranění hořkosti). Další možností je očistit hrbolky, ve kterých je prý hořké šťávy nejvíce. Rozhodně nejúčinnější způsob jak hořký meloun zbavit typické hořké chuti je opéct pokrájené plátky na pánvi v oleji.

Já si vše pojistila hned nadvakrát a z karely jsem nejdříve očistila hrbolky a pak ještě nakrájené plátky opekla na oleji.Takto připravená karela je velmi chutná, i když lehký nahořklý podtón v její chuti stále zůstává.

Karela v tamarindové omáčce 

 Tento recept jsem sice připravovala z čerstvé karely, ale můžete ji nahradit nakládanou karelou. V tom případě není nutné ji opékat na oleji, jak uvádí recept. Konzervovaná karela již není tak hořká jako čerstvý plod. Takže pouze na konci vaření přidejte okapanou karelu do hotové omáčky.

Další tip na oběmu receptu: kari připravte dvojnásobné množství a kromě plechovky karely přidejte do kari čerstvý na kousky pokrájený lilek. Přidejte ho v tom bodě, kde byste přidávali ke kari listům čerstvou karelu. Dále je postup stejný.

(Množství cca na 1 velkou porci). Na cibulovou pastu potřebujete: 1 velkou cibuli pokrájenou na hrubé větší kostky, 2 stroužky česneku rozkrojené na tři špalíčky, 1 střední rajče pokrájené na větší kostky, cca 2 a 1/2 lžíce kokosové moučky, 1 plná  lžička mleté garam masaly, olej.

Na kari potřebujete: 1 karelu omytou a osušenou (ostrouhané hrbolky) nakrájenou na tenká kolečka, velká semínka dejte stranou. Olej, půl lžičky celého hořčičného semínka, ½ lžičky celého římského kmínu, 1 lžíce kari listů , 1/4 šálku tamarindové šťávy (ve ¼ šálku horké vody rozpusťte necelou lžičku tamarindového koncentrátu, 1 lžičku turmeriku , sůl.

1) Nejdříve si připravte cibulovou pastu (nejlépe ve woku nebo hluboké pánvi). Do malého množství mírně rozpáleného oleje vhoďe pokrájená rajčata, česnek a cibuli. Dobře promíchejte a zvolna opékejte asi 10 minut. Přidejte kokosovou moučku a garam masalu. Promíchejte a krátce opečte. Ponorným mixérem umixujte jemnou hladkou pastu (přidejte pouze tolik vody, aby bylo možné pastu umixovat).

2) Do rozpáleného oleje vhoďte hořičičné semínko a římský kmín. Jakmile začnou semínka praskat, přidejte kari listy, krátce opečte a přidejte na kolečka pokrájenou karelu. Dobře promíchejte. Přidejte kurkumu a sůl. Na střední teplotu opékejte asi sedm minut dozlatova.

3) Ke karele vmíchetje tamarindovou šťávu, duste asi jednu minutu, přidejte cibulovou pastu a dolijte trochu vody (případně můžete i dosolit). Promíchejte a vařte na mírnou teplotu 10 – 15 minut dokud kari nezhoustne. Semínka z vnitřku karely můžete opéct vedle na oleji a před servírováním jimi kari posypat.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MzVhM