Úvod » Koření jednodruhové » Hřebíček, TRS 50g
50g, Hřebíček (Clove)
Aromatické koření původem z Indonésie typické pro asijskou, indickou a východní kuchyni. Koření hřebíček lze použít vcelku nebo podrcený. Hřebíček je vhodný k nakládané zelenině, k dochucení kari omáček, biryani, do marinád, ale i k ovoci, do sladkého pečiva (obvykle se skořicí) nebo červeného vína.
Složení: jednodruhové koření hřebíček. Země původu Indie. Vyrobeno v Anglii. Skladujte v suchu a chladu.
Aromatické koření původem z Indonésie typické pro asijskou, indickou a východní kuchyni. Koření hřebíček lze použít vcelku nebo podrcený.
Hřebíček je také součástí snad nejznámější směsi indického koření "garam masala".
Hřebíčkem spolu s ostatním aromatickým kořením jako je kardamom, skořice apod. se také dochucuje tradiční indický čaj "chai masala".
Koření hřebíček má mnoho zdraví prospěšných účinků. Silice získaná z koření hřebíčku je součástí bylinných přípravků pro péči o zuby a ústní hygienu. Hřebíček má protizánětlivé antibakteriální účinky, dokáže tlumit bolest. Odvar z hrebíčku je vhodné kloktadlo při zánětech v ústech a hrdlu.
Kofta kari - mleté hovězí maso v kořeněné šťavnaté omáčce
Masové kuličky kofty a omáčka se připravují zvlášť. Hotové kofty se pak vmíchají do omáčky, neskladujte je odděleně - musí do sebe nasáknout šťávu. Uvedený rozpis je na 2-3 porce.
Na masové kofty potřebujete:
1/2kg mletého hovězího, 1 malou cibuli pokrájenou najemno, 2 usekané snítky koriandru včetně stonků, 1 najemno usekanou chilli papričku, 1 větší lžč prolisovaného česneku, 1 zarovnanou lžč strouhaného zázvoru, 3 kopcovité lžíce cizrnové mouky, 1 celé vejce, 1 lžč citronové šťávy. Mleté koření: 1/2 lžč mletého římského kmínu, 1/2 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté kurkumy, 1/2 lžč garam masaly, sůl dle chuti, pepř. Větší množství oleje na smažení.
Postup:
1) Všechny suroviny na kofty promíchejte ve větší míse. Pokud je masová směs řídká a těsto špatně drží, přidejte ještě cizrnovou mouku.
2) Dlaně si lehce potřete olejem a tvarujte větší kuličky (velikost je přibližně jednou taková jako "Ikea kuličky"). Kofty fritujte ve středně rozpáleném oleji tak, aby byly aspoň ze 3/4 ponořené. Místo pánve proto raději použijte užší vysoký kastrol.
3) Olej nechte rozpálit na střední teplotu a jakmile začne řetízkovat, opatrně vkládejte jednotlivé kuličky. Zkontrolujte, jestli nejsou přichycené u dna a opatrně je odlepte. Během smažení kofty občas otočte. Hotové kofty vyjměte a přendejte na savou papírovou utěrku.
Na kari omáčku potřebujete: 1 velkou nebo 2 menší cibule, celé koření: 1 bobkový list, 1cm skořice, 1 tobolku černého kardamomu, 3 hřebíčky, 2 tobolky zeleného kardamomu, 1 lžč celého římského kmínu. 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžč strouhaného zázvoru, 2-3 jemně usekané chilli papričky, 1/2 krájených rajčat z plechovky i se šťávou, mleté koření: 1 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté kurkumy, 1/2 lžč sladké papriky, 1/2 lžč garam masaly. Dále 3 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce ghí (nebo kombinace ghí a oleje), čerstvý koriandr na posypání.
Postup:
1) Cibuli rozsekejte v robotu na hrubší pastu. Na středně rozehřátém tuku orestujete všechno celé koření. Jakmile se rozvoní, vmíchejte cibulovou pastu. Dobře míchejte, protože pasta má tendenci se přichytávat. Až cibule zesklovatí, přidejte chilli papričky, zázvor a česnek. Krátce orestujte. Přidejte 1/2 plechovky krájených rajčat a zprudka vyduste na tuk.
2) Přisypte všechno mleté koření. Rychle orestujte a zastříkněte trochou horké vody. Podle chuti osolte. Přiklopené duste cca hodinu nebo dokud se nevytratí všechny ostré kyselé chutě a tuk se po stranách odděluje. Objem vody udržujte během dušení minimální, až ke konci začněte kari postupně ředit vodou do požadované konzistence.
3) Metličkou postupně vmíchejte bílý jogurt. Nechte přejít lehkým varem. Do omáčky naskládejte kofty, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s basmati rýží a (nebo) plackami čapátí.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ