S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Úvod » Koření jednodruhové » Kardamom černý Top Op, 50g


        

Kardamom černý Top Op, 50g

Black cardamom

skladem

 


0x
Číslo produktu: 21033
Výrobce: TRS
naše cena:
89 Kč

do košíku:
   

50g, Kardamom černý celý (Black Cardamom)

Složení: jednodruhové koření Černý kardamom. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.

Koření černý kardamom je sice vzhledem i názvem podobný zelenému, chutí i vůní se ale velmi liší. Jeho chuť je těžká s příměsí kouřového aroma. Je velmi výrazný, takže na 2-3 porce použijte jen jednu tobolku. Tu nejdříve lehce rozdrťte (rozevřete), aby se uvolnila i vnitřní semínka. Obvykle se přidává hned v úvodu vaření do takzvané "tarky" (koření opečené samostatně v oleji) a z hotového pokrmu se nevyndavá. 

Černý kardamom se často používá do rýžových pokrmů (pilaf, biryani), jehněčích a hovězích pokrmů, ale i zeleninových jídel. Černý kardamom kombinujte s dalším výrazným kořením (hřebíček, anýz, skořice). 

Silice černého kardamomu se pro svou výjimečnou a podmanivou vůni také používá jako složka kořeněných pánských parfémů.

Aloo Mutter (brambory s hráškem v bohatě aromatické kořeněné omáčce)

Na 2-3 porce potřebujete: 6 středích brambor pokrájených na kostky nebo plátky, 3/4 hrnku mraženého hrášku, 1 velké sladké rajče (nebo 2 menší rozsekané) na pastu, 1 střední cibule pokrájená najemno, 1 lžč strouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžč prolisovaného česneku, 1 lžíce kešu ořechů, 1 lžíce melounových semínek, 2-3 chilli papričky, 1 lžč celého římského kmínu, 1 lžč celého koriandru, 4 tobolky hřebíčku, 1/2 lžč celého pepře, 2 bobkové listy, 1 černý kardamom, malý kousek celé skořice, 1 lžíce sušených listů pískavice, sůl dle chuti, ghí nebo olej.

K podávání: čerstvé lístky koriandru, bílý jogurt. Příloha: placky čapátí.

1) V hmoždíři podrťte celé koření: Římský kmín, celý koriandr, černý kardamom, hřebíčky, celý pepř. V malém kuchyňském robotu rozsekejte lžíci kešu ořechů a lžíci melounových semínek Charmagaz s trochou vody na jemnou pastu. Pasta musí být úplně jemná bez krupičky.

2) Na větším množství tuku opečte všechno koření kromě listů pískavice: Tedy chilli papričky, skořici, 2 bobkové listy a podrcený obsah hmoždíře. Jakmile se koření rozvoní, přisypte najemno pokrájenou cibuli. Opečte do zlato-hněda, přidejte česnek a zázvor a krátce orestujte.

3) Vmíchejte pastu z ořechů a semínek, zprudka vyduste na tuk. Přidejte rajče a znova vyduste na tuk. Zastříknete trochou vody, snižte teplotu a duste cca hodinu, dokud se nezbavíte všech ostrých syrových chutí. Zpočátku udržujte množství vody minimální. Až ke konci omáčku postupně nařeďte do tekutější konzistence.

4) Zhruba po hodině dušení můžete brambory i hrách přihodit do hrnce a uvařit přímo v kari omáčce doměkka. Brambory ale také můžete nejprve rozložit na pečící papír, pocákat olejem osolit a péct v troubě dozlatova. Pak už je jen přimícháte do hotové kari omáčky.

5) Na závěr dle chuti osolte a ještě přidejte lžíci pískavice. Brambory i hrášek vmíchejte do kari, vše krátce prohřejte a podávejte.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

Mjc3NjRhN