Úvod » Koření jednodruhové » Hořčičné semínko hnědé TRS, 100g
100 g, Hořčičné semínko hnědé
Složení: jednodruhové koření Hořčičné semínko hnědé. Obsahuje alergen: hořčice. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.
Hořčičné semínko, drobné černé kuličky, je ostré koření štiplavé chuti. V indické kuchyni se často nejdříve hodí na pánev s tukem a až když semínka začnou pukat, přidávají se další ingredience. Hořčičné semínko můžete použít celé nebo lehce podrcené.
Zeleninové kari baigan bharta - brambory s lilkem
Na 2 porce potřebujete: 1 plnější lžičku směsi koření, kterou nejdříve podrtíte v hmoždíři: římský kmín, hořčičné semínko a fenyklové semínko. Chilli celé (čerstvé nebo sušené a množství podle chuti cca 1-2 papričky), 2-4 stroužky rozdrceného česneku, 1 lilek, 1 menší rajče, 1 větší bramboru. Cca 1 skromnou lžičku od každého: mletá kurkuma, mletá garam masala a koriandr. Sůl dle chuti, ghí nebo jiný tuk. K podávání placky čapátí nebo basmati rýže.
Postup:
1) Lilek omyjte, rozkrojte podélně na dvě půlky. Každou půlku rozkrájejte příčně na silnější špalíčky. Osolte a nechte pustit vodu. Vysušte papírovou utěrkou. Rajče rozsekejte nožem nebo v chopperu na pastu. Bramboru oloupejte a nakrájejte na větší kostky.
2) Na větším množství tuku krátce orestujte 1 lžičku směsi koření (římský kmín, hořčičné semínko, fenyklové semínko). Přidejte celé chilli, orestujte a vmíchejte prolisovaný česnek. Za stálého míchání nechte rozvonět. Přisypte špalíčky lilku a pokrájenou bramboru. Nechte zatáhnout - brambora musí udělat slupku. Přiklopte a duste cca 10 minut. Obsah vody je minimální, přidejte ji pouze pokud je třeba.
3) Přisypte mleté koření: kurkumu, garam masalu a koriandr. Podle chuti osolte. Mleté koření restujte vždy jen krátce. Vmíchejte rajčatovou pastu a vyduste na tuk. Zastříkněte malým množstvím vody a zeleninu duste, dokud brambory nejsou zcela měkké. Voda by se měla co nejvíc vyvařit, zůstane jen šťáva (proto se v úvodu dává do pánve více tuku). Před podáváním posypte čerstvým koriandrem. Pokud je na vás kari moc pálivé, podávejte s bílým jogurtem, výborně se ke kořeněné zelenině hodí.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ