500g, Fazole mungo (Urid Whole)
Fazole mungo urid whole rodu mungo (nejedná se o černou čočku Beluga ani o fazoli černou ledvinu viz. obrázek v detailu produktu).Fazole mungo urid whole má výraznou zemitou chuť a pevnou strukturu.
Složení: Fazole mungo, vigna zlatá (Urid whole). Může obsahovat stopy lepku. Země původu Indie. Čištěno a baleno v Anglii. Skladujte v suchu a chladu.
Tipy pro přípravu mungo fazole urid whole:
Luštěniny přes noc namočte. Druhý den vodu slijte a vařte v čisté nesolené vodě v poměru 1 díl čočky na tři díly vody.
Dno hrnce můžete vymazat přepuštěným máslem. Luštěniny se pak k hrnci nelepí.
Fazole vařte přibližně 1-2 hodiny na mírném plameni. Pokud je potřeba, doplňte vodu. Voda, kterou přidáváte musí být horká. Jinak se zrnka zatáhnou a zůstanou tvrdá.
Dostatečně uvařené luštěniny jsou zcela měkké, nemusí se kousat a snadno je rozmáčknete mezi prsty.
Luštěniny můžete vařit v tlakovém hrnci - pak určitě doporučuji namazat dno hrnce máslem.
Černá čočka získá po namočení tmavou khaki barvu. Po uvaření opět trochu ztmavne.
Fazole Mungo po uvaření:
Dal makhani z fazolek mungo a žlutého hrachu
Fantasticky jemné krémové kari z fazolek mungo a žlutého hrachu je pro svou chuťovou vyváženost jedním z nejoblíbenějších dhalů nejen v indických domácnostech ale i restauracích. Dal makhani má mnoho variant a obměň. Tento recept mám od švagrové, v jejíž rodině se dědí po generace.
Potřebujete: 1 hrnek fazole mungo, 1/4 hrnku žlutého hrachu (chana dal), 2 střední cibule pokrájené najemno, 2 - 3 střední rozsekaná rajčata nebo 1 plechovku sladkých italských rajčat, 150ml smetany, 1 vrchovatou lžičku utřeného česneku, 1 vrchovatou lžičku strouhaného zázvoru, 1 lžičku mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého chilli, 2-3 čerstvé zelené chilli papričky (nebo 2 sušené), 1/4 hrnku oleje, 2 zarovnané lžíce másla ghí, lístky čerstvého koriandru.
Postup:
1) Oba druhy luštěnin smíchejte a nechte namočené stát alespoň 10 hodin (obvykle přes noc). Druhý den slijte. Luštěniny vařte ve dvou hrnkách čisté (nesolené!) vody s lžičkou mleté kurkumy. Po hodině zkontrolujte, zda jsou luštěniny dostatečně uvařené - to znamená, že byste je mírným tlakem měli rozmáčknout mezi prsty. Případně je vařte dál zcela doměkka.
2) Vedle ve větším hrnci rozehřejte olej a ghí, přisypte cibuli a opečte do zlato-hněda. Přidejte česnek a zázvor, římský kmín, mletý koriandr a mleté chilli. (Pokud máte sušené chilli papričky, přidejte je v závěru k opečené cibulce. Pokud máte čerstvé, přidáte je až později - viz. další postup). Vmíchejte rajčata. Přiklopte a na nízkou teplotu vyduste na tuk. Většinou to trvá zhruba 10 minut.
3) Přidejte čerstvé chilli papričky, zastříkněte trochou horké vody a na nízkou teplotu duste 2 - 3 hodiny. Kari občas promíchejte a přidejte horkou vodu. Obsah vody během dušení udržujte minimální. Kari omáčku vždy ředíme až na konci. Teprve pak do základu omáčky přidejte vařené luštěniny a kari nařeďte vodou z luštěninového vývaru - získá tím svou typickou barvu. Přidejte 150 ml smetany a dle chuti osolte. Vše ještě 10 minut povařte a na závěr posypte čerstvým koriandrem.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ