Úvod » Koření jednodruhové » Paprika mletá, 100g
100g, Paprika powder
Mletá paprika je proslulá svou mírně štiplavou chutí a sytě červenou barvou. V exotické kuchyni je paprika používána v receptech, které vyžadují bohaté červené omáčky.
Složení: jednodruhové koření Paprika mletá. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.
Jehněčí Rogan Josh - jako z indické restaurace
Potřebujete:
800gr masa pokrájeného na větší kostky, 3 cibule pokrájené najemno, 1 větší mrkev pokrájená na drobné kostičky nebo tenká přepůlená kolečka, 1 střední červená paprika pokrájená na malé kostky, 2 rajčata rozsekaná najemno, 2 lžíce kešu ořechů, máslo ghí nebo olej, 2 lžíce čensekovo-zázvorové pasty, 2 lžíce mleté červené papriky, 1 lžíce celého římského kmínu, 2 sušené chilli papričky (množství upravte podle své chuti, 1 lžíce garam masaly, 1 lžička mleté kurkumy, 1 lžička mletého koriandru, 3 lžíce hutného bílého jogurtu, 1 lžíce hnědého cukru, sůl, pepř a na samotný závěr ještě 1 lžíci koření pískavice.
Postup:
1) V pánvi rozehřejte 3 plné lžíce másla ghí. Přidejte chilli papričky, celý římský kmín, cibuli, papriku, mrkev a na nízkou teplotu zvolna opékejte asi 20 minut. Vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu, všechno koření (kromě pískavice) a kešu ořechy. Vše dobře rozmíchejte. Opékejte maximálně minutku. Sypké koření se rychle pálí. Do směsi přidejte rajčata a tolik vody, aby bylo vše ponořené. Přiveďte k varu, přiklopte a nechte vařit na nízký stupeň asi půl hodiny.
2) Po půl hodině vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka a přidejte maso. Postupně vmíchejte i jogurt (přidávejte po lžičkách a rychle metlou zašlehejte, aby jogurt nedělal hrudky). Podle potřeby přidejte ještě trochu vody a vařte na co nejnižší stupeň cca hodinu až dvě (podle typu masa).
Na závěr dochuťte solí, pepřem a přes dlaně do kari "prolisujte" lístky sušené pískavice. Promíchejte a podávejte s dušenou basmati rýží nebo indickými plackami.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ