S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

NOVINKY

arr31. 4. 2022 - Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!Máte rádi indickou kuchyni a chcete se naučit techniky tradičního vaření poctivé domácí kuchyně?...

Úvod » Luštěniny » Čočka černá půlená, 500g


        

Čočka černá půlená, 500g

Urid dal chilka

skladem

 


0x
Číslo produktu: 635
Výrobce: TRS
naše cena:
74 Kč

do košíku:
   

500g, Čočka černá půlená 

Složení: Čočka černá půlená (Urid split chilka). Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Fabrika zpracovává i lepek. Skladujte v suchu a chladu.

Černou čočku půlenou před přípravou namočte ve vodě na 8 hodin. Namočená čočka může být použita přímo do salátů. V kuchyni jižní Indie je tato půlená čočka drcena na pastu, ze které se připravují idli, masala dosa nebo dahi vada.

Během namáčení nabo varu se od této čočky oddělí černá vrchní slupka. Snadno ji seberete lžící z hladiny a dál připravujete čočku bez slupky.

Čočka je přirozeným zdrojem velkého množství minerálů (železo, selen, fosfor, zinek) a vitamínu B6. Obsahuje vysoký podíl vlákniny.

Polévka z více druhů luštěnin

Potřebujete: 1 hrnek míchaných luštěnin (tedy 1/2 hrnku čočky černá půlené a 1/2 hrnku čočky mung půlené), 2 lžíce másla ghí, trochu rostlinného oleje, 1 velkou bílou cibuli, 1 lžíci česnekovo-zázvorové pasty, sůl, pepř, 1 lžičku od každého koření: koriandr, kurkuma, zelený mletý kardamom, římský kmín mletý, mletá garam masala, celou plechovku kokosového mléka, 1 velkou mrkev pokrájenou na drobné kostky, 1/2 litr zeleninového vývaru, voda.

Postup: 1) Luštěniny namočete přes noc. Před přípravou je slijte a několikrát v sítu pod tekoucí vodou propláchněte. Slupky, které se oddělí, vyhoďte. Cibuli rozmixujte na pastu (tyčovým mixérem nebo v robotu s noži).

2) Na pánvi smíchejte ghí a olej a na mírně rozpáleném tuku osmahněte cibulovou pastu. Přidejte pastu česnek & závzor, mrkev a vše sypké koření. Pomalu opékejte. Mleté koření má tendenci se spálit, proto vše stále promícháveje. Přidejte vývar, namočenou čočku a podle potřeby i vodu. Všechny luštěniny musí být ponořené. Přiveďte k varu. Vařte na velmi nízkou teplotu, aby polévka jen lehce probublávala cca dvě hodiny.

3) Někdy v polovině vmíchete kokosové mléko a vařte luštěniny doměkka. Čočka musí být tak měkká, že jí není třeba kousat. V průběhu vaření můžete dolít vodu, ale před koncem ji nechcte vyvařit. Hotová polévka je hodně hutná.

Když polévka vychladne, ještě trochu zahoustne. Až ji budete znova ohřívat, naředtě trochou vody. Polévka je nejlepší na druhý den, kdy se všechny chutě a koření krásně rozleží.
Obměna – tato polévka je super i z cizrny
 nebo žlutého hrachu.


 

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZTdjZG