Úvod » Másla, ghí, oleje » Arašídové máslo, 500g
Položka je dočasně vyprodána. Zboží nelze objednat.
340g, Arašídové máslo
Hutné arašídové máslo s výraznou arašídovou chutí.
Složení: pražené arašídy 90%, cukr, hydrogenované rostlinné oleje (bavlníkový, sojový, řepkový), sůl. Alergeny: arašídy.
Skladujte v suchu a chladu. Země původu Pákistán.
Arašídové máslo je oblíbené zejména v Americe, Nizozemsku, Anglii, ale setkáte se s ním i v asijské kuchyni. Jeho využití je velmi široké. Připravíte z něj sladké dezerty, náplně nebo polevy ale i omáčky do salátů nebo grilovanému kuřecímu masu, krevetám apod.
Arašídy a arašídové máslo obsahují hodně mononenasycených tuků, bílkovin, vitamínu B3 a E, hořčíku, kyseliny listové, vlákniny a přírodní antioxidanty.
NE-VEGANSKÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ
Tento vynikající dýňový koláč chutná trochu po karamelu a trochu po nugátu - přesto ho můžete mlsat bez výčitek! Ne-veganský dýňový koláč je:
Dýňový koláč je velmi sytý. Stačí jen malý kousek. Obsažené ingredience mají "zahřívací" účinek. Je to tedy koláč ideální pro chladné období. I když koláč není doslazen cukrem, je velmi sladký. Výborně se k němu hodí kyselejší rybíz, borůvky nebo maliny.
Na korpus potřebujete: 150g kokosové moučky, 100g kešu ořechů, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, špetku soli, 2 lžíce kokosového oleje, 7 vypeckovaných íránských datlí. Korpus je sladký dost, ale můžete ho ještě případně dosladit 1-2 lžícemi agáve sirupu nebo medu.
Na náplň: 200g kešu ořechů, 1 malou dýni hokaido nebo 1/2 velké dýně (upečená a rozmixovaná na pyré - viz. níže), 250ml smetany ke šlehání, 1 lžíci kokosového oleje, špetku soli, 4 lžíce agáve sirupu.
Na omáčku: 8 vypeckovaných íránských datlí, 1 hrnek smetany ke šlehání, 1 lžíce arašídového másla, špetičku soli.
Postup:
1) Všechny ingredience na korpus rozmixujte v kuchyňském robotu. Vznikne hrubá snadno tvarovatelná hmota, kterou prstama vytlačte na dno vymaštěné dortové formy.
2) Dýni nakrájejte na osminky, pocákejte trochou oleje a pečte v troubě asi 25 minut na 220°C. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré (množství pyré na koláč je cca 1 hrnek o 250ml).
3) Všechny ingredience na náplň včetně dýňového pyré umixujte a rozprostřete do dortové formy na korpus. Rozmixujte také všechny ingredience na omáčku a prozatím ponechte stranou.
4) Koláč pečte ve vyhřáté troubě na 200°C cca 25 minut. Po vychladnutí můžete zdobit ovocem a připravenou arašídovou omáčkou.
Pro veganskou variantu nahraďte sladkou smetanu jakoukoli rostlinnou alternativou: například sojovým jogurtem, ovesným mlékem apod. Postup i výsledek zůstává stále stejný.
Další recepty s arašídovým máslem najdete na našem BLOGU
NEJPRODÁVANĚJŠÍ