Úvod » Koření jednodruhové » Skořice celá, 50g
50g, Skořice celá
Toto voňavé mírně sladké koření se používá hlavně do dezertů, pečiva a teplých nápojů. V mezinárodní kuchyni se ale skořice přidává i k masům (nejčastěji jehněčímu a zvěřině)nikoli pro doslazení, ale posílení chuti.
Složení: jednodruhové koření Skořice celá. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii.
Skladujte v suchu a chladu.
Kuřecí paličky s pečenými brambory
Na marinádu: 4 kuřecí paličky (případně kuřecí prsa), 1/2 střední cibule pokrájené najemno, velký kelímek bílého jogurtu, vrchovatá lžička strouhaného zázvoru, 3 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžč mletého koření garam masala, 1 lžč mleté kurkumy, sůl, 1/2 lžč mletého chilli (množství chilli uzpůsobte svým možnostem a chuti - případně vynechte a nahraďte sladkou mletou paprikou).
Na kari omáčku: 4 menší brambory, 1 cibuli nakrájenou na tenké proužky, 1cm strouhaného zázvoru, 3 podrcené stroužky česneku, 2-4 chilli papričky (množství upravte dle chuti), 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 4 tobolky zeleného kardamomu (předem lehce rozevřete), čerstvý mletý pepř, 1 cm celé skořice, čerstvý koriandr na závěr.
Postup:
1) V mase udělejte hluboké zářezy - případně řízky nakrájejte na větší kousky. K cibuli přidejte koření, sůl a jogurt. Vše dobře promíchejte. Maso vložte do marinády a nechte přes noc.
2) Brambory oloupejte a na větším množství tuku opečte ze všech stran dozlatova. Děrovanou naběračkou je vyjměte z tuku a prozatím odložte na savý papír. Do stejného tuku hoďte celé koření (bobkový list, kardamom, hřebíček a skořice). Koření krátce orestujte a přisypte cibuli. Jakmile cibule zesklovatí přidejte česnek, zázvor a celé chilli. Opékejte dokud cibule není zlatohnědá.
3) Přidejte maso včetně marinády. Na vyšší teplotu vyduste na tuk (trvá to cca 10 - 15 minut). Někdy v polovině maso otočte. Osolte dle chuti, přidejte čerstvý pepř. Zastříkněte vodou, přiklopte a duste na nižší stupeň cca 1 hodinu. Po hodině přidejte trochu vody, abyste měli dostatek šťávy a přisypte opečené brambory.
4) Vařte další půl hodinu nebo dokud maso i brambory nejsou zcela měkké. Vyzkoušejte, zda jde maso dobře od kosti. Hotové jídlo posypte čerstvým koriandrem.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ