S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Úvod » Koření jednodruhové » Kurkuma mletá, 100g


        

Kurkuma mletá, 100g

Turmerik

skladem

 


0x
Číslo produktu: 2105
Výrobce: TRS
naše cena:
39 Kč

do košíku:
   

100g, Kurkuma

Kurkuma nebo-li turmerik má velmi specifickou dřevitou vůni a chuť. Je jedním z nejzákladnějších koření indické kuchyně, bez kterého se žádný kuchař neobejde. Kurkumu najdete také najdete ve většině směsí kari koření. Můžete ho použít do zeleninových i masitých pokrmů, k drůběži, rybám, luštěninám apod. Barví silně na žluto.

Složení: jednodruhové koření kurkuma mletá (turmerik). Země původu Indie. Čištěno a baleno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.

Jen 3 LŽIČKY DENNĚ a žádný bacil si na vás netroufne! 

Lžička č. 1) KURKUMA: Přisypte ji třeba do těstíčka na obalování řízků, k cibulce pod míchaná vajíčka, pod zeleninu, do základu polévky apod. Kurkumín je rozpustný v tucích, proto je lepší kurkumu vždy přidávat do „mastného“ základu. Pro rychlé pročištění těla a trávení vmíchejte lžičku kurkumy do menšího šálku tučného teplého mléka. Rozmíchejte a vypijte - se zavřenýma očima a mléko lijte pod jazyk, chuťově totiž nic moc :-)) 

Lžička č. 2) NASTROUHANÝ ZÁZVOR: Hoďte ráno do šálku, přidejte med a citronovou šťávu. Z jedné várky zázvoru si takto připravte horký čaj 1 – 3x za den. Stačí jen dát nový med a citron. Zázvor vyhoďte až večer a ráno nahraďte čerstvým.

Lžička č. 3) ČVAJANPRAŠ: Indové ho milují a já taky! Ajurvédská směs léčivého koření a bylin skvěle chutná a pomáhá udržet v kondici tělo i mysl. Doporučené dávkování je jedna lžička denně. Při akutních potížích zvyšuji dávku na cca 5 lžiček denně. Tři lžičky denně, nohy v teple a podzimnímu slunci zdar! :-)

Elixír s kurkumou ZDRAVÍ A KRÁSU

Kurkuma by neměla chybět v žádné domácí kořence. Nejen pro svoji zvláštní chuť, která je suchá dřevitá s lehkým závanem sušeného sena, ale zejména pro své příznivé účinky na celý organismus. Kurkuma z těla odplavuje toxiny, ničí střevní parazity, hojí tkáně (včetně žaludečních vředů a drobných vnitřních poranění), má antibakteriální a protiplísňové účinky. Kurkumě se někdy také říká "zlaté koření" a v Indii ho přidávají nejen do jídla, ale i pleťové kosmetiky nebo zubních past. Dnes Vám představím dva elixíry, které jsou ideálním doplňkem pro jarní detoxikační kúru.

Anti-aging elixír s kurkumou Potřebujete: 1 jablko, 1 pomeranč, šťávu z 1/2 citronu, 1cm čerstvého zázvoru, 1 lžička mleté kurkumy, špetka mleté skořice, velký šálek kokosové vody, med nebo agávový sirup na dochucení.

Postup: Ovoce i zázvor nakrájejte na malé kousky. Vše naházejte do mixéru a přidejte koření, citronovou šťávu a sirup. Zalijte šálkem kokosové vody a rozmixujte dohladka.

Antioxidační čaj s kurkumou a chilli: Potřebujete: 1 lžičku kurkumy, 1cm nakrájeného zázvoru, 1/2 litru vroucí vody, šťávu z půlky citronu, špetku mletého chilli.

Postup: Kurkumu a zázvor přelijte vroucí vodou. V citronové šťávě rozmíchejte mleté chilli. Citronovou šťávu i s chilli vmíchejte do horkého nápoje. Oslaďte medem nebo sirupem agáve.

Okra s kurkumou

Tento úžasně jednoduchý recept mám od naší zákaznice Vlaďky. Vlaďka se do indické kuchyně zamilovala během pobytu na Srí Lance a tak u nás pravidelně doplňuje zásoby. Díky své práci je v kontaktu s mnoha cizinkami a právě od jedné z nich – konkrétně Indky, získala dnešní recept. Indka jí recept předávala se slovy, že to je „to nejvíc zdravé indické“. Má ho prý od své maminky, která ani přes vysoký věk nikdy nepotřebovala doktora, protože každé indické jídlo je zároveň lék... Kurkuma je zdravá pro celý organismus, posiluje imunitu a čistí tělo od infekcí, plísní a parazitů. Okra je zase plná vlákniny, projde celou trávicí soustavou a pořádně vás zevnitř „vypucuje“. Nabalí na sebe všechny nečistoty a pomůže je vyloučit z těla ven. 

Potřebujete: jednu plechovku okry (pokud máte, určitě použijte čerstvou okru), dvě střední cibule pokrájené na drobné kostičky, plnou lžičku kurkumy, sůl a pepř, trochu vody na podlití. Kdo chce (a já jsem chtěla! :-)) přidá pro tuplovaný očistný účinek lžičku zelené chilli pasty.

Postup: 1) Okru omyjte, osušte a odkrojte stopky. Nakrájejte ji na podélné špalíčky. Pokud používáte konzervovanou okru, stačí ji slít z nálevu. Asi deset minut opékejte na pánvi, dokud okra nepustí lepkavou tekutinu (alias zelený sliz).

2) Přidejte cibuli (popřípadě i chilli) a dál opékejte. Až cibule zezlátne, přidejte kurkumu, sůl a pepř. Podlijte vodou a duste 10-15 minut. Pokud máte okru z konzervy, stačí ji dusit pouze pět minut a máte hotovo. Podávejte s rýží nebo plackami čapátí. Pokud jste dali hodně chilli, můžete chuť zjemnit hutným bílým jogurtem. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NjFiN